Kultuur met een grote C

03/05/2005

Sentiment en emoties in de hedendaagse kunst vormen het thema van de tentoonstelling ‘Emotion Pictures' die nog tot 5 juni in het Muhka te bewonderen valt.

Verschillende disciplines werden samengebracht. De nadruk ligt niet enkel op het tonen, maar ook op het ontroeren. Een ode aan de smoelentrekkerij.
www.muhka.be

 

De Roma toont zo goed als elke dag wel een film. Op 25 mei bijvoorbeeld komt Jackie Brown langs met haar blaffer, op 14 juni kan je naar de laatste dagen van Hitler gaan zien in ‘Der Untergang' en op 27 juni is het tijd voor de ‘Motorcycle Diaries'. Vrijdag 10 juni kan interessant zijn voor jazzliefhebbers, want dan treden het Nathalie Loriers Trio en het Toots Thielemans Kwartet er op.
www.deroma.be

 

Turista, een stuk van Marius Von Mayenburg in een regie van Luc Perceval speelt 10, 11, 14, 15, 16, 17 en 18 juni in het Toneelhuis. Het thema van dit stuk is de letterlijke en figuurlijke spraakverwarring tussen de verschillende landen en culturen van de Europese Gemeenschap.
www.toneelhuis.be

 

Het Zomerfestival Vlaanderen valt op verschillende locaties in Vlaanderen tijdens de maand juli te beleven, o.a. in Kapellen en Lier. Wat je allemaal wanneer kan gaan bekijken is echt te veel om hier op te noemen, maar je kunt altijd meer informatie op de website vinden.
www.zomerfestival.be

 

Obi Wan en co hoeven we zeker niet meer voor te stellen, maar toch zouden we graag vermelden dat ze hun lightsabers vanaf 16 mei opnieuw uit de kast halen. De nieuwste Star Wars, ‘The Revenge of the Sith', niet ‘in a Galaxy far, far away' maar gewoon in de dichtstbijzijnde bioscoop.
www.kinepolis.be, www.ugc.be

 

Liefhebbers van wereldmuziek slaan van 28 tot 31 juli hun tent voor het Sfinks festival. Hopelijk past het Belgische weer zich die dagen aan de zuiderse klanken op de Boechoutse velden aan.
www.sfinks.be

 

'Wie heeft de muziek uitgevonden?' Dat is de vraag die Steven en Stijn Kolacny, met als speciale gast Koen Buyse van Zornik, zich op 28 mei in de Arenbergschouwburg stellen. Boudewijn De Groot mag dan al heel lang meedraaien, hij was zeker het niet. Niet dat zijn concert op 1 en 2 juni in diezelfde zaal geen aanrader is. Tijdens de zomermaanden verhuizen de voorstellingen van de Arenbergschouwburg trouwens naar het Openluchttheater Rivierenhof.
www.arenbergschouwburg.be

 

De mensen van het Fotomuseum haalden kiekjes uit de oude doos van onder het stof. Je kan ze van 24 juni tot 18 september bekijken. ‘Belgische fotografen 1840-2005' heet de tentoonstelling.
www.fotomuseum.be

 

Rinaldo is geen voetballer met een spellingsfout, maar een opera van Händel gebaseerd op Torquato Tasso's ‘Gerusalemme Liberata', een toneelstuk over de eerste kruistocht. Van 20 tot 31 mei in De Singel.
www.vlaamseopera.be

 

‘What the butler saw' van Joe Orton, een van de bad boys van het Britse theater in de jaren '60, speelt vanaf 27 mei in het Fakkeltheater. Interessant weetje: twee acteurs van de originele cast van dertig jaar geleden, Ivo Pauwels en Daan Hugaert, werden voor deze voorstelling uit het bejaardentehuis gehaald.
www.fakkeltheater.be

 

Op 9 juni speelt de theatervoorstelling ‘De Tochten' in de Monty. Het is een co-productie van het Nationaal Theater Irak en de vzw Cactusbloem uit België.
www.monty.be