de kunst van het verleiden met Don Giovanni

de dwarsdoorsnede
05/04/2015
🖋: 

dwars slijpt het virtuele fileermes en gaat langs de graat van boeken, films, series, games, muziek, theater, haarproducten en rubberen eendjes. Deze keer staat de “opera der opera's” in de spotlichten, namelijk Guy Joostens nieuwe bewerking van Mozarts meesterwerk: Don Giovanni.

Voor wie nog nooit in de opera van Antwerpen is geweest, dit is zeker een aanrader. Al is het alleen maar om het prachtige gebouw, waar je iedere dag als vanzelf voorbij loopt wanneer je je richting het centrum of station begeeft, eens van binnen te bewonderen. De imposante entree en de gedecoreerde hal geven je meteen een gevoel van luxe. En stiekem is dit best wel eens leuk, juist voor de studerenden onder ons die donkere studentenkoten gewend zijn. We lopen de statige, marmeren trappen op richting het derde middenbalkon. Eenmaal binnen gekomen in de schouwburg, worden we overvallen door de pracht van het plafond. Na wat googlewerk ben ik erachter gekomen dat de plafondschildering Rythmus voorstelt (ahja, hij...) omringd door negen vrouwelijke muzes. Een leuk weetje om je vrienden bij het volgende operabezoek spontaan op te trakteren. We zetten ons neer in de bordeauxrode stoelen en genieten van het (hoge) uitzicht terwijl de zaal langzaam maar zeker volstroomt. Overigens hoef je niet bang te zijn dat de opera enkel sjieke meneren en mevrouwen aantrekt, er zitten ook 'gewone' mensen. En studenten, zoals jij en ik. Dus die galajurk mág aan, maar kan ook zonder problemen in de kast blijven hangen.

 

Vanavond speelt hier dus Don Giovanni van de befaamde componist Wolfgang Amadeus Mozart. De figuur van de libertijn Don Giovanni spreekt ook vandaag nog tot onze verbeelding. Hij staat voor vleesgeworden verleidingskracht, voor de vrijbuiter pur sang die zich moreel niet laat verknechten. (Kun jij nog wel wat tips gebruiken over hoe vrouwen het hof te maken? Giovanni is your man.) Deze thematiek doet een speelse, luchtige opera vermoeden. En hierin word je niet teleurgesteld, Don Giovanni is een dynamisch en humoristisch stuk, soms zelfs tegen het platte aan. Het verhaal vertelt over de amoureuze veelvraat Don Giovanni die, nadat hij de vader van een van zijn vele liefjes, Donna Anna, heeft vermoord, wordt gewroken door Donna Anna en haar toekomstige echtgenoot Don Ottavio. Terwijl dit drama zich voltrekt, maakt Don Giovanni op komische wijze nog een aantal liefdesslachtoffers. Maar uiteindelijk zal blijken dat zijn hoogmoed toch voor de val komt.

 

De klanken van de prachtige Italiaanse taal (don't worry, er is Nederlandse boventiteling) geven de opera nog net dat beetje extra glans, evenals het voortreffelijke live-orkest dat zorgt voor een unieke en authentieke sfeer. Ook de soms verrassende kostumering draagt bij aan het totaalplaatje. Al bij al zul je er versteld van staan hoe snel drie opera-uren voorbij kunnen vliegen. Weer eens wat anders dan een avondje UGC.