Studenten Hogeschool op de barricade

01/06/2004
šŸ–‹: 
Auteur extern
Georges Vanstreels

De studenten van het Hoger Instituut voor Dans, departement Drama, van de Hogeschool Antwerpen, verkeren sinds maandg 10 mei in oorlogsstemming. Dat is de datum waarop ze het plotse ontslag te weten kwamen van hun artistiek directrice Marie de Corte. Bijna zonder enige verwittiging kwam het departememtshoofd Pascale De Grootte hen die maandag inlichten over het ontslag. Dat dit amper zes weken voor het einde van het academiejaar gebeurde, zorgde voor algemene verontwaardiging bij de studenten.

Dit was echter niet het enige. Volgens studenten zat de conservatieve garde achter het ontslag van Marie de Corte. Zij zouden de progressieve en hedendaagse visie van Marie de Corte maar moeilijk hebben kunnen slikken, en zouden gebruik hebben gemaakt van hun macht op de departementsraad om het ontslag van Marie de Corte te bekomen.

 

De studenten zijn daarenboven woedend dat ze niet tijdig werden ingelicht over de moeilijkheden, en dat er vanuit de departementsraad nooit enige moeite is gedaan om het standpunt van de studenten te horen. Het departementshoofd Pascale de Grootte wijst echter het gebrek aan coƶrdinatievermogen van Marie de Corte aan als belangrijkste oorzaak van het ontslag.

 

De studenten van het HID lieten het hier alvast niet bij zitten, en trokken op woensdag 12 mei voltallig naar de Groenplaats, vergezeld van docenten en sympathisanten. Spandoeken, slogans, muziek, een petitie en dansimprovisties trokken er de aandacht van de voorbijgangers. Later op de dag werd een studentendelegatie door Jacques Peeters, het algemeen hoofd van de Hogeschool Antwerpen, ontvangen. De studenten eisten de onmiddellijke terugkeer van Marie De Corte, en een grotere stem van de studenten in de toekomstige beslissingen. Peeters wees alle verantwoordelijkheid van zich af, maar beloofde de studenten alvast hen in de toekomst nauwer te betrekken bij de gesprekken.

 

De studenten van het HID roepen alle andere hogeschool- en universiteitsstudenten op om hun steun te betuigen door hun petitie te tekenen via een mail naar het adres petitiemarie@hotmail.com