Flanders, twelve points

la Wallonie, douze points
01/04/2003
🖋: 

Het kan niet gemakkelijk zijn om erop toe te zien dat de staat veilig scheidt. Het voorgaande verwordt een schandelijk eufemisme in aanlooptijden naar het Eurovisiesongfestival. Dan dienen Koen Dassen en x-aantal anonieme regenjassen hun zintuigen extra te scherpen, om ervoor te zorgen dat la Belgique haar zuivere naam in de verf kan zetten, moest men finishen in de voorpost van het Eurovisiesongconcours.

Wij, alle 10.309.725, moeten immers toegeven dat het toch relatief gênant was toen we vorige keer de hoofdvogel afschoten. Ter herinnering, 1986: Sandra Kim met de meezinger ‘J’aime, j’aime nazi’. Urban trad, de groep die het vaderland dit jaar zal vertegenwoordigen, moest eerst afrekenen met het Eurovisiesongreglement dat hen verplichtte te snoeien in het aantal groepsleden. Vervolgens komt na profondelijk onderzoekswerk van de Gestapo aan het licht dat Soetkin Collier een Vlaamse leeuwin is, die voorheen wel eens durfde klauwen in extremistische middens. Koen kon het zich al levendig inbeelden dat Soetkin tijdens de prijsuitreiking een of andere Hitlergroet zou placeren.

 

Bijgevolg informeerde hij de RTBF en Waals media-minister Richard Miller. Richard kon dit niet laten gebeuren. Desnoods zou hij zich artificieel laten kneden zodat hij in ware Dana International-stijl een interpretatie zou kunnen brengen van wat Keltische muziek in Wallonië teweegbrengt.

 

De RTBF wil dit jaar echter een professioneel gezelschap naar Riga sturen. Dan lijkt het meer opportuun te gaan snorren in de visvijver van Idool 2003. Wat daar kan worden opgevist gaat van flapperende dumbo’s tot praatzangerige, verwelkte engelen. Misschien is het aangewezen om de lacune op te vullen met exotische podiumbeesten?

 

Kwestie van een duidelijk signaal te zenden naar het zootje onverlaten dat stiekem hoopte een arisch accent pur sang aan de hoogdag van het Europese lied te kunnen geven. De kans is in dit scenario niet onbestaande dat er allochtone kandidaten zijn, die Nederlandse les krijgen van Soetkin Collier. Zij zal hen ongetwijfeld discriminerende one-liners bijbrengen zoals: “Met mijn tamtamoptreden hoop ik nog lange tijd het Klein Kasteeltje uit te verkopen, alvorens in het Sportpaleis Clouseau uit de geschiedenisboeken te spelen”. Koen en Kris hebben tenslotte al furore gemaakt op het Eurovisiesongfestival!