Mode in de praktijk

dwars sprak met aanstormend geweld
25/12/2002
🖋: 
Auteur extern
Saskia Martens en Julie De Mul

Het hoofddoel van het MoMu is het publiek te betrekken bij heel het modegebeuren. De belangrijkste methode is het dynamische presenteren van de kledingstukken. In de toekomst zullen dan ook nieuwe, interactieve tentoonstellingsmethodes gebruikt worden. Een ander doel van het MoMu is extra aandacht besteden aan de hedendaagse Belgische ontwerpers. Niet enkel de internationaal bekende rotten in het vak, zoals Dries van Noten en Ann Demeulemeester, maar ook een jongere generatie ontwerpers zoals Lieve Van Gorp en A.F. Vandevorst worden gearchiveerd, bestudeerd en gepresenteerd.

Wij gingen op zoek naar de mening van de studenten van de Antwerpse modeacademie over dit hele gebeuren. Zij zitten voorlopig nog op de derde verdieping van een onopvallend appartementsgebouw in de Kammenstraat, maar binnenkort verhuizen ze naar de Modenatie, het gebouw dat ook het MoMu herbergt. We troffen de studenten mode aan in volle actie. Ondanks de hectische sfeer, voelden laatstejaarsstudenten Marijke en Slobodan en derdejaarsstudente Anna zich toch niet te beroerd om met ons hun visie te delen op de modeopleiding, de Antwerpse mode en het Modemuseum.

 

Wat is hier allemaal aan de gang?

Marijke De studenten van het derde jaar moeten vandaag hun werk, een etnisch kostuum, voorstellen aan de jury. In elk jaar van de opleiding wordt er van je verwacht een aantal silhouetten, volledige outfits, te creëren. In het eerste jaar ontwerp je een rok, een kleed en een experimenteel stuk. In het tweede jaar moet je een historisch kostuum namaken. In het derde jaar moet je je dan verdiepen in de klederdracht van een etnische stam. In het laatste jaar ontwerp je vrij twaalf silhouetten.

 

Anna, jij zit in het derde jaar. Wat heb je gemaakt?

Anna Het kostuum dat een getrouwde vrouw in Mongolië draagt (zie foto). Een vriend van me is in Mongolië op reis geweest en heeft me verteld over deze fascinerende kledij.

 

Deze modeopleiding lijkt veel aantrek te hebben, ook internationaal. Waarom hebben jullie Antwerpen gekozen om te komen studeren?

Marijke De modeacademie van Antwerpen staat in België nu eenmaal het hoogst aangeschreven, en terecht. Het ingangsexamen valt nog wel mee, maar daarna ook blijven is een andere zaak. We zijn het eerste jaar begonnen met 58 studenten en nu schieten er nog twaalf over.

Slobodan Een aantal vrienden van me uit Joegoslavië, waar ik vandaan kom, hebben ook hier gezeten. Thuis had ik al een opleiding mode gevolgd van drieëneenhalf jaar, maar die opleiding was veel technischer. Deze is creatiever en persoonlijker, onder andere door het kleine aantal studenten. Ik hou van de ruimdenkende stijl van de modeacademie.

Anna Hoewel ik uit Finland kom, ben ik hier toch min of meer toevallig verzeild geraakt. Mijn moeder geeft les architectuur in Antwerpen en de opleiding mode van de academie leek haar wel tof. Dus ben ik hier een kijkje komen nemen en gebleven.

 

Wat betekent het MoMu voor jullie?

Marijke De hele heisa rond het MoMu was voor ons niet altijd even positief. Op momenten leek het hier meer op een dierentuin dan op een school. We werden omgeven door Japanners met fototoestelletjes en journalisten. In een bepaald artikel werd het werk van een bij naam genoemde student volledig afgebroken. Dat is onterecht, wij zijn nog in opleiding! Het is wel leuk dat men de etnische kostuums die wij vorig jaar hebben gemaakt gaat tentoonstellen in het MoMu.

Slobodan Het is inderdaad aangenaam hiervoor erkenning te krijgen. In die kostuums hebben we enorm veel tijd gestoken en anders hangen die in de kast weg te kwijnen.

Marijke Voor ons is vooral het Flanders Fashion Institute (FFI, een overkoepelende instantie die de studenten van de academie en mode in het algemeen promoot, nvdr.) belangrijk. Zij bieden ons jobkansen door voor bepaalde projecten de geschikte ontwerpers te zoeken tussen de afgestudeerden aan de Antwerpse modeacademie.

Anna Het FFI steunt de studenten. Het doet er niet toe of je Belg of internationaal student bent.

 

Heb je Selectie 1: Backstage/Achter de schermen/Les coulisses in het MoMu gezien?

Anna Nog geen tijd gehad. Ik heb de laatste twee maanden aan dit etnisch kostuum gewerkt.

Slobodan Ik wel en ik vond sommige delen goed, andere iets minder. Algemeen had ik iets sterkere stukken verwacht. Heel indrukwekkend in de tentoonstelling is de groepering van kledij per kleur en de uitleg waarom men deze kleuren gekozen heeft. (Zwart absorbeert alle kleuren, wit reflecteert alles, rood is de kleur van bloed, leven en liefde, nvdr.)

 

 Bedankt! En nog veel succes!

 

 

Selectie 1/Backstage/Achter de Schermen/Les coulisses loopt nog tot 16 februari 2003. ModeMuseum Provincie Antwerpen - MoMu, Nationalestraat 28 2000 Antwerpen, www.momu.be. Toegangsprijs: 5 / 3 Euro - gratis op vrijdag. Openingsuren: di-zondag: 10u-18u, donderdag: 10u-21u maandag gesloten.