De clash der titanen van de twaalfde maand

30/11/2004
🖋: 

Elkaar uit de weg blijven gaan, was geen optie meer. Het werkwoord negeren kregen de heren niet langer vervoegd. Hun respectievelijke lastdieren die elkaar in het gewei, respectievelijk de haren vlogen waren niet langer in staat een pluimgewichtige last te verplaatsen. Een confrontatie drong zich op. De geciviliseerde verwoording daarvan vindt u hier. Van hun zogenaamde noblesse bleef tijdens de fotoshoot echter niets overeind.

Is de vijandigheid te wijten aan een verschil in godsdienstige strekkingen waarvan u stamt?

Kerstman Iedereen weet dat mijn geestelijke vader een commercieel bedrijf is. Het zaad dat mij verwekte, zijn als het ware de pareltjes uit een glas ijsgekoelde Coca Cola. Ik kwam naar boven gebruist in een nieuwe wereldorde. Ik denk dat mijn collega het symbool is van een oude wereldorde; koloniaal, conservatief en katholiek.

Sint Je kan van Coca Cola ook een religie maken, waarbij de winst centraal staat. De kerstman komt wel opdraven, maar kijkt niet om naar de kinderen. Hij heeft enkel een dollarteken in zijn ogen, hoe spijtig dat ook is. Ik ben een heilig man, en bij mij is tenminste alles onderbouwd. Neem nu die zwarte pieten, de mensen kijken er wel eens raar van op, maar ik vind dat een teken van integratie, een teken dat de multiculturele samenleving een feit is. Bij mijn volslanke collega is en blijft het een PR-stunt.

Kerstman Ik denk dat u gewoon een beetje passé bent.

 

U bent niet bepaald verdraagzaam tegenover elkaar?

Sint Ik denk dat er bewust een periode tussen ons in zit. En dan ook terecht dat de Kerstman na Sinterklaas komt. Op sommige plaatsen zijn ze dan nog met Sint-Maarten aan komen draven. Ik ben oud en wijs genoeg. Ik laat de kerstman en co gewoon doen.

Kerstman Ik vind het inderdaad vrij frustrerend dat ik tot 6 december moet wachten om met mijn bullen op de proppen te komen. Serieus veel commercieel interessante ruimte wordt hier geblokkeerd door een monopolie van de Sint. Ik ga het eerlijk zeggen: er zijn overnameplannen...

 

Het zaad dat mij verwekte, zijn als het ware de pareltjes
uit een glas ijsgekoelde Coca Cola.

 

Het getuigt toch van weinig respect om de goede heilige man die al zoveel honderden jaren de barre wintermaanden voor de kinderen draaglijker maakt doodleuk te willen elimineren.

Kerstman Ik wil mijn collega ook niet afschaffen. Ik heb veel bewondering voor wat hij gepresteerd heeft. Maar we zitten nu eenmaal rond deze periode telkens met een conflict. Al tientallen jaren houd ik hierover mijn mond, en ook nu ga ik er geen polemiek van maken.

 

Maar vroeg of laat neemt u hem over.

Kerstman Als het erop aan zal komen dat een van ons beiden moet wijken, dan zal het de sterkste zijn die zal overleven.

Sint Ik vind dat we elk een eigen niche in de markt hebben. Daarom ben ik er stellig van overtuigd dat ik zal kunnen blijven bestaan.

 

Old timers

Sint, u vaart met een boot en Kerstman, u rijdt met rendieren. Wordt het geen tijd om die oubollige vervoersmiddelen up te daten?

Sint Voor Antwerpen, met haar wereldhaven, is en blijft de boot een ideaal vervoersmiddel. Zeker nu, met al die wegenwerken.

Kerstman Lieve Sint, ik denk dat bedoeld wordt dat het concept van de stoomboot verouderd is.

Sint U vindt dat verouderd. Ik vind dat juist heel vernieuwend. Als je kijkt naar hybride wagens, dan vind ik stoom nog zo'n gek idee niet.

Kerstman Ik begrijp dat mijn collega voor de retro stijl is. Tenslotte zijn al die katholieken daarin wat conservatiever. Mijn slee, met toch wel twaalf rendieren onder de motorkap, wordt mij aangeboden door mijn sponsor Coca Cola. Ik ben er zeer over te spreken.

Sint Ik vind het spijtig dat mijn collega vervallen is in de truken van de platte commercie. Ik heb mijn eigen imago, ik blijf me daar ook aan vasthouden. Je kan wel innoveren, maar gewoon meelopen is toch maar zielig.

 

Sint, het brugpensioen is niet aan u besteed, maar wordt het niet stilaan tijd om de fakkel door de geven?

Kerstman De fakkel is wel een vrijzinnig symbool. De staf doorgeven zou meer gepast zijn.

Sint Welke jongere wil vandaag de dag nog op een dak rondcrossen met zwarte pieten en een wit paard? Het probleem is dat er gewoon geen kandidaten zijn. Ik vrees dat ik nog zeker duizend jaar deze taak op mij zal moeten nemen. Iedereen moet de dag van vandaag langer werken, dus geldt dat ook voor mij.

 

Gaat uw paard het nog zolang uithouden?

