SMS

01/03/2004
đź–‹: 
Auteur extern
bb

De exuberante kerstdiners zijn al een tijdje verteerd en de chocolade van de paashaas is nog lang niet in zicht, tijd dus om het over kwaliteitsvoedsel te hebben. *** Een Nederlandse kok wil de kinderen heropvoeden over smaak. In deze tijden vol kant-en-klare maaltijden en fast-food beginnen sommige kleuters zich al af te vragen wat een koe met chocolademelk te maken heeft. *** Ook het onderscheid maken tussen een preistengel en een krop sla is vaak een onoverkomelijke opgave. *** Door speciale smaaklessen waarin verse groenten en smaakstoffen apart geproefd worden wil de initiatiefnemer komaf maken met dit culinair analfabetisme. *** Het stapelen van vruchten en sinaasappels in het bijzonder is een eeuwenoud economisch-wiskundig probleem. *** Voor wiskundigen intussen echter een peulenschil, dus hebben ze zich in plaats van op 3-dimensionale vruchten gestort op de platgedrukte variant in 2 dimensies. *** Zoals bekend bij de Witte Tornado’s die de Vogelemarkt schoonmaken is deze vorm veel moeilijker te stapelen en heeft ze ook de neiging meer verspreid te liggen. *** Onderzoekers aan de universiteit van Princeton onderzochten deze ellipsen aan de hand van hun meest courante voorkomen: de M&M (voor de kenners: de bruine zonder nootjes). *** Dit smaakvolle studieobject leidde tot een merkwaardige ontdekking: M&Ms willekeurig stapelen in een doosje heeft een veel efficiënter effect dan bij sinaasappels. Alsof de voorraadbeheerders van M&M dat nog niet wisten... *** Rond deze tijd is de eerste gastronomische universiteit ter wereld van start gegaan in Frankrijk. Een honderdtal studenten bestudeert in de hoofdstad van de Champagne het culinair erfgoed en de culinaire cultuur van onze zuiderburen. In een opleiding die maximaal 2 jaar duurt worden topstudenten in smaak gevormd om de Franse traditie ook op vlak van koken in stand te houden. *** Als studiemateriaal wordt een “nationale bibliotheek van de smaak” [sic] geïnstalleerd. Docenten zouden onder andere historici en sociologen zijn, maar ook biologen, koks en de echte gastronomen zullen niet ontbreken. En wij moeten het doen met lessen verse groenten van een Nederlander! *** Ligt je maag nu helemaal overhoop, of heb je problemen met je studies, je identiteit of eerder adolescentie, dan is er nu een oplossing: PsyNet. Onder deze noemer heeft de Associatie Antwerpen een netwerk van psychologen en begeleiders samengebracht om haar studenten te helpen. *** Verder dalen de kosten voor je wekelijks bezoek want je telt voor 5 consultaties amper 2,5 euro neer. Er wordt overigens benadrukt dat Antwerpse jongeren niet per se depressiever of zorgwekkender zijn, wij kloppen vaker aan bij een psycholoog omdat onze problemen beter bespreekbaar zijn. *** In geval van problemen vind je meer uitleg bij je beproefde bron van medische informatie, de studentenarts.