Ten kote van… deluxe

07/03/2008

Uit praktische noodzaak, uit vrijheidsdrang of omdat het nu eenmaal leuk is, zitten heel wat studenten op kot. dwars bezocht drie zulke kotstudenten die elk op hun eigen manier studeren en alleen wonen. Voor al wie op kot zit, herken uzelf. Voor al wie niet op kot zit, benijd hen.

"Hoe ik op het studentenhome van campus Middelheim terecht kwam? Geen idee, maar ik zit hier nu voor het vierde jaar op rij en heb het me nog geen moment beklaagd," zegt Ward. Dat hij Biomedische Wetenschappen studeert, zal er wel iets mee te maken hebben. Ward zal zich niet gauw vervelen in het studentenhome, daar zorgt Campinaria voor. "Toen ik hier net woonde, stonden er plots twee kerels voor mijn deur met de vraag of ik mij wilde laten dopen." Vandaag is Ward preses van de studentenclub. Het studentenrestaurant is op het gelijkvloers van de peda. Zij verzorgen behalve een warme maaltijd ook het ontbijt. "Pizza, lasagna en frituur zijn ons echter niet vreemd. Eten gebeurt in de gezamenlijke keuken, wat de sfeer enkel ten goede komt." Studeren is voor Ward geen sinecure: "Een gezonde portie karakter of gewoon thuis gaan studeren is de oplossing." Thuis probeert hij te bekomen van de week op kot, terwijl het weekend vroeger diende om uit te gaan. Volgend jaar zit Ward niet meer op kot vanwege een zeven maanden tellende stage. "Behalve op de dagen dat Campinaria iets organiseert, zal ik het nachtbraken toch wat moeten inperken."

 

Contradictio in terminis: Stephan woont thuis op kot. "Vier jaar geleden hebben mijn ouders, mijn broer en ik besloten om de zolder om te bouwen tot een duplex. Ik was van plan om in Antwerpen te studeren, maar ik wou wel op kot. Mijn ouders vonden het belachelijk om een kot te betalen, dus hebben we voor deze optie gekozen." Stephans broer was student Burgerlijk Ingenieur Architect toen hij de plannen voor de verbouwing tekende. Het resultaat noemt Stephan, student Geneeskunde, een kunstwerk. Het leven op kot in eigen huis is bijna hetzelfde als op kot op kot. "Een nadeel is wel dat ik geen les kan missen zonder dat een van mijn ouders het merkt. En als er vrienden op bezoek komen moeten die eerst de rest van het huis door." Al bij al wegen die kleine ongemakken niet op tegen het voordelige studentenleven dat Stephan nu leidt: "Samen met een paar vrienden ben ik al plannen aan het maken om over een paar jaar samen een huisje te huren en daar te wonen. Maar momenteel voel ik me hier thuis wel goed en ben ik niet geneigd te ruilen met een 'normaal' studentenleven."

 

Judith is een Nederlandse die op kot zit in Antwerpen. Samen met twaalf andere studenten woont ze in een huis tussen stad en campus. Dat vindt ze een enorm voordeel: "Ik moet er niet aan denken dat je elke dag een uur heen en een uur terug moet reizen." Judith en de andere bewoners zitten vaak in de keuken. "Ik heb hele leuke huisgenootjes die ik altijd rond etenstijd tegenkom. Als je echter van plan bent om na het eten nog te studeren is het soms lastig om daaraan te beginnen." In het weekend gaat Judith naar huis en dat vindt ze prima. "Dan hoef ik even niet een goede student, boodschappenjongen, kok en schoonmaakster tegelijk te zijn." Over twee jaar gaat Judith in Gent studeren. "Dan zou ik graag weer in een echt studentenhuis wonen, met een grote, gezamenlijke keuken." De vraag is of de hoogslaper, door haar vader gemaakt, dan mee verhuist.