CultuurAgenda oktober 2011

25/09/2011
🖋: 

Hoewel ik zwoer niet te vervallen in cliché's, heb ik gefaald. Hier volgt dus een bloemlezing: Het is het begin van een nieuw academiejaar en naast alle schachten, TD’s, cantussen en studieprogramma-stress mag een vleugje cultuur niet ontbreken. Dus doe je te goed aan onze tips en kom uit uw kot!

Extracity (2/9 t.e.m. 23 /10) ‘A Slowdown at the Museum’

Tijdens de laatste van drie onderzoekstentoonstellingen wordt het museum als instituut en ruimte in vraag gesteld door jong, aanstormend, binnen- en buitenlands geweld. Hoe kunst wordt voorgesteld, bekeken en ervaren.

 

MoMu (14/9 t.e.m. 19/2) Walter Van Beirendonck

‘Dream The World Awake’ is de eerste overzichtstentoonstelling van dit Antwerpse modefenomeen. Verwacht je in het Modemuseum aan het verhaal van een grensverleggend buitenbeentje; kleurrijk, humoristisch, etnografisch en poppy.

 

Het Toneelhuis (28/9 t.e.m. 8/10) TeZuKa

Danswonder en choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui keert terug naar zijn eerste liefde, de tekenkunst. Hij werkt samen met meester van de manga Osamu Tezuka rond universele thema’s als tolerantie en mensenrechten. Een interdisciplinair onderzoek met magische uitkomst.

 

Studay (29/9)

Het behoeft niet veel woorden, het academiejaar begint en dat doen we wederom met een knal. Alle animatie, muziek en pintjes worden voorzien. Het enige wat je moet doen is met iedereen die je kent richting Het Zuid wandelen en je totaal laten gaan om het jaar goed te beginnen.

 

Sint-Andrieskerk (1/10, 20 uur) Jubileumconcerten

In een van Antwerpens’ mooiste kerken kan je je laten meevoeren door het kathedraalkoor dat een feestelijke selectie klassieke hoogtepunten zal brengen. Wie houdt er nu niet van een streepje Bach, Vivaldi, Haendel, Mozart of Haydn?

 

De Roma (1/10) 5 jaar Radio Modern met Ray Gelato & His Giants

Reis door de tijd in stijl en vier het vijfjarige bestaan van deze feestfabriek mee. Kleed je op, laat je opmaken of volg dansles. Hoofdact Ray Gelato verzorgt deze soiree, na Paul McCartney's trouw, met zijn swingklassiekers. 

 

Petrolclub (1/10) Hotel Jamaica

Elk zichzelf respecterende reggeafan hoort hier aanwezig te zijn. Als je nog steeds in de waan bent dat reggea dat ene lange liedje van Bob Marley is, hoor je ook aanwezig te zijn. Met het beste van Dancehall & Reggae verwelkomt Petrol o.a. Ziggi Recado, Colliman ft. Asham Band, Poison Dart en natuurlijk Civalizee.

 

Cinema Zuid (6/10) Matinees

Familiedrama, homosexualiteit en de dood vormen de perfecte cocktail voor een ontspannend middagje colleges rateren. De film ‘Cat on a Hot Tin Roof’ van Richard Brooks is een must see.

 

Behoud de Begeerte (6/10 t.e.m 15/11) ‘Sprakeloos op de planken’

‘Sprakeloos op de planken’ is de ijzersterke monoloog van Tom Lanoye gebaseerd op het tragische verhaal van de aftakeling van zijn moeder. Aangrijpend gebracht door een literair zwaargewicht op zijn kwetsbaarste.

 

Scheld’Apen (8/10) ‘Troost’

Leonard Muylle speelt “Troost”. Een stuk over grootse ideeën, volle asbakken, lege blikjes bier, wilde plannen en het leven dat niet mee wil. Gewoon omdat hij daar goesting in had. Omdat het eruit moest.

 

deSingel (13 - 14/10) Integrated 2011

Integrated is de tweejaarlijkse art & design conferentie, georganiseerd door Sint Lucas Antwerpen - Karel de Grote-Hogeschool i.s.m. deSingel. Het programma is bijzonder multidisciplinair en dus niet enkel voor grafisch designers maar voor iedereen die out-of-the-box wil denken. Afsluiter is een nu al legendarisch feest in Petrolclub.

 

De Donderdagavonden van de Musea (Nog tot eind oktober in verschillende musea)

In het kader van Antwerpen als Europese Jongeren Hoofdstad kan je elke donderdagavond van de maand een ander Antwerps museum ontdekken. Op 27 oktober sluiten we in Venetiaanse stijl af met een bal in het MAS! Ontdek eens wat de musea je allemaal te bieden hebben op een originele manier.