De UA eenmaking

overzicht en stand van zaken
01/12/2002

UFSIA, RUCA en UIA bestaan binnen een jaar niet meer. Als alles volgens plan verloopt, fuseren deze drie universiteiten rond september volgend jaar tot de Universiteit Antwerpen. Waarom doen ze dit, en waarom nu pas? Een overzichtje.

Jarenlang waren UFSIA en RUCA gedoodverfde concurrenten. Beide hadden een opleiding TEW, beide zaten in een andere zuil. Toen in de jaren ‘70 de UIA werd opgericht, bleek het politiek niet haalbaar om deze met minstens één van beide te laten samengaan. Een derde universiteit werd dan maar geboren.

 

Ondertussen is het landschap heel wat veranderd. Vanuit politieke hoek is er tegenwoordig zelfs vraag naar meer samenwerking. De trendy rationalisering, u weet wel. Men heeft de Antwerpse universiteiten zelfs lang een wortel voor de neus gehouden: als die utopische samenwerking er echt zou zijn, dan kreeg die UA extra opleidingen toegewezen.

 

Wie had ooit durven denken dat de vroegere aartsvijanden zo snel zouden gaan samenwerken, en zelfs opgaan in elkaar? Weinigen zagen dat aankomen. Het is echter een realiteit nu, en de wortel is binnen handbereik. De UA zal zo snel mogelijk masters in geschiedenis, filosofie en toegepaste biologische wetenschappen (bio-ingenieur) aanbieden, naast een volledige opleiding onderwijskunde.

 

De verhuis!

Sinds de fusie van de twee faculteiten TEW, is alles in een stroomversnelling gekomen. Een kudde politieke wetenschappers is al uit de UIA vertrokken naar het centrum van Antwerpen. Meer volksverhuizingen zullen volgen. Vooral op de campus in Wilrijk barsten de proffen en assistenten bijna letterlijk uit hun bureaus. In de witte containers aan gebouw A ligt geen slachtafval, maar daar huizen echte levende onderzoekers.

 

Na de kerstvakantie komt alles in beweging. Dan zijn de laatste economen weg op het RUCA. De wiskundigen en informatici nemen dan hun vroegere heimat in, en laten alzo een leegte achter op de UIA. Er zijn daar echter mensen genoeg uit de humane wetenschappen om die gaten tijdelijk op te vullen.

 

Eindstand (binnen 5 tot 10 jaar)

RUCA

Campus exacte wetenschappen (ca. 20%)

UIA

Campus biomedische wetenschappen (ca. 20%)

UFSIA

Al de rest (ca. 60%)