hip to be square

de trends van het Antwerp Fashion Festival
22/09/2014

September is de modemaand bij uitstek. De indrukwekkende modeweken van New York, Londen, Milaan en Parijs toonden weer een pak ontwerpen waar de doorsnee modeleek (lees: wij) geen snars van heeft begrepen. Mode, het is een wereldje apart. De inhoud van onze kleerkast ziet er toch een stuk minder speciaal uit, maar ondertussen wordt het ’s ochtends weer uren zoeken naar de juiste outfits voor de eerste echte lesweek van het academiejaar. Een kast vol, maar toch niks om aan te doen.

Antwerpen verdrinkt dan wel als Kleinduimpje in de schaduw van die grote modereuzen, maar doet met het Antwerp Fashion Festival (AFF) toch een poging tot evenaring. Een weekend lang werd er gefeest in stijl op hippe housebeats terwijl meer dan 120 winkels tot tien uur open waren. Toch waren de rasechte fashionista’s op vrijdag 12 september te vinden in ’t Stad voor de eerste AFF Fashion Show, waar zelfs leken plots weke knietjes kregen bij het aanschouwen van zoveel moois. dwars ging voor jullie de nieuwste trends voor het komende seizoen spotten, straight from the catwalk en uit de nieuwe collecties van Antwerpse winkels. Dat wordt shoppen! Laat je inspireren door deze tips:

 

Foto door Elise Geuens

 

1. opvallend onopvallend

Het lijkt wel alsof mode even niet de ambitie heeft om eruit te springen, want we keren echt wel back to basics. Eenkleurige stukken in sobere kleuren zetten de toon, maar steeds gecombineerd met bescheiden prints. De must-have is een losse broek met print zonder schreeuwerige kleuren. Kies voor een zwart-wit-print met een effen bovenstuk en je kan niet missen.

 

Zwart komt opvallend veel voor, maar wel bijna altijd met accenten. By Malene Birger toonde bijvoorbeeld een zwarte aansluitende broek met aan de zijkant een lederen streep die contrasteert met de andere stof. Andere ingetogen combinaties worden opgevrolijkt met een atypisch accessoire of met glitter. Investeren in een trui met fijne glitters is dit seizoen zeker geen geldverspilling.  

 

2. mag er wat kleur zijn?  

Donkerrood, blauw en paars zijn de modekleuren en kunnen volgens Van Hassels ook perfect in pastelvarianten. Met kleur wordt niet te zot gedaan. Geef een jurk in één kleur een speciale touch door er bijvoorbeeld een sjaal met prints en/of andere kleuren op te dragen.  

 

3. stripes without stars  

Strakke en rechte lijnen zetten de toon. Jurken zijn niet zwierig of schattig, maar steevast elegant en recht. Jutka & Riska verrast met strepen in verschillende maten en diktes in – uiteraard – zwart en wit. Elders zagen we ook jurken verdeeld in twee kleuren: aan de voorzijde zwart en aan de achterzijde donkerblauw.  

 

Foto door Elise Geuens  

 

4. fur real  

In het oog springt ook het nepbont dat op verschillende manieren wordt gecombineerd, maar vooral als bodywarmer op een sobere outfit, zoals een witte blouse. Bij Bellerose gingen nepbont en prints dan weer hand in hand. Ook als jas zijn poezige stoffen populair. Jassen komen bovendien in supersized vormen terug op een skinny jeans, zodat je benen superdun lijken.  

 

5. wie het laarsje past  

Tot slot kan je de aula echt niet binnenwandelen zonder een paar enkellaarsjes, liefst met een hoge hak. Helemaal sexy onder een jurk of rok met hoge taille, maar ook geslaagd onder die goede oude skinny jeans.

 

Foto door Elise Geuens