Of wa?

editoriaal
25/12/2002
ūüĖč: 

Of de Ontvangenis bevlekt of onbevlekt gebeuren zal, is de vraag. Maar binnen negen maanden is het zover. Dan komt de piepjonge Universiteit Antwerpen tevoorschijn uit de UFSIA, het RUCA en de UIA. Hoewel deze namen nog vele jaren zullen nazinderen in de volksmond, is het in 2003 definitief gedaan. De vroegere aartsvijanden RUCA en UFSIA hielden al langer publiekelijk handjes vast; de gemeenschappelijke faculteit Toegepaste Economische Wetenschappen zal binnen enkele maanden helemaal in de stadskern zitten. Nog slechts enkele nablijvers dwalen op de Middelheimcampus rond.

De beslissing tot het oprichten van de UA moet door het Vlaams Parlement worden goedgekeurd. Voor de veelbelaagde Minister van Onderwijs, die wij ook moeiteloos niet met rust kunnen laten, is 2003 het jaar van de waarheid. Niet alleen vanwege die fusie (wat kan het haar schelen?), maar vooral vanwege het Structuurdecreet. Al het werk dat ze in haar ambtstermijn over hoger onderwijs heeft uitgekraamd, is hierin neergeschreven. Het document is echter totaal onvolledig (‚ÄúLerarenopleiding? Dat regel ik later nog wel eens...‚ÄĚ), het komt veel te laat en is op Leuvense leest geschoeid. Meer dan ooit lijkt Vanderpoorten een √©√©nmansminderheidsregering; nog nooit zat er zoveel volk in de onderwijsoppositie. Het nieuwe jaar is dus veelbelovend, zeker voor de studentenpers in Antwerpen. We hadden gedacht om over de verkiezingen van de allereerste rector van de UA te berichten. Het blijkt echter dat huidig rector-voorzitter Van Loon het eerste jaar deze functie zal dragen. De kandidaat-rectoren zijn ongetwijfeld hun messen reeds aan het scherpen. Mijn opvolgers zullen er nog een kluifje aan hebben, mits wat onderzoeksjournalistiek. Ambiance.

 

Hoewel de buitenwereld dat misschien niet steeds gelooft, beseffen we hier in Antwerpen ook dat er nog een wereld is buiten ‚Äėt Stad. Ook daar zal er het komende jaar heel wat gebeuren. Verkiezingen bijvoorbeeld op Belgisch niveau. In de volgende nummers van dwars gaan we verder met onze reeks met inbreng van studentenmilitanten. Onze politieke redactie bruist als nooit tevoren.

 

Verder zal 2003 ook enkele examenreeksen brengen. De ganse redactie wenst u veel succes. Als afleiding in deze stresserende tijden, zorgen de Verenigde Staten en dito Koninkrijk voor een oorlogje, ver van uw bed, maar op uw televisie. Het is uitkijken naar de mening van kardinaal Danneels op dit vlak, eens hij binnenkort tot paus verkozen wordt. Tot volgend jaar.