Financieel jaaroverzicht

Het marktsegment
23/05/2012

Capitant streeft ernaar meer duidelijkheid te scheppen over het reilen en zeilen van de financiële markten. Geen gemakkelijke opgave gezien de moeilijke economische tijden. In deze laatste editie wordt het parcours van de beurs het afgelopen academiejaar bekeken. Eerst een algemeen beeld van de markt, om daarna de dwars-portefeuille van acht aandelen te bespreken.

De markt startte het academiejaar in grote onzekerheid. De Europese schuldenproblematiek domineerde het nieuws en de onzekerheid over Griekenland zette druk op de financiële markten en op de euro. De beurs noteerde bijzonder laag ten opzichte van de winsten die bedrijven konden voorleggen. Beleggers gedroegen zich risicoschuw en belegden in veilige overheidsobligaties, bijvoorbeeld die van Amerika en Duitsland. De Duitse rente dook recent onder de grens van 1,5%. Aangezien de inflatie hoger ligt dan 1,5%, impliceert dit dat beleggers bereid zijn aan koopkracht te verliezen, zolang hun geld maar veilig geparkeerd staat. We hoeven er dus geen tekening bij te maken hoe groot de onzekerheid bij de beleggers was.

 

Begin december leek het tij te keren. De Bel-20, die toen onder de 2.000 punten noteerde, zette een remonte in en bleef stijgen tot het eind maart. De eurocrisis leek vergeten, maar begin april kwam Spanje in het vizier van de markten. De torenhoge werkloosheid en een zwakke huizenmarkt gaven beleggers genoeg kopzorgen om terug te verkopen. Daarnaast waren de verkiezingsuitslagen in Frankrijk en Griekenland niet pro-Europees. De Europese schuldencrisis was weer helemaal terug van eigenlijk nooit weggeweest.

 

De Buy-and-Hold-strategie lijkt volgens sommige experten verleden tijd. Hoe dan ook blijkt het op tijd verkopen van aandelen geen doodzonde, er heeft nog nooit iemand geld verloren door een aandeel met winst te verkopen. Als belegger of student die nu in de aandelenmarkt stapt kan je koopjes doen op de lange termijn, maar besef goed dat de hevige volatiliteit van de markt nog jaren kan duren. No pain, no gain.

 

De dwars-portefeuille

KBC heeft er, net zoals de andere bankaandelen, een bijzonder volatiel parcours opzitten. De koers steeg tot boven de 20 euro, om dan enkele weken later tot onder de 14 euro terug te zakken. Het management wil zo snel mogelijk de staatssteun terugbetalen en verminderde zijn blootstelling aan perifere landen.

 

Umicore kende in 2011 een recordjaar als bedrijf, en het aandeel liet zijn hoogste koers ooit optekenen. Het bedrijf kocht veel aandelen in toen het onder de 30 euro noteerde. Dit bleek een zeer goede beslissing, aangezien de koers nu boven de 40 euro staat. Het management heeft bijzonder veel vertrouwen in de toekomst, ondanks de eurocrisis.

 

Ook Ageas, een internationale verzekeraar, kocht veel eigen aandelen in. Het management noemde dit een logische keuze aangezien het aandeel noteerde aan 1,08 euro, maar liefst minder dan de helft van de boekwaarde. De erfenis uit het verleden blijft wegen op het aandeel. In 2011 en begin 2012 werden echter wel enkele mooie stappen ondernomen richting de afwikkeling van bepaalde complexe producten en contracten uit het verleden.

 

Telenet kende andermaal een recordjaar. Met een dividend – in de vorm van een kapitaalvermindering – van meer dan 10% is het een geliefkoosd aandeel voor elke Belgische belegger. De groei blijft zich voortzetten en de concurrenten zoals Belgacom en Mobistar raken verder achterop.

 

AB Inbev deed het ook bijzonder goed in het afgelopen jaar. Het management is ijzersterk bezig met de integratie van Anheuser-Busch en de schulden worden mooi afgebouwd. AB Inbev mikt nu vooral op de groeilanden en hoopt daar over enkele jaren ook een sterke speler te worden.

 

Agfa-Gevaert kende daarentegen andermaal een zeer slecht jaar. Het verhaal van herstructureringen lijkt maar geen einde te kennen. De hoge zilverprijs had dan weer een significante invloed op de kosten van Agfa, waardoor het bedrijf in zware moeilijkheden kwam. Het aandeel crashte van meer dan 3 euro tot de psychologische grens van 1 euro. Ook de update van het eerste kwartaal beloofde niet veel goeds, de pensioenlasten uit het verleden blijven wegen op het bedrijf.

 

Nyrstar kan voorlopig de beloftes nog niet waarmaken. Het aandeel maakte een duikvlucht van meer dan 10 euro tot net boven de 5 euro. Nyrstar heeft nog bijzonder veel cash waar het overnames mee wil uitvoeren in het mijnsegment.

 

Apple domineerde maandenlang het nieuws en is nu ook het grootste bedrijf op aarde qua marktkapitalisatie. De maker van de iPhone, iPad en iPod kende recordwinsten en besloot voor het eerst om een dividend uit te keren en eigen aandelen in te kopen. Opmerkelijk is dat het aandeel geen dure waardering heeft als we kijken naar de winst per aandeel. Met Apple TV om de hoek zal de opmars niet snel gestuit worden.