the agony of choice

dwarse podcasts
21/11/2015

Radio een dood medium? Leve het internet! Enthousiaste en gepassioneerde radiomakers blijven niet bij de pakken neerzitten en werpen hun talenten in de strijd bij het maken van podcasts, radioshows te beluisteren wanneer jij wilt. Tijdens het strijken bijvoorbeeld, of in de trein terug naar het thuisfront. De groeiende populariteit van het medium – met name in de Verenigde Staten – betekent ook een groeiend en overweldigend aanbod. Om je in dat kluwen wegwijs te maken, worden podcastsnetwerken opgericht. dwars geeft je hier zijn favoriet.

Net zoals er radiozenders bestaan, bestaan er ook podcastnetwerken. Een podcastnetwerk is een samenwerking tussen verschillende podcasters. De voordelen hiervan zijn niet alleen groot voor diegene die een podcast willen opstarten, maar ook voor de luisteraars. In hun 'uitzendingen' maken de podcasters bijvoorbeeld reclame voor elkaar en worden de links naar de verschillende podcasts verzameld op één website. Zeer handig als je op zoek bent naar iets nieuws. Bovendien weet je al dat de makers van je favoriete podcast fan zijn, dus kan je ervan uit gaan dat je de andere podcasts van het netwerk ook goed zult vinden.

 

Er bestaan kleine en grotere podcastnetwerken. Een voorbeeld van een groter netwerk is Podcast One. Via hun website kan je per genre podcasts kiezen en zo een nieuwe verslaving opdoen. Alle thema's komen aan bod: naast comedy en sportpodcasts, zijn er zelfs podcasts waarbij je leert hoe je je oldtimer dient te onderhouden. Je kan je ook inschrijven op de website, waardoor je de nieuwsbrief ontvangt. Maar net dat is ook het nadeel van de grotere netwerken. Door het grote aanbod op het netwerk is er wel voor elk wat wils, maar het doel van het netwerk, namelijk het snel vinden van iets nieuws, gaat een beetje verloren. Als je dus last hebt van the agony of choice en je op dit soort grote sites door het bos de bomen niet meer ziet, dan bestaan er ook kleinere netwerken.

 

Een tip op dat gebied is Headgum. Misschien ken je CollegeHumor.com, een van de eerste websites die zich focuste op het maken van comedy, uitsluitend voor het internet. Twee van hun ex-werknemers, Jake Hurwitz en Amir Blumenfeld, richtten samen een podcast op: If I Were You. Dat is een soort mix van een comedy- en een adviespodcast. De twee krijgen vragen toegestuurd en antwoorden hierop alsof zij in de schoenen staan van degene die stuurt: as if they were you, dus. Zit je met een vraag, dan moet je niet bang zijn dat al je geheimen zomaar op het internet te grabbel worden gegooid: Jake en Amir verzinnen namelijk elke aflevering vakkundig nieuwe namen voor hun medemens in nood, zodat de vragen anoniem blijven. Meestal wordt er wel danig gelachen met de persoon in kwestie, maar dat is de prijs voor het 'goede' advies dat de podcasters je bieden. Vaak is het dan ook hilariteit ten top in de uitzendingen van deze twee comedians. Door hun groot improvisatievermogen kunnen zij heel goed op de situatie inspelen en komen ze vaak met hilarische vondsten. De sterkte van deze podcast zit dan ook in de interactie tussen het publiek en de makers, iets wat tot uiting komt in hun liveshows die ook als podcast te beluisteren zijn. Bovendien nodigen Jake en Amir comedians of acteurs als gast uit om hun expertenpanel uit te breiden. Bekendere gasten waren onder andere Thomas Middleditch, de ster van de show Silicon Valley of Alison Wiliams van Girls

 

Alsof hun podcast nog niet verslavend genoeg was, hebben Jake en Amir nu ook hun eigen podcastnetwerk: Headgum. Daar nodigden zij zoveel mogelijk van hun bekende en minder bekende vrienden uit om ook pocasts te maken. Een andere adviespodcast is bijvoorbeeld This is Why You’re Single, waarop twee vrouwen, Angela Spera en Laura Lane, elke week met een reden komen waarom jij nog single bent. Een aanrader dus voor alle eenzame lezers van dwars. Een van mijn favoriete podcasts naast If I Were You is echter The Talk of Shame, waarin Streeter Seidel (ook ex-colleghumor en nu schrijver bij Saturday Night Live) telkens een gast uitnodigt om zijn meest gênante verhaal te vertellen. Luisteraars van de podcast mogen ook zelf hun eigen verhalen doorsturen, die dan door een stem met een Brits accent worden voorgelezen. Waarom juist een Brits accent? Om dezelfde reden dat deze podcast bestaat: het is niet alleen grappig gênante verhalen te horen, de verhalen over mislukte onenightstands of schaamtelijke dansmoves worden nog grappiger als ze worden voorgelezen met een posh English accent. Zeker luisteren dus als je net zoals ik wel eens shadenfreude hebt.

 

Het is echter niet enkel advies en comedy dat de klok slaat bij Headgum. Zo heb je Black Men Can’t Jump, een podcast waarin drie zwarte acteurs de rol van zwarte acteurs in Hollywood bespreken. Voor fans van de serie Friends is er The Best of Friends, een podcast die het beste van de serie op een rijtje zet. Als je van verhalen houdt, kan de podcast van Laura Hurwitz (de moeder van Jake) je misschien interesseren. Zij is schrijfster van beroep en in haar podcast The Easy Chair, deelt ze elke week één van haar favoriete kortverhalen. Ook zij nodigt soms gasten uit, die hun eigen kortverhalen voorlezen. Het laatste voorgelezen verhaal was bijvoorbeeld een moderne bewerking van een sprookje met feministische insteek, geschreven door Stephanie Spaulding. Ideaal voor een regenachtige novemberdag dus!

 

Dit en nog veel meer is te vinden op www.headgum.comThe place to be voor als je wat te luisteren zoekt voor in de file of op het openbaar vervoer! Eén tip geef ik echter mee: probeer het schaterlachen om de grappen uit je favoriete podcast te onderdrukken, zeker op openbare plaatsen. Dat kan immers tot gênante situaties leiden; ik kan erover meespreken…