Trilogy

de Heilige Drievuldigheid breekt de regels
23/04/2015

Lorenzo Gatto, Yossif Ivanov en Hrachya Avanesyan zijn de namen van de drie muzikale goden waarvan op 21 april de hemelse klanken door de grote zaal van de Arenberg Schouwburg galmden. Universiteit Antwerpen nodigde deze jonge, knappe en getalenteerde violisten uit om klassieke muziek en de viool aan te prijzen onder het jonge publiek. Maar ook nummers van Daft Punk, Avicii en filmmuziek kwamen aan bod. dwars ging luisteren en werd bekeerd; een interview kon niet uitblijven.

jonge snaren

Waarom juist de viool?

Yossif Ivanov Ik denk dat iedereen zo zijn eigen redenen heeft om voor een bepaald instrument te kiezen. Voor mij was dat de viool, omdat ik altijd geobsedeerd ben geweest door treinen. Op een of andere manier doet een viool mij daaraan denken. Als kind beeldde ik me altijd in dat de snaren de sporen waren en de strijkstok de trein.

Hrachya Avanesyan Voor mij was de keuze al gemaakt op driejarige leeftijd. Mijn ouders zaten te kijken naar de Internationale Tsjaikovskiwedstrijd en elke keer als er een violist begon te spelen, was mijn aandacht getrokken. Ik was gefascineerd.

Lorenzo Gatto Ik leerde de viool kennen via een vriend van mij. Ik hoorde hem spelen en was geïntrigeerd, dus kreeg ik op mijn vijfde een oranje speelgoedviool cadeau. Dat was voor mij de aanzet.

 

Hebben jullie een aanleg voor de viool of is het hard werken?

Gatto Mijn leerkracht viool had een specifieke manier van lesgeven: onder andere door het reproduceren van liedjes die je al kende, leerde je al spelend. Later kwam ik te weten dat dit de Suzukimethode is. Ook probeerden mijn ouders mij te doen oefenen door mij om te kopen met snoepjes. Die werd ik al snel beu, dus toen vroeg ik om geld. En ik kreeg nog 5 Belgische frank per uur ook!

Ivanov Lorenzo is made in Japan met zijn Suzukimethode (lacht). Bij mij lag het iets anders omdat mijn ouders muzikanten zijn. Muziek was dus een evidentie. Het begon voor mij als een hobby, maar al snel moedigden mijn ouders mij aan om meer te oefenen en poogden ze me discipline bij te brengen. Dit was in het begin moeilijk en ik deed het dan ook niet altijd even graag. Het plezier is pas later gekomen, nadat ik door de basis van het leerproces heen was.

Avanesyan Ook mijn ouders zijn allebei muzikant: mijn vader speelt fluit en is componist. Mijn moeder speelt piano. Ik denk echter niet dat ik een aangeboren talent heb. Ik geloof eerder in enthousiasme: als je een passie voor iets hebt, is het onvermijdelijk dat je uiteindelijk het mechanisme door hebt. Zo heeft mijn broer een grote interesse in technologie en ondertussen ook een grote kennis. Maar ik moet toegeven dat er ook mensen zijn die niet in staat zijn om bepaalde dingen te leren. Zo heb ik nog steeds problemen met het beantwoorden van mijn mails.

Gatto Ik denk daar anders over. Je hebt verschillende soorten talenten en ik geloof dat iedereen er één bezit; je moet het alleen nog ontdekken. Enthousiasme kan helpen bij het ontwikkelen ervan, maar of het op zich genoeg is, dat weet ik niet.

Ivanov Voor viool wil dat zeggen dat je verschillende opties hebt: je hebt violisten die goed zijn in het spelen van klassieke kamermuziek, heel netjes volgens de regels, maar je hebt er ook die beter spelen in een orkest of door te improviseren. Er is echter geen vaste formule voor het bespelen van een viool en het is door goede en slechte ervaringen dat je beter wordt. Dat, en veel oefenen.

 

dure snaren

Waaraan moet een goede viool voldoen?

Avanesyan Een viool is een complex instrument. Ze bestaat uit verschillende onderdelen, die allemaal belangrijk zijn om een unieke klank te geven. De snaren zijn gemaakt van paardenhaar en het hout moet rijpen om een verfijnd geluid te produceren. Elke viool is daarom anders en om een geluid te produceren, moet je heel specifiek het instrument bespelen. Raak je de snaren iets harder aan, of zet je je vingers lichtjes anders, dan krijg je een andere klank. Je moet je instrument dus heel goed kennen en weten hoe het op elke aanraking reageert om het goed te bespelen.

