Emily Janssens

de dwarsligger
18/04/2015
🖋: 

De homo sapiens studentus, of dwarsligger in de volksmond, is een bijzondere soort. Naast de kenmerkende activiteit van studeren, staan de exemplaren van dit ras vooral bekend als genieters van het (nacht)leven. Hebben zij ook andere geheimen prijs te geven? dwars zoekt het uit in hun natuurlijke habitat: het kot. Deze maand speelt Emily Janssens (Engels - TFL) vanuit de orkestbak contrapunt.

ad capellum

Hoor daar die vertrouwde tonen opborrelen uit de kelen van onze studenten! Hoe ze zacht kwaken in het bleke licht van de maan. Onze dwarsligster, Emily, houdt voet bij stuk: zij drinkt niet mee. Geen bier of wijn voor haar, schenk liever iets dat haar wél smaakt. Het vergt wilskracht om niet met de stroom mee te gaan, om “neen” te zeggen. Waar anderen bakken leeggoed verzamelen, zie ik bij Emily enkel hopen karakter.

 

’s Anderendaags is Emily dan ook het orakel van haar vriendenkring. Zij heeft een klare kijk op het verleden, meer bepaald afgelopen nacht. Zij weet elke faux pas van haar vrienden op te roepen uit haar nuchtere geest en brengt elk gênant detail opnieuw aan het licht.

 

rozensmeur en manenkwijl

Dat je jaren als student de mooiste van je leven zijn, betekent niet dat het ook de makkelijkste zijn. Emily werkt hard voor haar studie en onderhoud. Naast fulltime student (overdag), is ze ook babysitter (’s avonds) én bakkersmeisje (’s weekends). Ze krijgt van de bevoegde instanties een volledige studiebeurs om haar te helpen, ook haar moeder steekt, waar mogelijk, een handje toe. Vanaf juli zal ze ook ‘zelfstandig student’ zijn. Dat houdt in dat ze op haar kotadres gedomicilieerd zal zijn, ze haar eigen kindergeld zal ontvangen en beheren, enzovoort.

 

Tegenover dit harde werken staat natuurlijk wel de beloning en het besef dat al wat ze bereikt, ook haar eigen verdiensten zijn. Hoe velen onder ons kunnen in eer en geweten zeggen dat hun luxe en studie niet grotendeels cadeau gegeven is?

 

verTell me meer

Het had me niet mogen verbazen dat haar scherpe, doordringende blik een opmerkelijk talent verborg. Zij is heer en meester over de vlucht van pijlen en kogels. Waar zij wil, daar zullen haar projectielen treffen. Al oefent Diana bij gebrek aan tijd voorlopig niet, toch scoorde ze telkens erg hoog wanneer ze in een schietclub oefende. Let wel: als we het hebben over wapens, hebben we het over wapens. Geweren schieten met échte kogels en een boog heeft geen hypermoderne katrollen en dergelijk. Zulke prullen zijn een disgrace voor de sport.

 

Als quaestor van De Flamingo’s houdt zij ervan jaarlijks een schacht te kopen. Hierin licht Emily de sluier van de ijsberg op: “Het is superleuk om schachten te intimideren.” Zag ik haar ogen even fonkelen?

 

Bovenop dit alles schrijft ze ook nog poëzie en proza, waarmee ze in het verleden al voorrondes van de Kunstbende heeft gewonnen. Tot slot dus deze raad: onthoud haar naam, zodat je niet uit de lucht komt gevallen wanneer ze over enkele jaren opnieuw in de pers komt als winnares van literatuurprijzen.