A hooligan sport, played by gentlemen

Als u van dat softe ‘nieuwe man’-gedoe genoeg hebt
01/04/2003

Het moet rond 1800 geweest zijn toen de voetballers van de schoolploeg uit Rugby, een plaatsje in hartje Birmingham vlakbij Shakespeares geboortedorp, besloten het traditionele spelletje wat ruiger te maken. Geen gedoe meer met slechte controles of met het doorschuiven van een bal op het natte gras. En nu je het zegt, ook niet echt meer met een bal, eerder een ovale variant. Gooien naar elkaar, maar dan enkel achteruit, en voorts vooral lopen, roepen, tackelen en getackeld worden. Waar de gemiddelde basketspeler met een verstuikt vingerkootje in de rechterpink zeven weken out is, en de doordeweekse tenniser niet buiten komt als het even regent, laat een beetje rugbyer aan de zijlijn gauw een gekloven wenkbrauw dichtnaaien om daarna met een woeste blik in de ogen en hernieuwde passie verder te spelen. Rugby is gereglementeerd hooliganisme en gewelddadig amusement. Rugby onderscheidt de mannen van de jongens. Rugby is koning.

Binnenkort, dat is volgend academiejaar, verwelkomt de UA haar eigen echte rugbyteam. In een mum van tijd zal de achterstand met de Leuvense collegae weggewerkt zijn en dra staan de Antwerpse rugbyers helemaal bovenaan. Maar eerst iets over rugby zelf, voor velen waarschijnlijk enkel bekend van woeste zondagvoormiddagen bij de scouts.

 

Rugby lijkt op voetbal. Twee ploegen van vijftien trachten de ‘bal’ over de achterlijn van de tegenstander te lopen. Zoiets heet een ‘try’ en levert vijf punten op. Na een try kan het scorende team de vijf punten opdrijven naar zeven door de bonus kick (die gegeven wordt vanop de plaats waar de doelpuntenmaker begon te lopen) tussen de twee hoge palen te trappen. Zo’n kick kan ook gewoon tijdens het spel gegeven worden, en levert dan drie punten op.

 

De speler met de bal heeft maar één doel: zoveel mogelijk terreinwinst boeken door naar voor te lopen, tackels te ontwijken en na een tackle toch nog verder te worstelen. Een pass naar je medespeler kan enkel achteruit en daarna mag je zelf niet meer getackeld worden. Op het eind wint het team met de meeste punten, da’s niet onlogisch.

 

Keihard, maar fair

Wat waarschijnlijk het meest tot de verbeelding spreekt is de rugbybal zelf. Een bal, denken wij, is rond. Wat men bij het rugby gebruikt is een soort langgerekt ei. Wie zegt dat daarop nog nestels hangen, kan maar beter nu beginnen weglopen. Die nestels komen uit het American Football, en recentere variant van rugby waarvoor iedere rugbyspeler smalend zijn neus ophaalt. Geen nestels dus. Wel ovaal en daarvoor is een reden: met de bal wordt immers vooral gelopen maar af en toe getrapt. Rugby is voor de meesten onder ons vooral hard tegen elkaar aan lopen, woeste blikken van breedgeschouderde spelers, afgescheurde oorschelpen en bloedend tandvlees, en dat is het ook een beetje. Keihard, maar wel fair.

 

Antwerp Midgets

De sportdienst van onze universiteit heeft gelukkig oor gehad voor het idee van Ken Lambrechts (eerste licentie rechten) om aan onze universiteit een rugbyploeg de kans te geven. Maar de UA zet daarmee niet helemaal een stap in het onbekende. Ooit bestonden immers de Antwerp Midgets. We schrijven 1981. Guy Geerts, toen TEW-student aan het RUCA start samen met Eric Loquet (geneeskunde) het eerste Antwerps universitair rugbyteam. Ze kregen de bijnaam ‘Midgets’ mee. Het duurde tot 1986 voor de ploeg haar eerste titel vierde: universitair kampioen, vóór de eeuwige concurrenten uit Leuven. Verrassend aan de Midgets was dat de ploeg toen al bestond uit studenten van de drie campussen en dat naast Antwerpse studenten ook een aantal in Antwerpen studerende Nederlanders de ploeg vervolledigden. Maar zoals vaak met dergelijke enthousiaste initiatieven, verwatert het vuur naarmate meer spelers van het eerste uur de schoenen aan de haak hangen. Niet dat de Midgets niet meer bestaan, dat niet. De ploeg stopte in 1992 als universitair team maar de oude ploegmaats bleven als de “Antwerp Midget Old Boys” wedstrijden spelen op invitatie en in de veteranencompetitie.

 

Heroïsche gevechten

De nieuwe UA-rugbyploeg start met een gelijkaardige ambitie. Ook zij wil graag universitaire titels behalen, ook zij wil graag een vaste waarde worden in het Belgisch rugbylandschap. Duels als die tussen Oxford en Cambridge bij het roeien zullen binnenkort overschaduwd worden door heroïsche gevechten van UA tegen Leuven of tegen de Zeevaartschool. Toch is er meer. Voor nieuwe sterke (en dat mag u gerust letterlijk nemen) man Ken Lambrechts is het creëren van een typische gezellige rugbysfeer minstens even belangrijk. Zoals zijn voorgangers bij de Midgets de eerste jaren vooral uitblonken in sfeermaken op en naast het veld, wil hij opnieuw eerst trachten een groep gemotiveerde studenten rond zich te krijgen. Een groep die graag rugby wil spelen, maar vooral graag plezier maakt voor en na de wedstrijd.

 

Wie zich geroepen voelt, de benen voelt tintelen en ervan overtuigd is dat hij zijn mannetje kan staan tussen vier kalklijnen met twee immense doelen, moet vooral niet twijfelen. De jonge ploeg zoekt immers nog veel krachten voor ze volgend academiejaar definitief van start gaat.

 

 

www.antwerpse-universitairerugbyteam.tk

A-U-R@pandora.be