De B-kant van Cinema

Bollywood in Antwerpen
20/03/2009
🖋: 

Wordt u soms ook neerslachtig van deze grauwe, cynische wereld? Vrees niet! India heeft de remedie. Nee, niet Hare Krishna, maar talloze filmspoelen gevuld met passie, energie, dans en schrille sitargeluiden. Het goede nieuws: u vindt ze allemaal terug in Antwerpen. Namasté.

Sinds het Oscarsucces van Danny Boyle's ‘Slumdog Millionaire’ – een intrigerend Indiaas verhaal over een straatjoch van de laagste kaste dat onverwacht miljonair wordt – kent Mumbai een ongekende piek qua internationale populariteit. De Bollywoodsensatie verspreidt zich als een zingend en dansend virus. Hollywoods kleine, vrolijke broertje heeft ons allen in het vizier. Aan de rode stip valt niet te ontkomen.

 

Little India

Het komt misschien als een kleine verrassing voor sommigen, maar Antwerpen beschikt over een bescheiden doch kleurrijke Indiase gemeenschap. Evenementen als het India Festival en het Durga Filmfestival zijn jaarlijks grootse verzamelplaatsen voor liefhebbers van de cultuur. Durga presenteert dit najaar samen met onder andere ccBe, het Muhka en de Stad Antwerpen voor de derde keer “een waaier aan Indiase film en cultuur”. Sinds 2006 probeert ook Metropolis Antwerpen tijdens de zomerperiode enkele Indiase monsterhits in het programma te mengen, wat tot nu toe steeds uitverkochte zalen heeft opgeleverd. Kleinere shows en gespecialiseerde videotheken kunnen, met een scherp oog, gevonden worden doorheen Antwerpen.

 

No Sex

“De zaken gaan erg goed”, vertelt Asim Mujahid me. Enkele jaren geleden opende hij zijn videotheek ‘Bollywood’ in de Quellinstraat. Nu wordt hij beschouwd als de grootste bron voor Indiase cinema in Antwerpen. Zijn uitspraak is niet overdreven: zelfs tijdens het rustige namiddaguur waarop ik hem bezoek houden klanten hem bezig. Aan de toonbank staan enkele Belgische schoolmeisjes. Ze willen weten waar ze de nieuwe Salman Khanfilm kunnen vinden. “Zijn films zijn zo romantisch”, hoor ik er eentje zeggen.

 

Het eerste jaar had Asim voornamelijk Indiase en Pakistaanse klanten, maar nu vormen ze een minderheid van het cliënteel. Steeds meer Belgen komen bij hem over de vloer, zelfs Franstalige. Asim merkt ook op dat er zeer veel Marokkanen en Turken zijn films komen huren. Waarom ? “No sex”, antwoordt hij kordaat. Erg handig als je religie het verbiedt. “Bollywood is puur”, en dat is een zeer zeldzame eigenschap in onze samenleving.

 

Bollywood voor Dummies

De geschiedenis van de Hinditalige cinema is extensief en ingewikkeld, maar één ding is meteen duidelijk: Bollywood is kitsch. Beschouw dat maar als een compliment. Kleurrijke kostuums, nostalgische decors en zeemzoete dialogen zijn de bestanddelen van een formule waarvan nauwelijks wordt afgeweken. Het meest typerende van Hindi cinematografie is de uitgebreide zang- en dansroutine: het item number. Wanneer de acteurs en actrices beginnen te kwelen, klinken ze echter meestal compleet onherkenbaar. Voor deze belangrijke scènes, gemiddeld zes à zeven per film, worden immers playback singers ingehuurd.

 

De geliefden naderen elkaar, de tedere muziek zwelt aan en plots duiken er een twintigtal dansers met hoge hoeden uit het gras. Een kus is nooit deel van het plan. De censuur in India laat dit soort gedrag immers niet vaak toe. Vergis je dus niet door de vele dvd-hoesjes met halfnaakte dames: in de films gaat het er steeds keurig en zedig aan toe.

 

Dat op deze hoezen vaak sterren met dezelfde achternaam staan, is geen toeval. Zonen en dochters treden vaak in de voetsporen van hun ouders en meerdere generaties vormen zo samen een familieclan. Wat kan je anders verwachten van een land met een kastenstelsel?

 

Intussen heeft de invloed van Hollywood de strikte tradities wel al wat verzacht. Heftige actie en seksualiteit sijpelen steeds meer door naar de grote schermen in Mumbai. Geniet dus van Bollywood in haar onschuld zolang het nog mogelijk is.

 

Rioolpers

Mumbai heeft nauwelijks een riolering, laat staan een goede rioolpers. Er zou ook geen markt voor zijn. Bollywoodsterren worden immers beschouwd als halfgoden en ontvangen de bijna onvoorwaardelijke liefde van hun publiek. Showbizz is echter nogal saai zonder een sappige roddel af en toe.

 

Hoewel zijn ouders geen bloedverwanten zijn, werd superster Hritik Roshan geboren met een extra duim aan de rechterhand. Het genetische foutje werd echter nooit gecorrigeerd omdat dit fenomeen in Azië beschouwd wordt als een gelukssymbool. Ondanks, of net dankzij deze imperfectie, bereikt Roshans respectabiliteit als acteur steeds nieuwe pieken en verdienen zijn prestaties in de ogen van miljoenen three thumbs up.

 

Amithab Bachchan, beter bekend als The Big B, wordt bijna letterlijk verheven tot een godheid door zijn fans. Zo zou hij vrouwen zwanger kunnen maken door naar ze te staren. Tot nu toe is hij echter zijn penis blijven gebruiken, zoals een gewone sterveling.

 

Aishwarya Rai en Abhishek Bachchan sieren elke week de bladen als Bollywoods meest befaamde celebrity couple. Fans van Brangelina, kijk alvast uit naar de opkomst van ‘Abhishwarya’, zoals ze hopelijk nooit genoemd zullen worden.

 

Salman Khan is de bad boy van Bollywood. Met vier arrestaties, een celstraf van vijf jaar en drie aparte fatwa's op zijn naam is hij die titel ook meer dan waard. Mocht je hem nog niet stoer genoeg vinden: in zijn vrije tijd jaagt hij graag op bedreigde diersoorten.