pellicule als studeerpil

de zoektocht naar een medicijn tegen examenhumor

25/05/2016
🖋: 

Examenhumor valt niet te genezen, het spijt me. Het enige dat je kan doen is er aan toegeven, lachen en ontspannen (en stiekem hopen dat je buikspieren hierdoor al dat examenvoedsel vergeten en vergeven.) Het mag echter wel eens wat anders zijn dan Het Eiland, nietwaar? Hieronder krijg je vier weken lang een ontspannende vrijdagavond die je examenhumor opvangt als een omarmende psychiater. Leg je in die zetel en gooi alles er eens uit.

Examenhumor niveau 1 – Moonrise Kingdom (Wes Anderson)

De eerste studieweek is begonnen. Je hersenen functioneren optimaal, je ogen zijn alert en de examenhumor ligt nog piepend verscholen achter het monster dat we kennen als ‘frustratie’. Je wil enkel afleiding en deze film is hiervoor ideaal!

 

Sam en Suzy besluiten weg te lopen van huis en scoutskamp. Wes Anderson neemt je in deze film mee naar het koninkrijk van deze twee verliefde jonge buitenbeentjes. Door de avontuurlijke verhaallijn en het magisch-realistisch kantje ontstaan grappige situaties die je blijven boeien. De absurditeit in de humor valt hier nog mee, zelfs voor studenten met examenhumor niveau 0 is dit een prachtige film. Je bent in deze week ook nog in staat om met je alerte ogen en brein te kunnen genieten van de visuele details en Anderson’s liefde voor symmetrie.

 

 

 

 

Examenhumor niveau 2 – Relatos salvajes (Damián Szifrón)

Week twee. De giechelbuien zijn er en de eerste tekenen van verwarring beginnen te tonen: je plaatst de dop van de groene markeerstift op die van de gele, neemt een vork om soep te eten en de moppen van je vervelende kleine broer worden plots grappig.

 

Verwacht je in Relatos Salvajes (vertaald: wilde verhalen) aan het onverwachte. Worst case scenario en most absurd scenario rijgen in deze film de kortverhalen aan elkaar. We zien een toevallige ontmoeting, lonken en overspel, een kans op wraak, en de wet van Murphy.

 

 

 

 

Examenhumor niveau 3 – Monty Python and the Holy Grail (Terry Gilliam, Terry Jones)

Week drie. Lachbuien worden afgewisseld door huilbuien… Of zijn het toch tranen van plezier?! Wie zal het zeggen? Je weet het zelf niet meer.

 

Klassiekers zijn er om te herbekijken. Ik ben er zeker van dat je videorecorder staat te popelen om nog eens te zingen. (Herinnering: Niet voor gevoelige kijkers die schrik hebben van moordlustig knaagdiergespuis en nachtmerries krijgen van ridders zonder armen.)

 

 

 

 

Examenhumor niveau 4 – Leningrad Cowboys go America (Aki Kaurismäki)

Week vier. De vloer is je nieuwe thuis. Dit is de plek waar je studeert, eet, stretcht, in slaap valt op stapels papieren en over de grond rolt door grollen en de meest ernstige vorm van examenhumor. 

 

De film gaat over een Russische rockband die wil doorbreken en hiervoor naar Amerika moet. In de eerste tien minuten zien we hoe de groep mannen met kuiven à la Tante Sidonia met tractoren over velden rijden en een bevroren bandlid in een kist timmeren om mee te nemen naar het beloofde muzikale land. Het is zo absurd dat het gewoon grappig is.