Het is niet omdat je veel onnozele weetjes kent, dat je een betweter bent. Dat bewijst een van onze redacteurs door een waanzinnig interessant, ongelooflijk boeiend of verbluffend spannend feit te delen.
Wat als ik jullie zou zeggen dat 20% van je studietijd zorgt voor 80% van je punt, of dat 80% van het werk tijdens een groepswerk wordt gedaan door 20% van de groepsleden? Ik vermoed dat ik dan bestempeld zou worden als de grootste praatjesmaker van dwars. Gelukkig voor mij staan Vilfredo Pareto en Joseph Juran aan mijn zijde, die mijn gewaagde beweringen kunnen bevestigen en zo mijn naam zuiveren.
Vilfredo Pareto was een Italiaanse econoom die in 1906 vaststelde dat 20% van de Italiaanse bevolking 80% van de rijkdom in Italië bezat. Hier ging Joseph Juran, een Amerikaanse ingenieur en management consultant, mee aan de haal en hij heeft de stelling veralgemeniseerd, namelijk tot: 80% van de uitkomsten wordt veroorzaakt door 20% van de oorzaken. Dit is wat we vandaag de dag het Pareto-principe noemen. Het principe is geen mathematische wet, maar eerder een vuistregel. Niemand weet exact waarom het principe standhoudt, maar als je rond je kijkt, zie je het meteen overal terugkomen. Zo gaat 20% van je kotgenoten 80% van de vieze afwas in de keuken veroorzaken, bestaat 80% van je dagelijkse outfits uit 20% van je kleerkast en die ene groepschat met meer dan 100 berichtjes? Daar zitten altijd dezelfde schuldigen achter.
Dit principe kan de sleutel zijn tot een zorgeloze kerstvakantie en een drie maanden lange zomervakantie. De blok is twee weken lang, wat neerkomt op 336 uur. Als je 20% van die tijd efficiënt benut, al bij al 67,2 uren gespreid over twee weken, hoef je maar 4,8 uren per dag te studeren om 80% van je punt te halen. De enige logische conclusie die ik hieruit kan trekken is dat we allemaal 268,8 uren hebben tijdens deze blok waar we mee kunnen doen wat we willen (indien je niet slaapt)! Hiermee kan je: 293 keer naar de avonturen van Kevin in Home Alone kijken, naar Monaco joggen en terug aan een gemiddelde snelheid van 11km/uur of je zou natuurlijk ook voor een 20 op 20 kunnen gaan. Voor mij is de keuze alleszins makkelijk.
Een gelijkaardig principe is Price’s law, bedacht door Derek John de Solla Price. Deze wet stelt dat de vierkantswortel van een bepaalde groep verantwoordelijk is voor de helft van de totale resultaten. Dat wil zeggen dat er in een groep van vier, twee personen verantwoordelijk zijn voor 50% van het totale werk. Dat lijkt me nog redelijk, maar als we naar een groep van zestien kijken, blijkt de helft van het werk gedaan te worden door maar vier personen en gaan de overgebleven twaalf maar elks iets meer dan 4% van het werk voor hun rekening nemen! Zeker iets om over na te denken tijdens het invullen van de volgende buddycheck of peer review.
- Log in to post comments