uitwaaien tijdens de blok

dwars doorheen Antwerpen
27/05/2015
🖋: 

Aentwaerpe gij zeh’ gah vör mij toch de stad waar as ek zen gebore... Of ben je misschien een Nederlander die hier studeert? Want dat is Antwerpen: studentenstad, maar ook modestad, koekenstad, havenstad en onze stad. De highlights van onze skyline zijn inmiddels voor iedereen al bekend. Maar wie eens graag van de vertrappelde toeristenweg dwaalt, weet dat er veel meer te ontdekken valt in de verborgen hoekjes en geheime steegjes van onze prachtige metropolis. Laat je met dwars meevoeren naar nog ongekende oorden en ontdek Antwerpen elke keer opnieuw.

Pauzes zijn een noodzaak. Pauzes zijn heilig. Uiteindelijk studeert ieder van ons ernaartoe. En geef maar toe, vijftien minuten pauzeren loopt al gemakkelijk uit tot een uur of twee. Onoverkomelijk en allesbehalve een schande, dus we genieten er met volle teugen van. Vergeet daarbij Royco-soepjes of chocolade Pick Up's, wie deftig een break wil nemen doet dat niet door te schranzen, maar door de wijde natuur in te trekken. De wijde natuur van ’t Stad welteverstaan, want we richten ons vandaag op enkele toplocaties in Antwerpen die jouw innerlijke boeddha zullen doen kirren van genot.

 

de lichtjes van de Schelde

Uitwaaien tijdens de blok kan uiteraard het beste daar waar een stevige doch aangename wind blaast. Aan de kilometers lange Scheldekaaien, waar de beaufortschaal hoog durft oplopen, vind je ongetwijfeld de uitgelezen plek. Maar er stelt zich één probleem: je bent niet de enige die hiervan afweet. Iedere Antwerpenaar en diens moeder zakt op een zonnige dag af naar de rand van het water, zeker ter hoogte van het Noorder- of Zuiderterras of waar de barbecues staan. Uitwaaien is daar misschien wel mogelijk, maar zeker niet in totale rust. En die zoeken we. Daarom is het een beter idee de Voetgangerstunnel (Sint-Annatunnel voor de pietjes-precies) te nemen – liefst te voet, zo werk je voor je rust – en op Linkeroever een bankje uit te kiezen. Daar is het gegarandeerd rustiger én het zicht is er mooier dan aan de overkant.

 

kleinste steegje van ’t Stad

Daterend uit 1591, gerestaureerd in 1969 en vandaag nog steeds aanwezig: de Vlaeykensgang. De haast geheime gang was eens het domein van de schoenmakers en werd vermoedelijk vernoemd naar een vlaaien- en wafelenhuis dat niet ver van de steeg gevestigd was. Te vinden tussen de Hoogstraat, De Oude Koornmarkt en de Pelgrimstraat. Misschien ietwat claustrofobisch, is het toch de perfecte plaats om – zeker ’s avonds – tot rust te komen. Er staan maar enkele bankjes ter beschikking, dus wie het eerst komt het eerst maalt. Maar eenmaal je er een hebt veroverd, word je – op misschien enkele passanten na – niet meer gestoord.

 

 

en zuipen maar

Alhoewel je tijdens de blok beter niet te veel alcohol nuttigt, kan er bij tijd en stond wel eens een drankje af. Vergeet de drukke Ossenmarkt, waar je om de vijf minuten bekend volk tegen het lijf loopt, of de verschillende keten op de Grote Markt en de Groenplaats, waar toeristen zich als volleerde vissenscholen van terras naar terras begeven. Niets voor jou, jij zoekt rust! Daarom valt het aan te raden af te zakken naar meer kalme, rustgevende en schijnbaar verstopte terrasjes. Barbouf in de Lange Nieuwstraat en De Groote Witte Arend in de Reyndersstraat beschikken over zulke terrassen. Of beter gezegd 'binnenkoeren', want daar hebben de terrasjes nog het meeste van weg.

 

Rust, peis en vree in het midden van 't Stad? Het is mogelijk.

 

 

Het terras van Barbouf