Gedaan met de tijd dat milieubewuste mensen werden voorgesteld als blootsvoetse hippies in een boom van het Amazonewoud. Duurzaamheid is vandaag de dag een moderne en vooral belangrijke factor in onze samenleving. De UA en Universitas, de grootste cursusdienst van Antwerpen, dragen een opvallend steentje bij.
Vanaf dit academiejaar drukt Universitas alle studentencursussen op 100% gerecycleerd papier, in het voetspoor van Acco. Vijftien miljoen vellen per jaar bevatten vanaf nu geen milieuvervuilende stoffen meer en redden massa’s bomen van de hakbijl. Bovendien wil de cursusdienst het recto verso drukken zoveel mogelijk promoten, wat een besparing kan betekenen van maar liefst twintig ton papier per jaar. Deze groene beslissing kwam er in het kader van het Fenixproject, een campagne van de Bond Beter Leefmilieu die duurzaam papiergebruik door studenten wil aanmoedigen. Projectmedewerker Annelies D’Hollander stond dwars te woord en vertelde ons over de concrete gevolgen voor de student: “Studenten zullen amper iets merken van de verandering. Men moet zich zeker niet verwachten aan korrelig, bruin papier dat krult na het eerste gebruik, integendeel. De kwaliteit van het gerecycleerd papier is evenwaardig aan dat van niet-gerecycleerd papier en het is slechts een klein tintje minder wit.”
De hamvraag is natuurlijk of zo’n gerecycleerde cursussen ook vriendelijk zijn voor de portemonnee. Frank De Smet, zaakvoerder van Universitas, en Tom Van Uffelen, die instaat voor het dagelijks beheer, geven ons gelukkig een bevestigend antwoord: “Wat betreft de prijs van een cursus zal er voor de student niets veranderen. Het is wel zo dat duurzaamheid z’n prijskaartje heeft en gerecycleerd papier voor ons duurder is in aankoop, maar dat wordt gecompenseerd door het recto verso drukken. Dat doet ons heel wat papier terugwinnen en stelt ons dus in staat de verkoopprijs op hetzelfde niveau te houden.”
Maar gaat de ijverig notitienemende student wel akkoord met al dat recto verso-gedruk? Universitas verduidelijkt: “Terwijl het gerecycleerd papier een definitieve omschakeling is, heeft men wat betreft het dubbelzijdig afdrukken nog steeds de keuze. Maar een docent die zijn cursus eenzijdig afgedrukt wil zien, moet het wel vragen.” De Studentenraad reageert tevreden op het niet-verplichte dubbelzijdig drukken: “Het recto verso afdrukken van cursussen mag zeker geen verplichting worden. Niet alle cursussen zijn hier immers geschikt voor. Bovendien verschillen notitiegewoontes van student tot student. Het heeft volgens ons weinig zin een cursus recto verso op gerecycleerd papier te drukken als een student er een blok glanspapier naast moet leggen om notities te nemen. We zijn dus voorstander van het bieden van keuze en zijn blij dat Universitas daaraan tegemoet komt.”
De UA zelf laat zich ook niet onbetuigd. In het kader van het Copernicus Charter voor duurzame ontwikkeling, zal er voor de interne administratie overgeschakeld worden naar volledig gerecycleerd papier, wat neerkomt op nog eens dertig miljoen milieuvriendelijke A4’tjes per jaar.
Fenix trekt zijn sensibilisering ook door naar 36 kopieerzaken in gans Vlaanderen. Zij bieden, net als Universitas, gerecycleerd papier standaard aan in hun machines voor dezelfde prijs als niet-gerecycleerd papier en promoten het gebruik ervan met stickers en affiches. Geen paniek dus voor de studenten die hun sollicitatiebrief of paper graag glanzend wit hadden afgedrukt: aan de kopieermachine heb je nog steeds de keuze. Hoe dan ook, de boodschap moge duidelijk zijn. Beste student, bezint eer ge print!