Diana De Graeve

Extra cathedra
21/10/2007

Ze onderhoudt de studenten van de eerste bachelor PSW met ‘Inleiding tot de algemene economie’ en geeft nog een vijftal andere vakken aan de UA. Maar als zij mocht kiezen zou ze liever op de koffie gaan bij farao Hatjepsoet, of een lekkere pasta gaan eten in het Antwerpse Al Dente. Dames en heren: professor Diana De Graeve.

Welk boek zouden al uw studenten moeten lezen?

'Siddartha' van Herman Hesse is een boek dat me aangesproken heeft. Boeiend geschreven en met een boodschap. Ik zou het zelf ook nog een keer terug moeten lezen.

 

Met welke persoon uit de wereldgeschiedenis had u graag eens een praatje gemaakt?

Ik wil wel eens op de koffie (of bij een ander brouwsel uit die tijd) bij Hatjepsoet (in Egypte rond 1500 v. Chr.). Ik zou willen weten hoe zij als eerste vrouwelijke Farao heeft kunnen standhouden in de mannenwereld van toen. Ze mag me meteen ook een rondleiding geven tussen de bouwwerken die ze liet uitvoeren.

 

Wat is uw favoriete restaurant in Antwerpen?

Al Dente, op de Vlaamse Kaai. Ze serveren er lekkere Italiaanse pasta's, en in de zomer kan je buiten zitten.

 

Met welke muziek mag men u ‘s ochtends wakker maken en met welke muziek absoluut niet?

'Feel So Good' van Chuck Manhione laat me toe zacht te ontwaken. Liedjes van Céline Dion kunnen ook. Hardcore, metal of techno, dat is niets voor mij. Zeker niet 's morgens, maar ook niet op een ander moment.

 

Wat was de laatste film die u in de bioscoop zag?

‘A Beautiful Mind’. Dit is dus reeds enkele jaren geleden. De film vertelt het leven van nobelprijswinnaar economie John Nash die aan schizofrenie lijdt (en die trouwens vorig jaar een eredoctoraat kreeg aan onze instelling). Ik ga haast nooit naar de film, maar ik voerde op dat moment een studie uit over de behandelingskosten van schizofreniepatiënten in België en ben naar de film gaan kijken omdat zoveel mensen me erover aanspraken. Ik vond hem trouwens wel erg mooi en aangrijpend (mijn zakdoek zat in mijn hand) en was achteraf blij dat ik gegaan was.