als de vonk overslaat...

Antwerpse alumni diplomatie richten e-magazine op
11/11/2015

Afgelopen zomer deed een gloednieuw Engelstalig e-magazine over internationale betrekkingen zijn intrede op het wereldwijde web. Gemaakt door alumni en studenten van Universiteit Antwerpen, moet International Perspective een platform worden voor jongeren om hun opinies, kennis en ervaringen over internationale politiek te delen met elkaar en met de wereld. "Een toe te juichen initiatief", zo vindt Dirk De Bièvre, voorzitter van de opleidingscommissie van Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan Universiteit Antwerpen. "Het vormen van analyses en meningen en het neerschrijven daarvan is exact wat een universiteit studenten bij wil brengen. Als studenten die vaardigheden dan nog eens uit zichzelf verder willen ontwikkelen na en naast hun opleiding, dan kunnen wij als proffen fier vaststellen dat de vonk is overgeslagen."

Jorn Vennekens is één van de oprichters van International Perspective (IP) en is sinds september afgestudeerd als master in de internationale betrekkingen en diplomatie aan Universiteit Antwerpen. Samen met enkele medestudenten kwam hij op het idee om een onlinemagazine op te richten waarin afgestudeerde en afstuderende studenten hun analyses en opinies kwijt konden over internationale betrekkingen. “Het idee ontstond toen we met vier maten op café zaten”, vertelt Jorn. “Tussen pot en pint hebben we toen de ambitie uitgesproken om een soort blog te beginnen over internationale betrekkingen. Al snel is dat plan op de middellange termijn geschoven door de grote werkdruk van onze opleiding, maar deze zomer zijn we serieus aan de slag gegaan met het concept en zo is IP ontstaan.”

 

De drie I's van IP

“Zelf heb ik tijdens mijn studie Internationale Betrekkingen ontdekt waar mijn passie ligt. Door wat ik heb geleerd in die opleiding werd het erg frustrerend om te zien hoe mainstream media zich in hun verslaggeving over IS laten leiden door sensatiezucht in plaats van door degelijk journalistiek onderzoek. Met IP hopen wij vanuit onze academische achtergrond complexere betogen te voeren op een gedegen manier om zo ook de waan van de dag wat te overstijgen.”

 

“IP heeft drie centrale doelstellingen: inspireren, informeren en interesseren”, vertelt Jorn. “We noemen ze de drie I’s van International Perspective. We geloven dat de bagage die wij als studenten hebben opgebouwd, waardevol is voor het debat: we willen in de eerste plaats informeren. Daarnaast willen we studenten en jongeren ook inspireren om meer te praten over internationale betrekkingen, liefst door met elkaar in dialoog te gaan. We zijn actief op Facebook en we treden daar graag in discussie over onze artikels. Tenslotte heeft IP ook de ambitie om potentiële werkgevers te interesseren door ze te tonen wat we in ons mars hebben.”

 

Naast allerhande artikels over internationale betrekkingen, wil IP met haar website ook de zoektocht naar een stageplaats faciliteren. Het is tegenwoordig niet eenvoudig om een goede stageplek in de internationale betrekkingen te vinden waar je van kan bijleren én voor wordt betaald. “Het is de bedoeling dat we vanaf volgend jaar op IP allerlei informatie samenbrengen over stages, vacatures en nuttige opleidingen over verschillende steden heen”, aldus Jorn. “Het is nog steeds moeilijk om hierover gecentraliseerde informatie te vinden, ondanks de inspanningen van proffen zoals David Criekemans. Zelf loop ik nu stage aan de Belgische ambassade in Tel Aviv, een geweldige ervaring!”

 

UA doet zijn duit in het zakje

De oprichters van IP geloven dat er nood is aan een forum waar jongeren met een mening over internationale politiek gehoord kunnen worden. Professor Tom Sauer van Universiteit Antwerpen onderschrijft het belang van zo’n forum: “Het is voor pas afgestudeerden niet altijd makkelijk om opiniestukken gepubliceerd te krijgen in dagbladen, laat staan wetenschappelijke tijdschriftartikels te publiceren. Dit forum biedt een alternatief, een eerste opstapje naar meer. Het is daarnaast ook een manier om hun masterproef, waar ze toch veel tijd hebben ingestoken, aan een groter publiek kenbaar te maken.”

 

Jorn Vennekens

Jorn Vennekens

 

De onderwijsraad van Internationale Betrekkingen en Diplomatie heeft dan ook besloten om het project van International Perspective financieel te steunen. “Natuurlijk gaan wij zo’n initiatief ondersteunen!”, roept professor Dirk De Bièvre me enthousiast toe. “Het schrijven aanmoedigen is immers enorm waardevol. Standpunten en redeneringen systematisch neerschreven is een kwestie van oefening. Durven fouten maken en erover in discussie gaan is de basis van het leren denken. Dat horen wij als universiteit te doen.”

 

Maar vinden proffen tussen het lezen en schrijven van al die A1-tijdschriften door ook nog de tijd om een kijkje te nemen in het e-magazine van IP? Dirk De Bièvre: “Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik nog geen artikel heb kunnen lezen. Ter mijner verdediging, ik was afgelopen jaar op sabbatical en het begin van het academiejaar vergt altijd verspreide aandacht. Maar ik ga er hoe dan ook binnenkort één lezen!” Tom Sauer is wel lezer van het eerste uur: “Ja, ik heb er al gelezen. De kwaliteit was behoorlijk goed, al ging ik inhoudelijk niet altijd akkoord. Maar dat laatste hoeft natuurlijk niet.”

 

Valkuilen

Ondanks al de enthousiaste reacties en de steun van de universiteit beseft Jorn dat er ook valkuilen liggen voor het prille project. "De grootste uitdaging zal er voor IP in bestaan om mensen te blijven vinden die zich vrijwillig willen engageren." Omdat ze voornamelijk werken met jonge mensen die net zijn afgestudeerd of op het punt staan af te studeren, ligt het bovendien niet voor de hand medewerkers te vinden die ook nog eens een engagement willen aangaan dat langer duurt dan een jaar. Twintigers hebben het altijd te druk en wie net een eerste job heeft gevonden, wil zich natuurlijk het liefst volledig daaraan toewijden. Professor De Bièvre erkent dit: "Dat is inderdaad een eerste drempel waar ze over moeten, maar het loont zeker om mee te werken aan een e-magazine als IP. Ik ben ervan overtuigd dat potentiële werkgevers zoiets erg op prijs stellen."

 

Hoe dan ook is International Perspective een belangwekkend initiatief. Voorlopig is het het enige volwaardige magazine in Vlaanderen speciaal voor alumni van Internationale Betrekkingen en Diplomatie, iets om fier op te zijn. Toch blijft het lezerspubliek hopelijk niet beperkt tot deze selecte groep studenten, want ondanks het nog schaarse aantal publicaties bewijst IP nu al over een breed scala aan topics te beschikken. Zo leidt een bezoekje aan hun site niet alleen naar artikels over de kwestie Assad en de crisis in Ecuador, je vindt er ook een stuk over de geopolitieke gevolgen van onze consumptie van smartphones en een analyse over de manier waarop het internationaal drugsbeleid ongelijkheid tussen staten in de hand werkt. Studenten hoeven dus zeker geen opleiding diplomatie te volgen om hun oneindige dorst naar kennis te gaan laven op www.internationalperspective.be!