ad-app-ted to students?

top tien studentikoze apps om het academiejaar door te komen

04/10/2016

In een tijdperk waarin mobiele netwerken niet 2 of 3, maar 4G-technologie gebruiken, de iPhone – naast nog een paar S’en, C’s en ondertussen ook SE’s – al aan haar zevende generatie toe is en de nieuwste Samsung letterlijk ontploft van de cutting “Edge” technologie, zien steeds meer mensen en organisaties het potentieel ervan in. Maar zullen deze zwarte, zilveren of (rosé)gouden apparaten ook voor universiteitsstudenten een onmisbare extensie van hun arm worden? Hebben ze zodanig nuttige functies dat we onze goede oude vrienden Pen en Papier voorgoed aan de kant kunnen leggen? dwars neusde nieuwsgierig rond in de virtuele supermarkten en legde een tiental noemenswaardige programmaatjes in zijn winkelkarretje die wel eens gig-app-praktisch zouden kunnen blijken tijdens dit academiejaar.

10 – studeren in alle talen van de wereld

Met de nieuwe Google Translate-app kan je tegenwoordig gewoon een foto nemen van de tekst die je wil vertalen. Daarna veeg je over de woorden en vertaalt hij ze onmiddellijk. Wanneer je de app voor de eerste keer downloadt, kan je ook instellen van en naar welke taal je het meest vertaalt, zodat je niet altijd moet gaan zoeken. Bovendien kan je in deze talencombinatie offline vertalen als je nog een paar megabytes extra downloadt. Op Android kan je daarnaast in elke app woorden selecteren en meteen vertalen.

 

 

 

 

9 – notities doorsturen als een pro

Met Tiny Scanner heb je je notities in no time gescand en geconverteerd naar een pdf-bestand. Meer nog, je kan dat bestand ook meteen doormailen naar je dankbare medestudenten. “Dat kan je toch ook gewoon met de foto-app?”, hoor ik je al denken. Ja, maar met de scanner-app kan je de afbeelding ook netjes afsnijden en met de Instagram-achtige ‘scan-filter’ lijkt het alsof je gewoon een ouderwetse scanner hebt gebruikt. Zo wordt de tekst leesbaarder en is ook de belichting beter. Best of both worlds, toch?

 

 

 

 

8 – het overzicht bewaren

Mindmaps maken op papier? Zó 2006. Dat kan nu ook gewoon op je smartphone of tablet. Met SimpleMind maak je snel mooie en overzichtelijke mindmaps op je computer, tablet of smartphone. Zo wordt ook het ingewikkeldste in één oogopslag duidelijk.

 

 

 

 

7 – begin de dag met een knal

Wekkerapplicaties zijn er met hopen, maar Alarmy - Sleep if u can is met voorsprong de meest hardnekkige en wordt door zijn ontwikkelaars terecht als the world’s most annoying alarm app bestempeld. Om deze wekker ’s ochtends uit te schakelen, moet je goed wakker zijn. Je kan zelf kiezen welke foltering je verkiest: een stevige optelsom oplossen, een selfie nemen in een bepaalde pose, je gsm een bepaald aantal keer op en neer schudden of een vooraf ingestelde barcode scannen. Leuk toch? En ondertussen piept en trilt de wekker rustig verder. Te gebruiken op eigen risico.

 

 

 

 

6 – deep focus

Ben je de motiverende afspeellijsten van Spotify beu of op zoek naar iets sterkers? Dan is Beeminder misschien iets voor jou. Met de app kan je persoonlijke doelen stellen van een aantal push ups per dag tot het aantal minuten dat je op Facebook zit. De app stelt een ‘yellow brick road’ op, die je doel grafisch weergeeft. De app is volledig gratis en als je netjes je doelstellingen volgt, blijft dat ook zo. Als je echter off track gaat, betaal je automatisch een bijdrage. Slapend zal je met deze app niet rijk worden, dus.

