Kort

14/04/2013
­čľő: 

Oorzaak flauwvallen bij bloedfobie ontdekt

Een onderzoeker aan de Universiteit van Stanford heeft uitgevist waarom hematofoben flauwvallen bij het zien van bloed. De oorzaak ligt bij vasovagale syncope, een moeilijke term voor bewustzijnsverlies veroorzaakt door een overreactie van de tiende hersenzenuw. Deze fobische reactie vertrekt vanuit een oerinstinct en zou evolutionair nuttig zijn geweest: van doen alsof men dood was in gevaarlijke situaties tot een lage bloeddruk, waardoor de mens niet doodbloedde bij verwonding.

Lasertherapie bestrijdt cocaïneverslaving bij ratten

Drugsverslaafde ratten hebben minder nood aan coca├»ne nadat een deel van hun hersenen met laserlicht is bestraald. De knaagdieren kregen een shot en elektroshocks toegediend, dan pas geraakten ze aan coca├»ne. De beestjes die ondanks deze pijn bleven gebruiken, werden gezien als ÔÇścompulsieve coca├»negebruikersÔÇÖ. Na de bestraling hadden ze minder behoefte om het hendeltje over te halen. Deze techniek zou in de toekomst gebruikt kunnen worden om het verslavingsgevoel bij mensen in te perken.

Valse hoop beter voor resultaten

Een hoog zelfvertrouwen heeft een positieve impact op de prestaties van studenten. Een Duitse en Australische psycholoog deelden 40 studenten op in twee groepen en legden aan iedereen meerkeuzevragen voor. Ze vertelden aan ├ę├ęn groep dat het juiste antwoord razendsnel op het scherm zou verschijnen zodat hun brein het onbewust zou opslaan. Studenten uit deze placebogroep scoorden beter dan studenten in de andere groep.

Haaien grotere honger dan gedacht

Witte haaien hebben een grotere behoefte aan energie en dus ook een grotere eetlust, in tegenstelling tot wat wetenschappers eerder veronderstelden. De onderzoekers bestudeerden de zwemsnelheden van de haaien en de stofwisseling die nodig was om deze snelheden te bereiken. Daaruit bleek dat haaien slechts 15 dagen overleven met een maaltijd van ongeveer 30 kilo. Uit een eerder onderzoek werd afgeleid een haai daar een anderhalve maand van kon leven. Door de nieuwe studie kunnen we beter inschatten welke invloed haaien op hun ecosysteem hebben.

Sporttelex

JUDO Roxane Taeymans pakte zilver op de Europacup Judo in Sarajevo. In de finale bleek de Slowaakse Anka Pogacnic net iets sterker. HOCKEY Opnieuw hoerageroep voor Jeffrey Thys en Felix Denayer. Zij plaatsten zich met de Dragons voor de halve finales van de Euro Hockey League met een overwinning van 5-1. GYMNASTIEK Acrogymnast Sebastian Boucquey won goud met zijn team op de Maia Acro World Cup in Portugal.