Kort

23/05/2012
šŸ–‹: 

Suikers maken je dom

Het zijn weer examens binnenkort. En dan is voor sommigen de enige vorm van ontspanning het consumeren van excessieve hoeveelheden suiker. Aan hen: opgepast! Een nieuwe studie gepubliceerd in The Journal of Physiology toont met ratten aan dat een fructoserijk dieet het geheugen en het leerproces kan aantasten. Wanneer er echter ook omega-3 vetzuren aanwezig zijn in het dieet, blijft de schade beperkt. Ratten die zowel fructose als omega-3 vetzuren in hun dieet hadden, presteerden beter in cognitieve taken. Een tip dus voor al wie wil sugar-bingen tijdens de komende examenperiode: eet best ook wat walnoten en beperk de schade.

 

Oordopjes op Intensieve Zorgen

Patiƫnten die op de afdeling Intensieve Zorgen verblijven zijn na een aantal dagen vaak verward en prikkelbaar. Oorzaak hiervan is een overbelasting van de zintuigen: het voortdurende lawaai van mensen die komen en gaan, het gerinkel van de telefoon, check-ups van het verplegend personeel, enzovoort voorkomen dat de patiƫnt een kwalitatieve remslaap kan hebben gedurende de nacht. Een studie van onderzoekers aan de Universiteit Antwerpen toont nu aan dat patiƫnten die binnen de 24 uur na hun opname oordopjes inkrijgen tot 50 procent minder kans hebben op hysterie. Het volledige onderzoek verscheen afgelopen maand in het vakblad Critical Care.

 

Rechtenstudenten winnen categorie ā€˜advocaat-generaalā€™ op prestigieuze wedstrijd

In de European Law Moot Court Competition bepleiten rechtenstudenten van over de hele wereld een fictieve zaak over diverse onderwerpen van Europees recht voor het Hof van Justitie. Het team van de Universiteit Antwerpen won in februari zijn regionale finale in Luxemburg in de categorie ā€˜advocaat-generaalā€™. Ze stootten zo voor de allereerste keer door naar de grote finale. Afgelopen weekend bekampten de winnaars van die regionale rondes elkaar in de grote finale. Rechters van het Hof van Justitie, het hoogste rechtscollege van de Europese Unie, beoordeelden wie zowel inhoudelijk als vormelijk het meest overtuigende pleidooi bracht. Daar behaalden de studenten van de Universiteit Antwerpen de eindoverwinning. Het Antwerpse team bestond uit masterstudenten Jef Dupont, Laurens GuinĆ©e, Michiel Van Roey en de winnende advocaat-generaal Olivier Van den Broeke. Hun coaches waren dr. Christine Janssens, Lieve Hoornaert en professor Stefan Rutten.

 

Sporttelex

Voetbal: Voor het zevende jaar op rij heeft Wikings-NSK de Antwerp Students League op zak gestoken. In de spannende finale tegen eeuwige rivaal Sofia, wonnen de Winkingers na het nemen van strafschoppen. * Hockey dames: Emilie Laddyn is samen met haar club Antwerp Belgisch kampioen geworden. In de finale was het tweemaal te sterk voor Wellington. Antwerp won met 4-2 en 1-2. * Hockey Heren: Dragons met Jeffrey Thys, Felix Denayer en Mathew Cobbaert is er niet in geslaagd om een derde landstitel op rij te pakken. In de finale van de play-offs kwam het tegen Waterloo net te kort in de verlengingen van de beslissende wedstrijd. * Hockey (Heren): Universiteit Antwerpen kon als Vlaamse kampioen de Belgische titel niet op zak steken. In de finale tegen ULB kwam onze universiteit te kort. Hierdoor sluit de UA het sportseizoen af zonder landstitel.

 

MetLife Award voor Alzheimer Research

Op dinsdag 14 mei werd in New York de Medical Research Award van de MetLife Foundation uitgereikt aan Christine Van Broeckhoven, wetenschapper verbonden aan de Universiteit Antwerpen en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). De MetLife Award wordt jaarlijks toegekend aan bijzondere onderzoekers en bedraagt 250.000 dollar. Van Broeckhoven ontving de prestigieuze Amerikaanse prijs voor haar baanbrekend onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en aanverwante neurodegeneratieve aandoeningen. Hoewel Van Broeckhoven al eerder verschillende belangrijke onderscheidingen in de wacht sleepte, vindt ze dat het hele gebeuren een bevreemdende indruk nalaat. Dergelijke internationale prijzen zijn volgens Van Broeckhoven vooral interessant omdat ze enerzijds de aandacht vestigen op de patiĆ«nten die aan dementie lijden, en anderzijds omdat ze geld opbrengen voor meer wetenschappelijk onderzoek. ā€œDat is iets dat kan bijdragen tot de ontwikkeling van een betere therapieā€, stelt Van Broeckhoven.