Als de uitersten hun mening willen uiten door te betogen, zet de gemeenschap zich instinctief schrap. Als extreemlinks en extreemrechts gelijktijdig gaan betogen (laten we een kat een kat noemen, Blokbuster (in de gedrukte editie stond foutievelijk STeR, waarvoor onze excuses, nvdr.) is niet bepaald centrum en het NSV! is het NSV!), dan wordt zelfs onze dwars redacteur “voor zijn eigen veiligheid” opgepakt en even in de cel gestoken. En, toegegeven, betogingen lopen al eens uit de hand; opgejut door een groepsgevoel en het eigen gelijk, zijn er altijd wel individuen te vinden die gewelddaden als geoorloofd zien. Maar als de gemoederen verhit zijn, is het geweld zelden beperkt tot de vechtersbazen.
Op 4 maart hield NSV! haar jaarlijkse betoging door de studentenbuurt. Aan de andere kant van de stad protesteerden op datzelfde moment een hoop studenten, samengebracht door Blokbuster, tegen racisme op de campus, en ook wel tegen het NSV!. Enkele uren en bestuurlijke aanhoudingen later eindigden de betogingen zonder grote aanvaringen. Wout Schafraet, voorzitter van Comac Antwerpen, waarschuwde de studenten om voorzichtig te zijn en niet alleen over straat te lopen, aldus Inge Gielis, zelf actief in Studenten Tegen Racisme: “Vorig jaar nog is er na een betoging een Comac-lid zwaar toegetakeld, dus stickers, t-shirts of truien die een ‘linkse’ politieke voorkeur doen vermoeden werden opgeborgen. De eerste uren bleven we ook weg uit de studentenbuurt.”
Later die nacht, rond half drie, besloten Wout, Inge en een derde student om nog iets te gaan drinken in de Jezuïet, in de Blindestraat. Op de Sint-Jacobsmarkt kwamen ze iemand tegen die een NSV-praesidiumlint droeg. Hij en Wout herkenden elkaar van de kleine afficheoorlog die aan de betogingen voorafgegaan was.
“Toen we hen passeerden, sloeg de NSV'er Wout plots in het gezicht”, vertelt Inge, “waarna hij verder liep. Verbouwereerd riepen we: “Waar was dat goed voor?” Daarop kwam hij terug en gaf Wout nog twee stampen en twee vuistslagen in het gezicht. Toen Wout vroeg waarom, antwoordde hij: “omdat ge ne linkse rakker zijt.” Hij daagde ons uit om terug te slaan, maar daar gingen we niet op in. Ondertussen had ik de politie gebeld, waarop de NSV'er wegging. Het enige wat de politie echter nog kon doen, was vaststellen dat Wout verwond was.”
Elias Vergult, de praeses van NSV!-Antwerpen, wacht het politieonderzoek af. “Er worden wel vaker onterecht mensen aan het NSV! gelinkt. Maar zelfs als de man daadwerkelijk een praesidiumlint van ons droeg, betekent dat nog niet dat het iemand van NSV!-Antwerpen was.”