Ivanov Het hangt van de voorkeuren van de muzikant af wat voor viool hij verkiest. En zelfs dan is het niet evident. Een viool is een zeer duur instrument; de beste kosten al snel 2 tot 3 miljoen euro. Je kan ze wel lenen bij een stichting en dat is wat veel violisten dan ook doen. Ik leen die van mij bijvoorbeeld bij een stichting in Chicago.

Gatto Ik leende die van mij ook, tot ik hem brak. Sindsdien heb ik mijn eigen viool. Er is wel een lopend debat over de verschillen tussen een klassieke en een elektrische viool. Uit een studie bleek dat het publiek het onderscheid niet kan maken.

 

drie snaren komen samen

Hoe is Trilogy ontstaan?

Gatto Het is ontstaan als een hobby. We kwamen samen om te ontspannen, om samen muziek en plezier te maken. Viool spelen is een eenzaam beroep. Iedereen is zeer voorzichtig met het delen van ervaringen omdat ze het fragiele van hun optreden willen beschermen. Iedereen is concurrent van elkaar.

Ivanov We kennen elkaar al sinds we 8 jaar zijn. Ons doel is mensen laten genieten van klassieke muziek en de serieuze stemming errond te verminderen, het toegankelijker maken.

Gatto Met Trilogy willen we vooral een jonger publiek aanspreken. Klassieke muziek is vaak heel conservatief en met veel regels. Wij willen die regels breken. Ons volgende optreden zal daarom 'Trilogy, breaking bad' heten. En het zou leuk zijn als we in de toekomst ook op festivals kunnen spelen.

Avanesyan We hebben al op veel openluchtconcerten gespeeld, maar we hebben ook al een paar voorstellen afgewezen. Die kwamen van heel conservatieve podia. Het is natuurlijk leuk dat ze ons vragen, maar we hebben met Trilogy een aparte benadering die niet conform is met hun regels. En het laatste wat we willen, is toegeven en ons aanpassen. We spelen omdat we er zelf van genieten, niet om beroemd te worden. Al zou dat niet erg zijn.

Ivanov Maar ons doel blijft stiekem toch world domination! (lacht)

 

hippe snaar

Naast het klassieke repertoire komen ook covers van onder andere Avicii, Daft Punk en muziek uit Pulp Fiction en Mission Impossible aan bod. Wat spelen jullie het liefst?

Gatto We zijn niet trouw aan een genre; we wisselen vaak van geliefde. Zelf hoor ik alle genres graag, dat gaat van rap tot zelfs slechte muziek, maar mijn lievelingsnummer is toch Happy van Pharrell Williams. Als violist moet je soms iets spelen dat je initieel niet ligt, maar waar je van leert houden omdat je er zo veel werk in hebt gestoken.

Ivanov Je moet leren om wat ze je ook geven goed te brengen. Je vindt het misschien zelf niet leuk, maar je moet het dan wel zo brengen dat het publiek het gevoel krijgt dat je ervan geniet. Met Trilogy spelen we wat we willen. Als ik thuis kom, luister ik niet meer naar klassieke muziek. Dan zet ik graag jazzmuziek op, On the road again van Canned Heat is mijn lievelingsnummer.

Avanesyan Toen ik jong was, mochten we naar niets anders luisteren dan naar klassieke muziek. Het is dus pas toen ik ouder werd, dat ik andere muziek ontdekte zoals Indische of meditatiemuziek, maar ook metal of hardrock. Mijn lange, wilde haren weerspiegelen die interesse, al moet ik ze voor een optreden temmen met gel of andere haarproducten. Toen het iets langer was, kwam het al eens voor dat ik probeerde te spelen, maar er geen geluid uit mijn viool kwam. Bleek dat mijn haar tussen mijn snaren zat.

 

Hebben jullie nog tijd voor hobby’s?

Ivanov Ik ben een grote filmfan. Maar ik zou bijvoorbeeld ook wat meer moeten lezen. Het is belangrijk om naast klassieke muziek nog andere interesses te hebben om je te kunnen ontspannen.

Avanesyan In Armenië, waar ik vandaan kom, is schaken zowat de nationale sport. Ik heb het op school leren spelen en speel het nog steeds enorm graag.

Gatto Ik heb altijd al piloot willen worden. Sinds ik 14 jaar oud was gaf ik al mijn geld uit aan vlieglessen. Op een dag kreeg ik met mijn instructeur motorpech. We hebben toen een noodlanding moeten maken ergens in het midden van een veld in Frankrijk en ik heb toen mijn mama moeten bellen om mij te komen halen. Vandaag ben ik naast violist ook volwaardig piloot.

 

 

Misschien staat Trilogy over een paar jaar wel op de grote podia van Rock Werchter en Pukkelpop. Wij dromen alvast weg bij het denken aan het naderende festivalseizoen.