Een fakbar zou een goed idee zijn

Studentenverenigingen hekelen plaatsgebrek voor activiteiten
24/11/2011
🖋: 

Vanaf dit academiejaar kunnen studentenverenigingen nog maar tot 22 uur gebruik maken van het studentenrestaurant. Volgens de letter van de wet kunnen bovendien slechts acht verenigingen een activiteit in Ten Prinsenhove organiseren. Dit toont aan dat er een tekort is aan polyvalente ruimtes op de Stadscampus. Op de Stadcampus kijkt men met grote ogen naar andere studentensteden. Nu de stad Antwerpen de Ossenmarkt off limits verklaarde voor activiteiten, dwingt men de clubs om zowat altijd in de plaatselijke kroeg te toeven.

Op de webpagina van de catering van de Universiteit Antwerpen staan de regels duidelijk uitgelegd. Het gebruik van het studentenrestaurant kan voortaan enkel tussen 4 uur 's middags en 10 uur 's avonds. Uiterlijk om 23 uur moet iedereen weg en alles opgeruimd zijn. Er mag slechts Ă©Ă©n activiteit per maand plaatsvinden. Vermits er aan de Stadscampus, inclusief Unifac, 21 erkende clubs zijn, kunnen er zich wel eens problemen voordoen. Tot vorig jaar konden ook andere universiteitsgebonden verenigingen de resto gebruiken. Zo organiseerde ook dwars er de afgelopen twee jaar een quiz. “We hebben deze regels moeten invoeren omdat we anders een te drukke agenda hadden. Van de negen studentenactiviteiten, gingen er vorig jaar vier in november door”, zegt de coördinator van de studentenrestaurants An Op de Beeck. “Telkens we een activiteit laten doorgaan, moet ons personeel overuren maken.” Ook het het vroege einduur is op maat van het personeel. Zo staat op het web te lezen dat “onze mensen al om 7 uur beginnen te werken. Om ongelukken op de werkvloer te vermijden, hebben ze uiteraard voldoende nachtrust nodig.” Kortom, Op de Beeck wil logischerwijs haar personeel zo weinig mogelijk belasten. Het betalen van de overuren wordt grotendeels goedgemaakt door de clubs zelf, want vanaf 20 uur betalen zij de personeelskost. “Dat zorgt eigenlijk niet voor een grote meerkost”, zegt cantor van Nordkempus Kevin Snijers. “Vorige jaren betaalde je die kost vanaf 22 uur tot middernacht. Door de vervroegde eindtijd betalen we een uurtje meer.” Nordkempus kende vorige maand geen echte problemen bij hun jaarlijkse quiz. “Al maakte de strikte, vroege sluitingstijd het wel wat moeilijker,” voegt Snijers nog toe.

 

Een Antwerpse Therminal

Deze nieuwe regelgeving toont het tekort aan lokalen aan. “Het is schrijnend dat er op de Stadscampus geen polyvalente zaal is, waar wij gebruik van kunnen maken”, zegt Snijers. Nordkempus moet volgens de cantor echt zoeken naar locaties voor het organiseren van de traditionele kerstbourgondus of hun typerende kaarttoernooien. De Universitaire Parochie, Zomaar een dak, is een mogelijke oplossing, al is die niet structureel. “Daardoor wordt het typische studentenleven beperkt tot td's, cantussen en cafĂ©avonden. Dat is jammer.” Bij Unifac nuanceert men het tekort aan lokalen. “Aan de Stadscampus is er inderdaad geen Konijnenpijp of De Spoed zoals aan de buitencampussen”, zegt Unifac-voorzitter Maarten Vyncke, maar de aula's staan tot 22 uur ter beschikking. De Universiteit Antwerpen treedt de Unifac-voorzitter daarin bij. “Men kan onze lokalen optimaal gebruiken”, aldus departementshoofd Studentgerichte Diensten Bruno De Loght. Al vindt de Unifac-voorzitter wel dat er op de Stadscampus een ruimte voor studentenactiviteiten moet zijn. “Een ‘fakbar’ zou een mogelijke oplossing zijn. Nog beter is uiteraard iets zoals De Therminal van de UGent”, zegt Vyncke. Daar liet de universiteit in 2008 een nieuw studentenhuis optrekken. Erkende studentenverenigingen kunnen er samen met de aanwezige apparatuur gratis gebruik van maken. In de examenperiode kan er in De Therminal ook gestudeerd worden. Het beheer gebeurt door een student die als jobstudent in dienst is. “Zo'n initiatief zou inderdaad fantastisch zijn”, beaamt Kevin Snijers. De Universiteit Antwerpen is zich terdege bewust van het probleem, “maar voor een Antwerpse Therminal hebben we geen geld.” De Loght voegt toe dat de stad, Antwerpen Studentenstad en het Antwerps studentenoverleg al enkele jaren aan dit dossier werken. “Verder dan een denkpiste over een samenwerking zijn we nog niet”, aldus De Loght.

 

Samen naar een oplossing

Bij Unifac is men nuchter: “Op korte termijn kan men dit niet verwezenlijken, want de Sociale Raad kampt nog steeds met een begrotingstekort.” Een eigen zaal, zoals de Leuvense Studentenraad LOKO, kan de koepel ook niet zelf bekostigen. Daar beheert LOKO de fuifzaal Albatros, die studentenclubs aan een studentikoze prijs kunnen afhuren. “Daarvoor hebben we gewoonweg niet genoeg geld”, zegt Vyncke. Bij Unifac vindt men trouwens dat de stad zulke faciliteiten moet voorzien. De Unifac-voorzitter wijst daarvoor rechtstreeks naar Antwerpen Studentenstad. Binnenkort verhuist deze vzw immers naar een nieuw gebouw aan de Kleine Kauwenberg, recht tegenover de K-blok. “In het toekomstige Huis van de Student zal er naast studentenkamers ook een polyvalente ruimte voorzien worden”, zegt Tom Olivier van Antwerpen Studentenstad. “Deze ruimte zal ideaal zijn voor activiteiten tot honderd personen.” Antwerpen Studentenstad vindt wel dat de onderwijsinstellingen zelf moeten zorgen dat hun studenten een plek krijgen om activiteiten te organiseren. “Voor grotere locaties voor bijvoorbeeld td's kan de stad een inspanning leveren”, zegt Olivier. Die oplossing zal nog niet voor morgen zijn. “Al heeft de stad wel oren naar het project”, besluit De Loght.