Begin november pakte De Morgen uit met het nieuws dat de invoering van de tweejarige masteropleidingen niet doorging wegens geldgebrek. "Niet waar!" riposteerde minister Pascal Smet. Het zou enkel gaan om een discussiepunt waarover in december knopen zouden worden doorgehakt. Hoe zit het daar nu eigenlijk mee? Een klein overzicht.
Even terugspoelen naar vorig jaar, december 2011. In dwars 70 schetsten we het hobbelige parkoers dat de invoering van de tweejarige masters dan al heeft afgelegd. Er was na veel discussie over de noodzakelijkheid van de tweejarige masters een beslissing genomen om deze pas in te voeren vanaf het academiejaar 2015-2016, zodat studenten in elk geval zouden weten hoe lang ze minstens over hun opleiding zouden doen. Het moest ook de verschillende faculteiten de tijd geven om hun dossiers hieromtrent grondig voor te bereiden - al toonde de Universiteit Antwerpen (en haar studentenbestand) zich altijd al een koele minnaar van het voorstel.
De Studentenraad Universiteit Antwerpen stelt zich op dat moment verschillende vragen over de noodzaak van de tweejarige masters. Ook het feit dat er binnen de academische wereld geen eensgezindheid bestaat over het dossier doet menig wenkbrauw fronsen. Tenslotte reizen er vragen over de gebrekkige invulling van het extra jaar, en het gebrek aan de nodige extra (financiĆ«le) middelen. Volgens het verslag van de Raad van Bestuur van de Universiteit Antwerpen van 28 juni 2011 zou de invoering van tweejarige masters de Vlaamse overheid 17 Ć 20 miljoen euro kosten, waarvan 2,5 miljoen voor de Universiteit Antwerpen is bestemd. Deze financiĆ«le last blijkt te zwaar om te dragen in tijden van crisis en zal de doodsteek zal worden van het plan om meer opleidingen vijf jaar in plaats van vier jaar te laten duren.
In juni van dit jaar pakten onze collega's van Schamper (Gent) al uit met het nieuws dat geen enkele aanvraag voor een tweejarige master werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Op 6 november van dit jaar berichtte De Morgen dan met het nieuws over de volledige schrapping van het plan. In een reactie op het uitgelekte nieuws reageerde de minister dat er helemaal nog geen beslissingen was genomen, en dat zijn kabinet rond te tafel ging zitten met de onderwijsinstellingen om de voorwaarden waarin een tweejarige master mogelijk is vast te leggen. Vorig jaar tekende dwars dit nog op uit de mond van rector Verschoren: "De trein is vertrokken is, de komst van de tweejarige masters is in principe onomkeerbaarā. De trein lijkt nu echter ontspoord te zijn, en we zijn terug bij af.
En nu?
Hoe het nu verder moet, is moeilijk te voorspellen, al staat het zo goed als zeker vast dat er in 2015 geen extra masterjaar te bespeuren zal vallen. Of dat er wel gaat zijn in 2016-2017 valt af te wachten, aangezien de hele discussie opnieuw gevoerd zal worden. Zo gaat heel veel voorbereidend werk van de verschillende faculteiten verloren. Begin december zal minister Smet samen met de onderwijsinstellingen tot (weeral?) een definitief besluit komen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.