spektakel in de Reuzenpijp

dwars doorheen Antwerpen
18/04/2015
🖋: 

Aentwaerpe gij zeh’ gah vör mij toch de stad waar as ek zen gebore.. En als niet, dan ben je een Nederlander die hier studeert. Want dat is Antwerpen: studentenstad, maar ook modestad, koekenstad, havenstad en onze stad. De highlights van onze skyline zijn inmiddels voor iedereen al gekend. Maar voor wie eens graag van de vertrappelde toeristenweg dwaalt, weet dat er veel meer te ontdekken valt in de verborgen hoekjes en geheime steegjes van onze prachtige metropolis. Laat je met dwars meevoeren naar nog ongekende oorden en ontdek Antwerpen elke keer opnieuw. Deze keer beleven we 't Stad in zijn ondergrondse schachten.

Ooit in een tramtunnel gewandeld? En dan bedoel ik niet de roltrappen op en af, maar letterlijk ín de tunnel tussen de sporen. Het kon, van 11 tot 16 april, in de tramtunnel onder de Turnhoutsebaan.

 

Begin jaren '80 werden in Antwerpen namelijk een aantal metrotunnels gegraven die nooit in gebruik werden genomen, waaronder de zogenaamde Reuzenpijp. Vanaf 18 april rijden hier – na bijna veertig jaar – eindelijk trams, maar tot die tijd kon je dit grootse bouwwerk op een unieke manier beleven. Er werden namelijk wandelingen van 2 km georganiseerd in de spoortunnel. En ja, dit was meer dan enkel een tochtje in een ondergrondse schacht. Zo was er de fototentoonstelling PREMETR40, die zwartwitbeelden toonde van de geschiedenis en de bouw van het gigantische sporennetwerk onder Antwerpen. Daarnaast kreeg je een voorproefje van de tentoonstelling Boven de Tunnel van fotograaf Koen Broos. Zijn portretten gaven een kijkje in de levens van de bewoners van de Turnhoutsebaan.

 

Even verderop werd de betonnen koker omgetoverd tot een indrukwekkend lichtspektakel dankzij bekende lichtkunstenaars van onder andere het Gentse lichtfestival. Ik had nooit gedacht dat een simpele tramtunnel zo mooi kon zijn. Al wandelend volgde je de met kerstlichtjes verlichte tramsporen, terwijl de kleurrijke, bewegende vormen op de muren rondom zorgden voor psychedelische effecten. Zo werd de Reuzenpijp plots een magische plek. Het was een heel unieke ervaring om deze verborgen wegen eens op een andere manier te ervaren dan in de gemiddelde, benauwde metrocoupé.

 

En er wachtten zowaar pintjes aan het einde van de tunnel! Je kwam namelijk boven in het nieuwe premetrostation Zegel – dat op 18 april opende voor het grote publiek – waar je terecht kon in een gezellige pop-up bar voor een drankje en een goodie bag. En voor degenen met vermoeide voetjes die geen zin hadden om 2 km opnieuw (deze keer bovengronds) terug te wandelen; op vertoon van je tunnelticket mocht je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Lang leve 't Stad!