Mundo movies

Kortfilms met croissantjes (USOS)
25/02/2011

Etnische spanningen in Burundi, een pinguïn op zoek naar een betere toekomst, een Irakees jongetje dat zich een superheld waant. USOS kiest voor vijf kortfilms waarin heftige thema’s spannend, schrijnend en soms komisch worden uitgebeeld. En dat op een nuchtere maag? Neen. USOS zorgt ook voor een ontbijtje. Open uw venster op de wereld en geniet van versgeperst fruitsap en croissantjes: ‘Mundo movies’ is het perfecte begin van een nieuwe dag op Calamartes.

‘Na wewe’ – Ivan Goldschmidt

Een kortfilm over een burgeroorlog? Regisseur Ivan Goldschmidt is er met ‘Na Wewe’ in geslaagd. In ‘Na wewe’, genomineerd voor een Oscar in de categorie beste kortfilm, zoomt Goldschmidt in op enkele burgers die midden jaren 90 in een minibusje door Burundi tuffen. De reis wordt ruw verstoord door een bende Hutu’s die hen dwingt uit te stappen. De burgers krijgen het volgende commando: “Hutus to the left, Tutsis to the right.” ‘Na wewe’: gruwelijk, spannend en helaas ook levensecht.

 

‘Land of Heroes’ – Sahim Omar Kalifa

‘Land of Heroes’ is eveneens een kortfilm over oorlog. Regisseur Sahim Omar Kalifa, die sinds 2001 in België woont, kiest een zo mogelijk nog meer aangrijpende invalshoek: wat doet oorlog met een kind? De kortfilm speelt zich eind jaren 80 af, de oorlog tussen Irak en Iran is bijna ten einde. Dileen, een tienjarig Irakees jongetje, en zijn zusje zien op televsie geen tekenfilms, maar oorlogsgeweld. Het is schrijnend te zien hoe het geweld wordt nagespeeld door Dileen, verkleed als superheld.

 

‘Abandon de Poste’ – Mohamed Bouhari

‘In Abandon de Poste’ plaatst regisseur Mohamed Bouhari een zwarte beveiligingsagent tegenover een standbeeld van een Afrikaan. Wat roept dit bij de agent op? Wat gaat er door hem heen? Zijn ondoorgrondelijke blik geeft geen emotie prijs, maar boeit mateloos. De artistieke, abstract gefilmde ‘Abandon de Poste’ is terecht bekroond met de Kif Kif Award voor beste kortfilm.

 

‘A Giraffe in the Rain’ – Pascale Hecquet

Als immigrant kom je voor heel wat problemen te staan: het is vaak erg moeilijk om een visum te krijgen, een baan te vinden of vrienden maken. Het leven van een immigrant gaat niet over rozen, dat weten we allemaal. ‘A Giraffe in the Rain’ is een grappige animatiefilm over de obstakels die een immigrant moet overwinnen. Vooral grappig omdat regisseur Pascale Hecquet de immigrant uitbeeldt als giraf.

 

‘No Penguin’s Land’ – Marcel Barelli

‘No Penguin’s Land’ is net als ‘A Giraffe in the Rain’ een animatiefilm over immigratie met een dier in de hoofdrol. En passant neemt regisseur Marcel Barelli in ‘No Penguin’s Land’ ook de opwarming van de aarde mee. De ijsbergen op Antartica zijn gesmolten en de pinguïn ziet maar één optie: in een zeilboot springen, op naar betere oorden. Zijn tocht is aandoenlijk en leidt naar de Zwitserse Alpen. Zal het hem lukken de top te bereiken?

 

The facts

  • Datum: donderdag 17 maart
  • Uur: van 10 uur 11 uur 30
  • Prijs: gratis – maar met beperkt aanbod aan eten