Sint Het dier heeft een symbolische waarde en spreekt de kinderen sterk aan, daarom hoop ik er nog lang beroep op te kunnen doen. Maar misschien dat binnen tweehonderd jaar het paard verdwenen is, wie zal het zeggen? Als ik tegenwoordig GAIA bezig hoor, dan kan dat niet dat dat beestje zoveel risico's loopt. Hetzelfde geldt ongetwijfeld voor Rudolf, het rendier met de rode neus. Het alcoholische rendier mag niet worden afgeschaft.

Kerstman Rudolf is een geval apart.

 

dw22 - Sinterklaas en de kerstman op het dak.jpg

 

Heimat

In hoeverre kan u nog rekenen op de steun van een achterban in de respectievelijke landen waar u vandaan komt, Spanje en Noorwegen?

Sint Daar gaat u in de fout. Ik kom uit Turkije. Ik vind het zeer positief dat Europa ernaar streeft om Turkije op te nemen. Of beter, dat Turkije ernaar streeft om ingelijfd te worden bij de Europese Unie. Afkomstig uit Batara, ben ik bisschop geweest in Mira. Hoe het komt dat iedereen denkt ik uit Spanje kom? Mijn zwarte pieten, die ook al honderd jaar meegaan, komen uit Spanje. Zij waren gewend om pofbroeken te dragen aan het hof. Ook de fiere Andolousische paarden komen uit Spanje. Zo is de bal aan het rollen gegaan.

Kerstman Hebt u dan een verblijfsvergunning of bent u hier illegaal?

Sint Ik ben enkel op doortocht, voor verdere commentaar moet u zich wenden tot mijn advocaat.

Kerstman Ik ben niet afkomstig uit Noorwegen. Mijn uitvalsbasis situeert zich aan de Noordpoolcirkel.

 

Uw land smelt dus stilaan weg.

Kerstman We hebben inderdaad last van de opwarming van de aarde. We kunnen ook minder en minder ijsberen schieten om speelgoed van te vervaardigen. Ook het aantal zeehondjes dat we kunnen neerknuppelen vermindert zienderogen. Een achterban heb ik niet echt. Ik leef namelijk totaal geïsoleerd.

 

Als men zijn schoen klaarzet, denkt men altijd dat het een Timberlandpantoffel moet zijn

 

Sokken en schoenen

Voor Sinterklaas leggen de kinderen rapen, wortelen en suikerklontjes klaar en de Kerstman wordt niets gegund.

Kerstman Er hangt een sok en die steek ik vol. Het is niet omdat ik iets commerciëler ben dat ik ooit een kind zou vergeten. Ik steek iedere sok vol die ik tegenkom. Die raap, symbolisch of niet, gaat het verschil niet maken.

 

En zij die sok nog schoen dragen, hoe bedeelt u hen?

Sint Ik maak geen onderscheid tussen rang of stand. Staat er een schoen of een versleten sandaal, iedereen krijgt een cadeautje. Dat is een misvatting van de Westerse cultuur. Als men zijn schoen klaarzet, denkt men altijd dat het een Timberland-pantoffel moet zijn, maar voor mij is een tekening in het zand evengoed. Uiteindelijk zijn de zak en de roe ook veeleer symbolisch bedoeld en vaak opgeblazen door de media. Iedereen krijgt iets.

 

De geschenkjes die u weggeeft, zijn die ethisch verantwoord?

Kerstman Het gaat niet zozeer om wat je vraagt, het gaat erom in hoeverre je in me gelooft. In de eerste plaats gaat het om het verlangen naar de cadeautjes, niet zozeer het ontvangen ervan.

Sint Inderdaad. Kinderen schrijven een brief waarin ze bepaalde verwachtingen koesteren. De vreugde en de spanning die errond hangen doen iedereen toch het meeste plezier. (merk op hoe beiden de vraag handig ontwijken, nvdr.)

 

Van harte

Wat geven jullie aan elkaar cadeau?

Kerstman Zes en half op tien.

 

Sint,wat legt u zoal in het stinkend schoeisel van de Kerstman?

Sint Ik herinner me toch dat hij een nieuwe set belletjes heeft ontvangen vorig jaar. Ik heb ook zijn slee laten verlagen. Ik vond dat hij een nieuwere look moest hebben. Velgen, een spoiler en toch niet onbelangrijk een muziekinstallatie. Het was een eerder jongensachtig cadeau.

Kerstman Eén dat ik ten zeerste kon appreciëren. Trouwens vorig jaar heb ik naast de gebruikelijke wortels en bieten ook een tube schimmelwerende zalf aan de Sint gegeven, waar ook ikzelf reeds dankbaar gebruik van heb gemaakt.

 

Wat verlangt de gemiddelde student van de goede heilige man?

Sint De studenten leiden een leventje apart. Ik voel me steeds welkom op de campussen hier in het Antwerpse. Ook het feit dat ze zich als mij verkleden om zo hun mede-studenten te amuseren kan ik wel appreciëren. De gemiddelde student verlangt volgens mij niet meer dan een vleugje humor, wat gezelligheid en amusement.

Kerstman Laten we eerlijk zijn. Er worden toch meer fratsen uitgehaald met kerstmutsen dan dat het geval is met mijters.

 

Heren ik bedank jullie beiden voor dit interview. Laten we afsluiten voor u elkaar in de baard vliegt.

 

 

Met dank aan Jan Decleir en Gert Van Langendonck