Vanaf dit academiejaar kunnen studentenverenigingen nog maar tot 22 uur gebruik maken van het studentenrestaurant. Volgens de letter van de wet kunnen bovendien slechts acht verenigingen een activiteit in Ten Prinsenhove organiseren. Dit toont aan dat er een tekort is aan polyvalente ruimtes op de Stadscampus. Op de Stadcampus kijkt men met grote ogen naar andere studentensteden. Nu de stad Antwerpen de Ossenmarkt off limits verklaarde voor activiteiten, dwingt men de clubs om zowat altijd in de plaatselijke kroeg te toeven.
Op de webpagina van de catering van de Universiteit Antwerpen staan de regels duidelijk uitgelegd. Het gebruik van het studentenrestaurant kan voortaan enkel tussen 4 uur 's middags en 10 uur 's avonds. Uiterlijk om 23 uur moet iedereen weg en alles opgeruimd zijn. Er mag slechts Ă©Ă©n activiteit per maand plaatsvinden. Vermits er aan de Stadscampus, inclusief Unifac, 21 erkende clubs zijn, kunnen er zich wel eens problemen voordoen. Tot vorig jaar konden ook andere universiteitsgebonden verenigingen de resto gebruiken. Zo organiseerde ook dwars er de afgelopen twee jaar een quiz. âWe hebben deze regels moeten invoeren omdat we anders een te drukke agenda hadden. Van de negen studentenactiviteiten, gingen er vorig jaar vier in november doorâ, zegt de coördinator van de studentenrestaurants An Op de Beeck. âTelkens we een activiteit laten doorgaan, moet ons personeel overuren maken.â Ook het het vroege einduur is op maat van het personeel. Zo staat op het web te lezen dat âonze mensen al om 7 uur beginnen te werken. Om ongelukken op de werkvloer te vermijden, hebben ze uiteraard voldoende nachtrust nodig.â Kortom, Op de Beeck wil logischerwijs haar personeel zo weinig mogelijk belasten. Het betalen van de overuren wordt grotendeels goedgemaakt door de clubs zelf, want vanaf 20 uur betalen zij de personeelskost. âDat zorgt eigenlijk niet voor een grote meerkostâ, zegt cantor van Nordkempus Kevin Snijers. âVorige jaren betaalde je die kost vanaf 22 uur tot middernacht. Door de vervroegde eindtijd betalen we een uurtje meer.â Nordkempus kende vorige maand geen echte problemen bij hun jaarlijkse quiz. âAl maakte de strikte, vroege sluitingstijd het wel wat moeilijker,â voegt Snijers nog toe.
Een Antwerpse Therminal
Deze nieuwe regelgeving toont het tekort aan lokalen aan. âHet is schrijnend dat er op de Stadscampus geen polyvalente zaal is, waar wij gebruik van kunnen makenâ, zegt Snijers. Nordkempus moet volgens de cantor echt zoeken naar locaties voor het organiseren van de traditionele kerstbourgondus of hun typerende kaarttoernooien. De Universitaire Parochie, Zomaar een dak, is een mogelijke oplossing, al is die niet structureel. âDaardoor wordt het typische studentenleven beperkt tot td's, cantussen en cafĂ©avonden. Dat is jammer.â Bij Unifac nuanceert men het tekort aan lokalen. âAan de Stadscampus is er inderdaad geen Konijnenpijp of De Spoed zoals aan de buitencampussenâ, zegt Unifac-voorzitter Maarten Vyncke, maar de aula's staan tot 22 uur ter beschikking. De Universiteit Antwerpen treedt de Unifac-voorzitter daarin bij. âMen kan onze lokalen optimaal gebruikenâ, aldus departementshoofd Studentgerichte Diensten Bruno De Loght. Al vindt de Unifac-voorzitter wel dat er op de Stadscampus een ruimte voor studentenactiviteiten moet zijn. âEen âfakbarâ zou een mogelijke oplossing zijn. Nog beter is uiteraard iets zoals De Therminal van de UGentâ, zegt Vyncke. Daar liet de universiteit in 2008 een nieuw studentenhuis optrekken. Erkende studentenverenigingen kunnen er samen met de aanwezige apparatuur gratis gebruik van maken. In de examenperiode kan er in De Therminal ook gestudeerd worden. Het beheer gebeurt door een student die als jobstudent in dienst is. âZo'n initiatief zou inderdaad fantastisch zijnâ, beaamt Kevin Snijers. De Universiteit Antwerpen is zich terdege bewust van het probleem, âmaar voor een Antwerpse Therminal hebben we geen geld.â De Loght voegt toe dat de stad, Antwerpen Studentenstad en het Antwerps studentenoverleg al enkele jaren aan dit dossier werken. âVerder dan een denkpiste over een samenwerking zijn we nog nietâ, aldus De Loght.
Samen naar een oplossing
Bij Unifac is men nuchter: âOp korte termijn kan men dit niet verwezenlijken, want de Sociale Raad kampt nog steeds met een begrotingstekort.â Een eigen zaal, zoals de Leuvense Studentenraad LOKO, kan de koepel ook niet zelf bekostigen. Daar beheert LOKO de fuifzaal Albatros, die studentenclubs aan een studentikoze prijs kunnen afhuren. âDaarvoor hebben we gewoonweg niet genoeg geldâ, zegt Vyncke. Bij Unifac vindt men trouwens dat de stad zulke faciliteiten moet voorzien. De Unifac-voorzitter wijst daarvoor rechtstreeks naar Antwerpen Studentenstad. Binnenkort verhuist deze vzw immers naar een nieuw gebouw aan de Kleine Kauwenberg, recht tegenover de K-blok. âIn het toekomstige Huis van de Student zal er naast studentenkamers ook een polyvalente ruimte voorzien wordenâ, zegt Tom Olivier van Antwerpen Studentenstad. âDeze ruimte zal ideaal zijn voor activiteiten tot honderd personen.â Antwerpen Studentenstad vindt wel dat de onderwijsinstellingen zelf moeten zorgen dat hun studenten een plek krijgen om activiteiten te organiseren. âVoor grotere locaties voor bijvoorbeeld td's kan de stad een inspanning leverenâ, zegt Olivier. Die oplossing zal nog niet voor morgen zijn. âAl heeft de stad wel oren naar het projectâ, besluit De Loght.