examentijd: de tijd waarin u uw filmkennis bijschaaft

aanbevelingen voor studieontwijkend gedrag #11
27/05/2015

De examenperiode is weer aangebroken en dat maakt ons studenten de meest productieve wezens ter wereld! Als we niet zwetend boven de boeken hangen, breken we records op bestofte spelletjes, beginnen we verwoed op te ruimen of hangen we nostalgisch voor de buis wanneer er jeugdseries uitgezonden worden. Redactrice Helena koos alvast 10 films uit die je je examenzorgen even doen vergeten.

In examentijd krijgt de moderne student liever internet van zijn laptop dan liefde van zijn lief. En terecht ook, want tegenover je laptop hoef je je tenminste niet te schamen voor wie je bent: vuil, chagrijnig, in baggy jogging met ongegeneerd grote choco- en ketchupvlekken op, die ongewassen, onplofte harencoupe... Je kent het beeld.

 

Om in deze tijden van lelijkheid nu toch niet de band met je lief en andere belangrijke contacten té radicaal te breken, kan je hen altijd uitnodigen om een uurtje of twee film te komen kijken – op je laptop weliswaar, je minnaar zelve dus. Met als voorwaarde dat de kamer pikdonker is of je tenminste een zak over je hoofd mag dragen. Ook een afspraak is dat ze na de film meteen opstappen, want er ligt nog een tweehonderd paginatellende cursus Taalkunde te wachten om bedolven te worden met jouw zoete tranen van wanhoop… Je kent wederom het beeld.

 

Voor deze studenten die ook meer moed putten uit een passieve dan actieve ontspanning – hoewel een wild dansje van tijd tot tijd zeker op zijn plaats is – volgt hieronder een lijstje met films die geselecteerd werden op basis van hun hoge entertainmentgehalte, mooie plotwendingen, sappige dialogen, filmmagie, kortom films die je je miezerig studentenbestaan even doen vergeten. Geen lijst dus in de aard van “10 films to watch before you die”, wel een van “10 films to watch before you die of exam nightmares, stress and chaos”.

 

 

1. Before SunriseBefore Sunset en Before Midnight – Richard Linklater

Eentje voor de dromers en romantische zielen. Deze avant-Boyhood trilogie brengt het concept boy-meets-girl – mét de ontmoeting in een trein dan nog – naar een hoger niveau. Cynici die overigens beweren dat deze films overlopen van vrouwengezwets, zijn simpelweg zo gevoelloos geworden van het studeren dat ze niet meer in staat zijn om de eerlijke menselijkheid van deze romance te vatten.

 

 

 

2. American Psycho – Mary Harron

Bekijk deze film om in te zien dat er nog monsterlijkere mensen zijn dan de prof waar je binnenkort mondeling examen bij zal afleggen. Het boek is dan wel beter dan de film, en acteur Christian Bale is beter dan regisseuse Mary Harron, maar American Psycho blijft een geweldig entertainende cultfilm.

 

 

 

3. Good Will Hunting – Gus Van Sant

Je hebt het altijd al geweten, maar eigenlijk ben je diep vanbinnen ook zo’n rebels genie als Will Hunting die ondanks alle aanmoedigingen van profs en avances van de ladies, strijdt met zijn eigen innerlijke demonen. Daarom krijgt hij hulp van de meest sympathieke psychiater die de filmgeschiedenis ooit gekend heeft. Wel blijft het wrang aanvoelen om de betreurde Robin Williams aan het werk te zien. In deze film zet hij echter één van zijn beste rollen neer. Gedurig heb je de neiging om je handen naar het scherm uit te strekken om zijn harige handen in de jouwe te nemen. RIP Robin.

 

 

 

4. Annie Hall – en eigenlijk zo goed als alle Woody Allen

Woody Allen-films zijn als je het mij vraagt het ultieme ontspanningsvoer tijdens de examens. Natuurlijk, wie mijn favoriete schriele intellectueel een onuitstaanbare acteur vindt, zal misschien niet snel afstemmen op Annie Hall, hoewel hij met deze erg grappige, atypische praatfilm over een chaotische relatie bewijst wat voor een briljante filmmaker hij is.

 

 

 

5. The Grand Budapest Hotel (en eigenlijk alles) van Wes Anderson

Van het rijke kleurenpalet op het scherm alleen al, zal je vergeten dat je grijze, bruinige bureauplek ooit bestaan heeft. En dan heb ik nog niets gezegd over de acteerprestaties van Ralph Fiennes die als knotsgekke hotelmanager de ene oneliner na de andere declareert: "She was shaking like a pissing dog.” Wel, wij allemaal, Ralph, wij allemaal.

 

 

 

6. Barney’s Version – Richard J. Lewis

Maak kennis met Barney Panofski die met een dikke sigaar in de hand, maar een klein hartje in zijn borstkas, alles op het spel zet om samen te zijn met de vrouw van zijn dromen. Maak bovendien ook kennis met de prachtige acteerprestaties van Paul Giamatti.

 

 

 

7. Seven Psychopaths – Martin McDonagh

Tijdens examens houden we de moraal zo hoog we kunnen, dus krijg je nog maar eens psychopaten voorgeschoteld; in deze boevenklucht zelfs zeven, maar telkens op zo’n manier dat je lachsalvo’s zal produceren die de beste psychopaat je niet zal kunnen nadoen. Dat zegt alvast veel over het effect van studeren op de student.

 

 

 

8. The Life of Brian – Terry Jones

Nee, deze film staat niet in de lijst wegens het platgedraaide “Always look on the bright side of life”, een lied dat elke bekommerde ouder al eens durft af te spelen wanneer je op de rand van een zenuwinzinking de keuken komt binnengestrompeld, "om de goede moed erin te houden voor je examen morgen." Of… misschien wel. We moeten ergens onze leerenergie vandaan halen.

 

 

 

9. Burn After Reading en – ik val in herhaling maar – eigenlijk alles van de Coen brothers

Er kan nooit absurditeit genoeg zijn tijdens de examenperiode en daarom nóg een klucht in deze lijst. Ook omdat je in deze opeenstapeling van gekheid zal ontdekken wat voor kapsel Brad Pitt had toen hij nog geen acteur was en in een boysband zong. (Voor een iets serieuzere Coen-toon, stem af op No Country For Old Men of hun recentste Inside Llewyn Davis.)

 

 

 

10. Some Like It Hot – Billie Wilder

Waarom ik van alle vlekkeloze samenwerkingen tussen regisseur Billie Wilder en acteur Jack Lemmon Some Like It Hot verkies – een film die bijvoorbeeld heel wat ergernis opwekt bij Woody Allen – is niet vanwege de zwoelheid in Marilyn Monroe’s zangpartijen, wel vanwege dat andere, perfect gecaste duo: Jack Lemmon en Tony Curtis die in hun vlucht voor de stereotiepe maffia geen andere uitweg zien dan zich op te tutten als vrouwen; en dat in een film die dateert van 1959.