Inbraken in studentenkoten

Een gekend en erkend probleem
01/12/2001

Stel je voor: je komt thuis na een avondje film, cafébezoek of iets anders nuttigs. Je doet de deur van je kot open. Dan blijf je als versteend staan. Het raam staat open, al je cd’s zijn weg, de plaats waar je stereo of computer stond, biedt opnieuw plek voor een decoratief meubelstuk… met andere woorden, er is ingebroken.

Inbraak op studentenkoten is helemaal geen fabeltje, integendeel. Meer en meer studenten krijgen te maken met deze laffe daad. Vooral de buurt rond UFSIA (Vekestraat, Rodestraat…) blijkt een geliefde stek te zijn voor grijpgrage vingers.

 

De dieven doen alle moeite van de wereld om ergens hun slag te kunnen slaan. Zo zijn bijvoorbeeld enkele duistere individuen een kot binnengedrongen langs een brandtrap die zich naast het raam bevond. De kamer lag op de vierde verdieping en aan de achterkant van het huis. De studente had haar raam op een mooie zomeravond op een kier laten staan, wat door de dieven als een uitnodiging werd aanzien. Nu kunnen we wel elke keer ons raam sluiten, maar dat blijkt ook geen garantie te zijn voor een veilig avondje uit. Lukt het niet via een brandtrap, dan forceren ze toch gewoon de voordeur om daarna elk kot leeg te roven. De gestolen items verschillen van kot tot kot; bij één meisje werd al haar lingerie meegenomen, bij een jongen zijn laptop mét de diskette waar zijn thesis op stond – die trouwens die week afgegeven moest worden.

 

Hulp! Hulp? Op komst!

Moest je zo’n pijnlijke gebeurtenis meemaken, dan contacteer je best de politie, uw vriend in ‘t stad. Zij maken dan een proces-verbaal op dat in een mooie, kleurige dossierkaft terechtkomt. Nadien mag je wachten en kan je enkel bidden voor en hopen op een miraculeuze vondst van de gestolen spullen. En die kans is even groot als de kans op het vinden van Bin Laden.

 

De UA is zich echter duidelijk bewust van deze problemen, en is eveneens vastberaden om er samen met de Stad Antwerpen iets aan te doen. Het herwaarderen van de studentenbuurten – zeker inzake veiligheid – staat dan ook hoog op het prioriteitenlijstje vóór 2004, het Jaar van de Student in Antwerpen.