nieuwe ondernemingen in Antwerpen

Brabo's Hand, Thé Atro en Papa Jos
14/04/2014

Het aantal vaste banen in deze maatschappij neemt af en de onzekerheid neemt toe. Bovendien zijn dit niet de meest eenvoudige tijden om een onderneming op te starten. Enerzijds spoort de overheid beginners op de arbeidsmarkt aan om vernieuwende ondernemingen uit de grond te stampen en de stad en de economie nieuw leven in te blazen. Anderzijds worden er geen subsidies meer toegekend aan jonge ondernemers en wordt het plaatje van ondernemerschap veel minder aantrekkelijk. dwars ging op bezoek bij drie ondernemingen in Antwerpen die zich er toch aan waagden. Papa Jos als de opvolger van De Jezuïet, Thé Atro weert zich tegen de koffiedampen en Brabo’s Hand breidt zijn vriendenkring uit.

Papa Jos

De Jezuïet is naar bed gegaan, Papa Jos heeft hem toegedekt en is aan het werk geslagen. Het bruine café onderging een omgekeerde metamorfose, waar Bjorn en Katleen de ruimte karakter wisten te geven door het strippen van de wanden en de ruimte in te vullen met gerecycleerde materialen, meubels en andere objecten. Vrienden hebben zich in het verleden aangediend om een ruimte of muur op geheel eigen wijze te schilderen. De mix tussen de gelaagdheid van de muren en de inbreng van Jan en alleman brengt kunstperiodes naar voren van Barok tot de seventies. Het heeft Katleen en Bjorn een jaartje gekost, maar het nodige werk is verricht en de deur kan open. Papa Jos heeft zijn eigen wil en onder leiding van het paar wordt zijn behoefte vervuld. Zijzelf houden zich verscholen achter lange haren en platendraaiers en laten Papa Jos op zijn beloop. Het pand dient als opstap om andere projecten mogelijk te maken. Op korte termijn kunnen de ruimtes worden ingericht voor tentoonstellingen, het laten optreden van muzikanten of iets anders. Een stille droom voor de toekomst ligt op de tweede verdieping, waar nog ruimtes rusten om heringericht te worden als herberg. Papa Jos heeft geen haast en weet heel goed wanneer de tijd rijp is voor een nieuwe uitdaging.

 

Thé Atro

Het verhaal begint bij Esther, de oprichtster van deze theebar. Haar vorige job, waar zij de hele wereld voor afreisde, liet haar stil staan bij het land China en met name de theecultuur die er groots is. Haar oom woont in China, waardoor ze een rechtstreekse contactpersoon heeft in het theeland. Dat heeft haar de moed gegeven om de overstap te maken van de fragiele diamantsector naar de minstens zo fragiele wereld van de thee. De kwaliteit ervan is niet los te zien van haar visie. De plantages waar Esther haar blaadjes inkoopt zijn vaak door haar zelf bezocht en zij weet dat het ecosysteem voor de planten het belangrijkste is om de beste kwaliteit te behalen. De ervaring die zij in 2 jaar heeft opgedaan laat haar niet meer misleiden: ze proeft het wanneer de kwaliteit van de thee ondermaats is en er een fout in het ecosysteem zit. Haar visie geldt niet alleen voor de thee, ook in de theebar wordt hetzelfde principe gehanteerd. De locatie, het personeel en de samenwerkingscontacten moeten in balans zijn om de zaak te laten draaien.

De verkoop van koffie is voor Esther taboe, de theebeleving is waar Thé Atro voor staat en zo komt koffie op de achtergrond te staan. Thee, het wondermiddel voor elke kater of andere kwaal, madam maakt een drankje om je er weer boven op te helpen. De buurt heeft de bar allang ontdekt. In het weekend barst de hel los op het toeristisch kruispunt bij de Oever.

 

Brabo’s Hand

Tomas en Younes gingen samen door het radioactieve slijk, studeerden af als ambitieuze tekenaars en zagen een kans tot het openen van Brabo’s Hand, een tattooshop. Na 4 jaar ondernemen kreeg het duo het benauwd, de vriendenkring nam toe en uitbreiding werd noodzakelijk. De verhuizing in december van de Korte Koepoortstraat 8 naar het pand ernaast bracht een nieuw idee met zich mee. De bekwame jongeman die eens begon met het knippen van de mannen, greep zijn kans en nam de verantwoordelijkheid tot het runnen van de barbershop. De massale toestroom vanaf de opening tot op de dag van vandaag smeekte om een extra paar handen. De handen boden zich op een dienblad aan, toen een kameraad liet doorschemeren dat hij wel kon knippen. Na goedkeuring van Tomas en Younes, nam Chavez, hoofdbarbier, de leerling onder zijn hoede om het vakmanschap over te brengen en de toeloop van harige mannen en hun baarden onder controle te kunnen houden.

De zes tatoeëerders en de twee coiffeurs waren voor het ontstaan van Brabo’s Hand al kameraden. De oprichters zagen de kwaliteit in hun directe omgeving, gaven het vertrouwen en wisten hiermee hun zaak uit te breiden. Het is gewaagd om zoveel vrienden toe te laten in het bedrijf, maar door de setting voelt het werk niet als werken en ontstaat mede hierdoor een relaxte sfeer.

 

conclusie

De drie ondernemingen hebben gedreven ondernemers achter zich staan die zich de volle honderd procent op hun projecten richten, maar raden het ondernemerschap daarom niet per se aan. Investeren in tijd, geloven in idealen en het volgen van je hart zijn dan ook de sleutels tot succes voor het café, de theebar en de herenkapper.