Rectoren en prof naar de rechtbank

Klacht in verband met pesterijen op het werk
01/04/2002

Twee en een half miljoen euro, in de oude munt al snel zo’n honderd miljoen. Dat is het bedrag waarvoor ene George Van Mellaert zijn oud-collega Jean Laenens, professor gerechtelijk recht aan de UA, dagvaardt in een zaak over pesterijen op het werk en laster en eerroof. Niet enkel professor Laenens, ook rectoren Van Steenberge en Van Loon worden voor de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen verwacht.

George Van Mellaert was vier jaar lang assistent bij professor Laenens toen hij zijn assistentencontract, mede door een negatief advies van prof. Laenens, niet verlengd zag. Daarbij zou hij onder druk gezet zijn om ontslag te nemen, werden zijn bevoegdheden ingetrokken en werd hij naar eigen zeggen ook beschuldigd van het verduisteren van geld, een aantijging die later door de boekhouding werd ontkracht.

 

De problemen zouden ook begonnen zijn toen Van Mellaert lid wilde worden van de International Association of Procedural Law, mogelijk tegen de wil van professor Laenens in, zelf voorzitter van de Vlaamse juristenvereniging.

 

Schaarse commentaar

Professor Laenens zelf zit vooral verveeld met de zaak. Zijn schaarse commentaar valt echter te verklaren. In dergelijke zaken over laster en eerroof en pesterijen op het werk, kan alles wat hij zegt natuurlijk tegen hem worden gebruikt. Wel zegt hij duidelijk dat de heer Van Mellaert na het negatief advies op eigen houtje ontslag heeft genomen, zonder dat op hem enige druk werd uitgeoefend. Waarom de oud-assistent verzwijgt dat hij ten tijde van het aflopen van zijn assistentencontract al als advocaat-stagiair aan het werk was en daarom nog nauwelijks op de universiteit verscheen, is professor Laenens ook niet geheel duidelijk.

 

Reputatie ter zake

De heer Van Mellaert heeft trouwens een reputatie in dergelijke zaken. Zo kreeg hij vorig jaar gelijk voor een Brusselse arbeidsrechtbank in een geschil met zijn vroegere werknemer over een ontslagpremie nadat hij daar aan de deur was gezet. Ook in die zaak diende hij zichzelf te verdedigen wegens gebrek aan bereidwillige confraters.

 

De uitspraak is intussen voor onbepaalde duur uitgesteld omdat de verdediging vroeg dat de correctionele rechtbank in dit geval met drie rechters zou zetelen, wat mag maar ongebruikelijk is. Wordt zeker vervolgd.