Blackboard for dummies

opinie
18/10/2008
đź–‹: 

De mens ontwierp de vuistbijl, omdat dat gereedschap het nu eenmaal gemakkelijker maakte om dieren te slachten. Vandaag gebruikt de student Blackboard. Helaas is de homo sapiens sapiens antverpiensis nog net niet onderlegd genoeg om de grillen van dit tuig te ondergaan.

Het kernidee van Blackboard is nochtans simpel: het leven van de universiteitsstudent, de professor en de administratie eenvoudiger maken. Blackboard biedt een forum voor slides, cursusberichten, discussies tussen studenten en professoren en tal van administratieve diensten. Briljante software, maar bij de terugkoppeling naar de gebruiker loopt het mis. Een netwerkfout van je laptop in de bib repareren met de helpdesksite is al even moeilijk als de vroegere dwarspuzzel oplossen. Moet ik me als gebruiker van een kortsluitende onderwijscockpit schuldig voelen om mijn onkunde, of zijn de programma’s nodeloos gecompliceerd?

 

In principe hebben we Blackboard niet nodig. De functies die de meeste professoren en studenten gebruiken zijn perfect via een gewone website met wachtwoordbeveiliging te verzorgen. Dat wordt pijnlijk duidelijk wanneer we informatie zowel via de valven, in de mailbox of via Blackboard kunnen ontvangen. Of liever: zouden moeten ontvangen. Het is vaak erg onduidelijk waar ik juist naartoe moet klikken om op de hoogte te blijven van de laatste leswijzigingen.

 

De wildgroei aan extra functies heeft de laatste vier jaar ook weinig extra gebruiksvriendelijkheid opgeleverd. Het inschrijven via Blackboard heeft ondertussen veel meer voeten in de aarde dan het simpele papiertje dat ik vijf jaar geleden mocht invullen. Maar de functie bestaat, dus moet die maar gebruikt worden. Net als crashende online-testen waarbij je, na de ok-knop, de volledig overbodige bevestigen-knop vergat aan te klikken. De kunst, beste informatici, is niet om extra functies te creëren, maar om ze weg te laten. Strip het portaal tot zijn essentie en verbeter die.

 

De student heeft vooral eenvoud en consistentie nodig in het nu al complexe studielandschap. Het vinden van een sobere layout die de exacte noden dekt, vergt meer denkwerk dan de boel volgooien met alle beschikbare tools. Toegegeven, de laaste jaren heeft de UA hier al stevig aan gewerkt. Maar er is meer “minder” nodig. De homo sapiens sapiens antverpiensis voelt zich nog niet helemaal thuis in deze biotoop.