Maarten VDA
De stapel papieren die je bij je inschrijving hebt gekregen ligt ergens nog-net-niet-al-te-ver-weggeborgen, je hebt halvelings notie van je lessenrooster en je bent relatief zeker waar de sleutel van je nog steeds wat unheimlich aanvoelende kot ligt – en nu hebben ze wéér een boekje in je handen geduwd. Misschien lees je dit wel op de bus terug naar Antwerpen na enkele uitputtende dagen Verkenningsdagen, in dat geval heb je vast al kennisgemaakt met ASK-Stuwer en Unifac, de twee koepelverenigingen van Antwerpen. Beide verenigingen bestaan slechts uit een tiental studenten, die zich jaarlijks keihard inzetten om jouw studententijd zo onvergetelijk mogelijk te maken.
De blauwe Unifactruien of de blauw-groen-blauwe linten van ASK-Stuwer loop je waarschijnlijk snel tegen het lijf. Straks misschien al, wanneer je naar een van de openingsactiviteiten trekt die de koepelverenigingen organiseren. De twee koepels verenigen het (aan UAntwerpen verbonden) studentenleven op twee verschillende plekken. Onder Unifac, die in ’t Stad opereren, valt de studentengemeenschap uit de faculteiten Rechten, Bedrijfswetenschappen en Economie, Letteren en Wijsbegeerte, Sociale Wetenschappen, en Ontwerpwetenschappen. ASK-Stuwer verzamelt dan weer de in en rond Wilrijk liggende faculteiten Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen, Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, Toegepaste Ingenieurswetenschappen, en (‘gewone’) Wetenschappen.
De twee koepelkringen hebben over de jaren heen elks een eigen stijl en cultuur ontwikkeld. Met een kringraad van twintig clubs onder de hoede in een wereldstad (aldus haar inwoners) is het niet verwonderlijk dat Unifac vaak op grotere schaal werkt. ASK-Stuwer zet met haar dertien clubs aan de rand van Antwerpen vooral in op gezelligheid en hecht veel belang aan de eigen Wilrijkse studentencultuur. Unifac staat onder meer bekend om De Grote Verwarringsquiz en een gigantische TD, ASK-Stuwers grootste evenementen zijn dan weer de Cocktailparty en de befaamde Go-Kart Race.
Toch zijn er veel gemeenschappelijke elementen. ASK-Stuwer en Unifac hebben elks een eigen kringraad waar de verschillende campusgebonden verenigingen in zetelen. Enerzijds coördineren en vertegenwoordigen de koepelkringen die bij UAntwerpen en het stadsbestuur; anderzijds zouden Unifac en ASK-Stuwer niet zonder hun campusgebonden verenigingen kunnen functioneren, want ze bouwen vaak op hen om hun eigen evenementen op te zetten. Dat zie je goed aan de kerstmarkten: beide koepelkringen nemen zelf het grotere, meer organisatorische werk onder handen en laten het uitbaten van verschillende eet- en drankkraampjes aan hun kringraadclubs over. De openingsactiviteiten hebben een gelijkaardig systeem, al zijn er onderlinge verschillen: Unifac zet met Students on Stage een festival op poten terwijl Openingsdag toch vooral een ontmoetingsplek is.
Thomas Chovau, die net zijn bachelor Politieke Wetenschappen afwerkte en dit jaar Internationale betrekkingen en diplomatie zal studeren, is dit jaar verantwoordelijke voor het openingsevenement op de stadscampus: Students on Stage. Hij hoopt veel nieuwe studenten te kunnen verwelkomen. “Het is belangrijk dat eerstejaars in contact komen met het studentenleven. Studentenverenigingen faciliteren het leggen van contacten. Na de coronacrisis is er ook wel een soort leegte gekomen in de stad en studentenclubs vullen dat gat. Je kan via sommige clubs ook goedkoper je boeken kopen, en ze geven je vaak begeleiding bij het studeren.”
“Onze clubs spelen een belangrijke rol in het organiseren van activiteiten na de lessen. Dat geeft je studententijd toch wel een extra dimensie”, vindt Thomas. Die ontspanning is meer dan feestjes vol alcohol. “Er is over het algemeen een verbindende, gezellige sfeer op de Stadscampus.” Beide koepels dragen gezelligheid dus hoog in het vaandel, maar toch blijft Antwerpen natuurlijk wel ‘t Stad. “Het aantal universiteitsstudenten op de Stadscampus is wel wat groter, dus het is normaal dat het aanbod van onze kringraad ook ruimer is. Niet enkel is er sneller nood aan alternatieven, maar clubs met een ander programma vinden hier meer bereik.” Dat bereik heeft ook wat te maken met dat er zowel meer koten, maar ook andere onderwijsinstellingen in Antwerpen te vinden zijn. Hoewel de clubs onder Unifac zich op universiteitsstudenten richten, komen er ook hogeschoolstudenten op kringraadactiviteiten langs. Iets wat ervoor zorgt dat Students on Stage aanzienlijk meer mensen trekt dan Openingsdag.
“Vroeger was Students on Stage enkel voor universiteitsstudenten, toen ging het door op de parking van het R-gebouw. Dat werd te klein, dus zijn we verhuisd naar het Sint-Jansplein; het grootste plein in de buurt van de Stadscampus.” Omdat het gaat om een plek in de openbare ruimte, komen nu studenten van alle onderwijsinstellingen in Antwerpen naar het openingsevenement. “Een van de dingen waardoor Unifac mij zo aanspreekt, is dat ze steeds het grootst mogelijke evenement organiseert. Het is soms wel wat formeler en gestructureerder werken, maar daar mee je schouders onder kunnen zetten is wat Unifac voor mij de ideale studentenvereniging maakt.”
Dat grotere zie je bij Unifac ook terugkomen in andere evenementen, bijvoorbeeld het cultuurfestival Calamartes. De studentengemeenschap van de Stadscampus bouwt elk jaar in maart een spiegeltent op universiteitsgrond. “Calamartes is door en voor studenten en verbindt de hele Stadscampus met elkaar. Het publiek dat langskomt gaat van kinderen met een verstandelijke beperking die een leuke workshop krijgen tot de bewoners van het buurtrusthuis die tijdens de TD pensioné nog eens een stap op de dansvloer kunnen zetten.”
Students on Stage zal de eerste maandag van het academiejaar tussen 12u en 19u plaatsvinden. Thomas’ grootste wens? “Dat het mooi weer is!”
- Log in to post comments