 

 

 

Iets minder drastisch? Forest laat een boompje groeien op je smartphonescherm zolang de app geopend is. Sluit je hem om naar een andere app te gaan, gaat je boompje dood. Hou je echter braaf je focus, dan heb je voor je het weet niet enkel een goed examen afgelegd, maar ook een groot bos geplant.

 

 

 

 

5 – schaaf je talenkennis bij op de bus

Altijd al Spaans willen leren? Droom je van een vakantie naar Vietnam? Geïntrigeerd door Esperanto? Wacht niet langer en begin vandaag nog met het leren van die ene prachtige taal. Het aanbod van Duolingo doet niet anders dan uitbreiden en de methode die de app gebruikt wordt door wetenschappers aangeprezen. Je kan zelf kiezen hoeveel tijd je per dag aan je taal wil besteden en de app stalkt je met notificaties zodat je zeker blijft oefenen. Het voelt als een spelletje en door elke dag wat te lezen, typen of spreken gaat het snel vooruit.

 

 

 

 

4 – blijf op de hoogte

Ook digitaal leer- en communicatieplatform Blackboard is de iTrain opgesprongen. Waar de website soms chaotisch en onpraktisch is, is de app veel overzichtelijker en handiger. Met push-notificaties komen alle mededelingen gewoon op je gsm binnen en kan je ze meteen lezen. Documenten die de prof heeft geüpload, kan je gewoon openen op je gsm en zelfs in één klik op Dropbox zetten. Via de app ben je dus direct op de hoogte van nieuwe content of een last minute lokaalwijziging. Ook UAntwerpen heeft trouwens haar eigen app, waarop je onder andere je cijfers en de contactgegevens van professoren kan raadplegen.

 

 

 

 

3 – met je hoofd in de wolken

Hierboven dook er al een op, een cloudservice. Als je al je bestanden voor je schoolwerk altijd op de server opslaat, kan je ze van overal en op al je verschillende apparaten openen. USB-stick met de powerpoint van je presentatie in alle stress thuis vergeten? Geen probleem, log gewoon in op Dropbox, Google Drive of OneDrive, download het bestand en ga ervoor! Via de universiteit heb je trouwens toegang tot een terabyte aan OneDrive-opslagruimte, niet twijfelen dus!

 

 

 

 

2 – laat die laptop ook maar thuis

Ook krijg je van UAntwerpen een gratis Office 365-abonnement (je moet ingelogd zijn op de UAntwerpen e-mail), waarmee je toegang krijgt tot alle pro-functies van de mobiele versies van Word, Excel en PowerPoint. Met deze apps kan je elk document gemakkelijk openen, bewerken en weer opslaan, zowel op gsm als tablet. De handout van de prof op je gsm en je notitieblok ernaast of rechtstreeks notities maken met je tablet, het kan allemaal.

 

 

 

 

1 – hou alles handig georganiseerd

Pen en Papier lijken dan in sommige situaties nog steeds onmisbaar, voor onze trouwe vriend Agenda bestaat er een foolproof digitaal alternatief. Het handige aan Google Calendar is dat het op alle platformen werkt, computers (calendar.google.com), tablets en smartphones, in alle merken en maten. Als je al je afspraken op hetzelfde account ingeeft, zijn ze dus altijd en op al je apparaten beschikbaar. Gebruik je toch liever je vertrouwde agenda-app, kan je al je agenda’s van Google Calendar in een paar klikken importeren in je favoriete app. Zo hou je al je agenda’s handig centraal, maar kan je toch dezelfde app blijven gebruiken. Door de link onder je SisA-lessenrooster in Google Calendar in te geven, kan je ook al je lessen gemakkelijk importeren.

 

 

 

Google Calendar heeft daarnaast nog een praktisch broertje, Google Keep, dat even universeel is als Calendar (keep.google.com). Keep is een virtuele “post-it”-verzameling waarin je zoveel to-do-lijstjes als je wil kan toevoegen. Je kan ook reminders instellen op een bepaald tijdstip of wanneer je een bepaalde locatie binnenwandelt. Gooi al die kleine blaadjes dus maar weg en hou alles handig bij op je smartphonescherm.