origami voor pinguïnliefhebbers

aanbevelingen voor studieontwijkend gedrag #1
02/01/2015

De examenperiode is weer aangebroken en dat maakt ons studenten weer de meest productieve wezens ter wereld! Als we niet zwetend boven de boeken hangen, breken we records op bestofte spelletjes, beginnen we verwoed op te ruimen of hangen we nostalgisch voor de buis wanneer er jeugdseries uitgezonden worden. Redactrice Anouk begon te prullen met een cursusblad en eindigde met een pinguïn!

Voor diehards is het maken van een Origami pinguïn een lachertje, voor beginners is dit het perfecte figuurtje om indruk te maken op je boeken! Bovendien is het verkregen vouwwerkje uitstekend gezelschap om je de examenperiode door te slepen. Laten we dus maar snel beginnen voor je pauze afgelopen is!

 

Om te beginnen neem je het saaiste, meest moeilijke blad uit een willekeurige cursus die je toch niet van plan bent deftig te bezien. Van dat intimiderend A4 blad maak je een perfect vierkant. (Een snelle opfrissing voor de niet-wiskundige student: een vierkant is een driehoek met een chromosoompje meer.) 

 

Plooi je mooi gescheurd (perfectionisten knippen) diagonaal in twee. Nu heb je een driehoek. Zie tekening 1.

 

In de volgende stap schiep God vleugeltjes door het bovenste bladje te nemen en om te plooien. Aldus creëren we nog een driehoekje. Zie tekening 2. Draai je kunstwerkje om en doe hetzelfde aan de andere kant.

 

Neem nu het bovenste hoekje vast met beide handen. (Onhandige, faalangstige studenten die nu al trillen van de stress en niet meer helder kunnen nadenken, we verduidelijken dit graag! Elk hand wordt gewoon verondersteld een andere kantje vast te hebben.) Draai de kantjes naar buiten. Zie tekening 3.

 

 

Tijd om de toekomstige pinguïn alvast van een staartje te voorzien! Neem nu het onderste hoekje weer met twee handen vast. (Als je niet meer weet hoe dit moet, kun je misschien beter eerst een dutje doen en opnieuw beginnen…) Voor de lieve mensjes die nog mee zijn: deze keer draaien we het hoekje naar binnen in plaats van naar buiten. Als deze verwoording te ingewikkeld is voor de vermoeide geest, moet je maar even tekening 4 bekijken.

 

De pinguïn moet nu enkel nog maar een lief snoetje krijgen! Hiervoor plooien we het hoofdje open, zodat we een mooi plat oppervlak krijgen zoals te zien is op tekening 5. Plooi het spitse kantje naar binnen. Dat mag je nu nog een keertje doen. Je plooit dus als het ware het puntje terug naar de ander kant, zodat het iets over de rand uitsteekt. Zie tekening 6.

 

 

Het enige wat ons nu nog te doen staat is dit deeltje terug in twee plooien zodat we terug de vorm zoals in tekening 4 krijgen. Zie tekening 7.

 

 

Je hebt nu een nieuw vriendje! Is het geen schatje? Mwah!