Verder dan verlangen

08/04/2005
🖋: 

Eind februari werd het ModeMuseum aangekleed met een nieuwe thematentoonstelling: BEYOND DESIRE. Over verlangen, attitude en styling in Afrikaanse en Westerse culturen, maar vooral over het wederzijdse streven naar een persoonlijke stijl. Door het Westerse verlangen naar exotisme en het Afrikaanse verlangen naar luxe inspireren en kopiëren de beide culturen elkaar en doen ze er hun eigen ding mee. Verder dan het verlangen dus. In de tentoonstelling worden de verschillen, de clichés, de overeenkomsten, de kitsch onder de loep genomen. dwars geeft u een rondleiding tussen de afrokapsels, animale tijgerprints, modeshows van YSL en D&G en de Kongolese modemaffia.

Kleren leven

De filosofie van het modemuseum is er geen van statische etalagekasten en dode paspoppen. De natuurlijke omgeving van mode is dicht bij mensen en moet dus ook zo getoond worden. Je krijgt niet alleen kleren te zien, maar ook platenhoezen en gemanipuleerde covers van grote magazines als Vogue en Cosmopolitan. Foto's tonen hoe typisch Afrikaanse kapsels met vlechtjes en dreadlocks hun ingang vinden in de haute couture en al overduidelijk ingeburgerd zijn in ons modebeeld. Reclameborden van DIESEL uit 2001 met de quote: “What if Africa were the ruling centre of the world?” laten je een omgekeerde wereld zien. Grote kanonnen zoals Christian Dior Couture, Roberto Cavalli, Yves Saint Laurent Rive Gauche tonen de etnische invloeden in hun zomercollecties en luipaard- en tijgerprints. De tentoonstelling sluit af met een ‘'Xuly Bët Funkin' - 'Fashion Factory INC'-shop, een hippe winkel die helemaal in de Kammenstraat lijkt te passen, maar met typisch Afrikaanse prints en stijlen.

 

Labelgeil

Zeker niet te missen is ‘'The importance of being elegant', een documentaire over Kongolese ‘sapeurs. La Sape (La Société des Ambianceurs et des Personnes Elégantes) is een beweging van Kongolezen in Parijs en de Brusselse Matongewijk. Deze jongeren creëren zich een sociale identiteit door het dragen van peperdure haute couture zoals Cavalli, Dolce&Gabanna en Versace in voor ons soms verschrikkelijk vreemde combinaties. Namaak is doodzonde en er is een voortdurende strijd om de hoogste sapeur in rang te zijn. Hier zie je duidelijk hoe de straat de mode kan beïnvloeden en hoe anders je kan omgaan met haute couture.

 

Praktisch

De tentoonstelling Beyond Desire loopt nog tot 14 augustus in het ModeMuseum in de Nationalestraat. Tegelijkertijd loopt er in de MoMu-galerij op het gelijkvloers MARIAGES, een tijdelijk project waarin twee kunstenaars (dit kan een fotograaf en een designer zijn bijvoorbeeld) een ‘huwelijk aangaan en samen ontwerpen. Er is ook een ruimte voorzien voor de laatste creaties van de Antwerpse school zoals Dries Van Noten en AFVandervorst. En al dit lekkers voor maar 4€. Maar leest u het allemaal gerust eens na op www.momu.be.