Wetenschapsfeest op de campus!

150 jaar RUCA en UFSIA
01/03/2002
🖋: 

Dit jaar vieren zowel RUCA als UFSIA hun honderd vijftigste verjaardag. Uiteraard voldoende aanleiding voor het organiseren van menige feestelijkheden. Om het jubileumjaar op gepaste wijze in te zetten, grijpt het RUCA een wetenschapsfestival plaats onder het motto ‘op stap door de wetenschap’. Verschillende facetten van de wetenschap en het wetenschappelijk onderzoek worden onder de schijnwerpers geplaatst.

Het festival opent met een stevige marathon voor het brede publiek op zaterdag 23 maart. De ganse dag bruist het van activiteit op de campus, gaande van de meer klassieke wetenschappelijke lezingen, over wetenschapstheater tot een bezoek aan de labo’s en een nachtelijke mathdropping. Tussendoor worden ook films vertoond en kan je een bezoekje brengen aan de ‘interactieve tentoonstelling’.

 

Helikoptervluchten

Voor de ontdekkers onder ons – jong en oud – is er een wetenschapsrally voorzien waarbij maar liefst 80 helikoptervluchten te winnen zijn. Studenten met vliegangst kunnen natuurlijk hun goede hart laten spreken door broer, zus, neef of nicht op de hoogte te stellen van deze mogelijkheid tot een luchtdoop. Al moeten ze wel eerst zeven wetenschappelijke experimenten tot een goed einde brengen. Gedurende de rest van de week kabbelt het festival eerder rustig verder. Van een fit-o-meter is er dus geen sprake, maar elke middag tussen twaalf en een wordt er wel een film vertoond die uiteraard meer met wetenschap te maken heeft dan de doorsnee zaterdagavondfilm.

 

De betere debatten

De niet-zaterdagavonden die een week rijk is worden gevuld met debatten rond actuele wetenschappelijke uitdagingen en vragen. Docenten uit onze eigen universiteit reflecteren samen met een aantal bekende wetenschapsjournalisten (en u als u aanwezig bent) over ‘burning issues’ uit hun onderzoeksdomein.

 

Onze keuze:

MATHDROPPING: 23-03-2002 om 20u: verras jezelf met een avontuurlijke mengelmoes van traditionele droptechnieken en logische spelletjes. mathdropping@ruca.ua.ac.be

 

WETENSCHAPSRALLY: doe mee aan 7 wetenschappelijke experimenten en win een van de 80 helikoptervluchten

 

FILM: 25/03: het gedachte lichaam; 26/03: de zee die denkt; 27/03: killing time

 

VOORDRACHT: 27/03: ‘wordt de computer slimmer dan de mens?’