kras en win

aanbevelingen voor studieontwijkend gedrag #6
21/01/2015
🖋: 

De examenperiode is weer aangebroken en dat maakt ons studenten weer de meest productieve wezens ter wereld! Als we niet zwetend boven de boeken hangen, breken we records op bestofte spelletjes, beginnen we verwoed op te ruimen of hangen we nostalgisch voor de buis wanneer er jeugdseries uitgezonden worden. We komen stilaan aan de laatste examens en natuurlijk wegen die laatste loodjes weer het zwaarst. Waarom neem je geen pauze? Redacteur Sammy waagde zijn kans en won een gouden tip, om aan iedere trouwe lezer weg te geven. 

Examens. Niets weegt zwaarder door op het humeur van een blokkende student. De angst op falen draagt hij als een Davidster op de voering van zijn hart genaaid. Moest hij falen, verliest hij niet alleen een stuk zomervakantie, maar misschien ook een diploma, bijgevolg een tot nog toe ongerealiseerde carrière, nog te ontmoeten vrienden, partner(s), kroost… Je denkt er beter niet te veel over na. De Ierse politicus Boyle Roche zei het het beste: “What has posterity ever done for us?” Toch is het acute probleem, het juk van nakend falen, daarmee niet uit de wereld geholpen. Blijf lezen, ik zal je uit je lijden verlossen, al is het maar voor even.

 

Iedereen gaat wel eens naar de supermarkt, voor koffie, brood, Golden Power… Studenten hebben grote hoeveelheden brandstof nodig voor hun all-nighters. Koop de volgende keer ook een kraslot. Stop het in je binnenzak en wandel rustig naar huis. Ik garandeer je, voor de schuifdeur van de winkel achter je dicht glijdt zal je al van je winst overtuigd zijn. Je moet toch maar één keer geluk hebben, dat is niet veel, het kan iedereen overkomen. Joan Ginther heeft er 20 miljoen mee gewonnen. Oké, ze is sterk in wiskunde en had misschien een complex algoritme begrepen, maar jij kent je tafels van vermenigvuldiging toch als de beste? Jij bént de winnaar for life!

 

Zonder ervoor te kiezen zal je nadenken wat je allemaal niet zal doen in de toekomst. Werken wordt een keuze. Je thesis kan daarom ook volgend jaar wel geschreven worden. Wat zal je voor je broers en zussen en vrienden kopen als cadeau? Een lange reis zou toch goed doen, de overige examens kunnen wel wachten tot augustus. Voor je het weet loop je weer met rechte rug, voor je het weet kijk je voor je uit, in plaats van naar de grond. De wereld ligt voor je open.

 

Stel het krassen liefst zo lang mogelijk uit. Krassen is Russian Roulette spelen met een ongeladen wapen. Eerste vakje – klik! – niks. Ademhalen. Tweede vakje... – klik! – niks. Zweten, krassen... – Klik! – niks. Samen met de kraslaag vervaagt alle hoop. Wéér niks. Het licht gaat weer uit, de dagdroom is voorbij. Regenbogen vervagen, zonsondergang wordt nacht. Fictie wijkt onverbiddelijk voor realiteit. Maar voor héél even, zag het leven er anders uit. Daar ligt het genot van een kraslot.