7 dagen voor, of 358 dagen na Christus?

betweter

22/12/2018
🖋: 

Het is niet omdat je veel onnozele weetjes kent, dat je een betweter bent. Dat bewijst een van onze redacteurs elke maand door een waanzinnig interessant, ongelofelijk boeiend of verbluffend spannend feit te delen.

We tellen de laatste dagen af naar een nieuw jaar. Iedere keer dat onze kleine planeet met een onstopbaar enthousiasme een rondje om de zon is gedraaid, vieren we het zeven dagen na de geboortedag van Jezus. De champagne staat klaar, het vuurwerk zal weldra de lucht in schieten, wij presenteren u: het jaar 2019 na Christus.

Maar hoe zit het met die zeven dagen? De vraag die je je misschien al jaren stelt, is of Jezus van Nazareth zeven dagen vóór, of 358 dagen na Christus geboren is. Het antwoord is echter niet zo voor de hand liggend als de vraag zelf. Om te beginnen is 1 januari pas in 1575 tot het eerste etmaal van het jaar verklaard. Niet door een heilige of door het volk, maar door Luis de ZĂșñiga y Requesens, een Spaanse bezetter uit een ver verleden. Deze man heeft duidelijk geen rekening gehouden met de geboorte van Christus.

De kerk heeft een dubbele kalender. Ze gebruikt de gregoriaanse en de liturgische kalender. Logischerwijs, zou de laatstgenoemde op 25 december beginnen, omdat de liturgische kalender wordt ingedeeld op basis van de feestdagen. Maar helaas, het begin van het jaar valt hier tussen 27 november en 3 december. Voor de Kerk is Jezus dus ook niet op 1 januari, maar 'voor of na Christus' geboren. 

In een zoektocht naar andere nieuwjaarstradities, die misschien wel een antwoord konden bieden, kwam de Oudgermaanse oud-en-nieuwviering als winnaar uit de bus. Niet dat kerst en het startschot van de goede voornemens op dezelfde dag vielen, maar met hun twaalf dagen durende Joelfeest hebben de Germanen de geboorte van de Zoon altijd meegenomen in het nieuwe jaar. En daarnaast, wie wil er nu geen twaalf dagen nieuwjaarsfeest?

Nu we je verteld hebben over magisch verdwenen dagen, alternatieve nieuwjaarsdata en mysterieuze dubbele kalenders, zou je hopen dat er een verhelderende verklaring te vinden is voor het niet samenvallen van Christus' geboortedag en de eerste dag des jaars. Niets is minder waar. De pijnlijke waarheid is dat Jezus van Nazareth naar schatting vijf jaar voor Christus werd geboren. En dit is misschien nog schokkender: zijn geboortedatum is zowel in de heilige geschriften als historische bronnen onbekend. Misschien is het zo gek nog niet dat 25 december vandaag de dag om kerstbomen en dikke mannen met baarden draait.
Â