Om in 2020 de creepy internetspionnen nog te snel af te zijn heb je al een doctoraat in paranoia nodig. Dat hebben wij dan ook voor jou behaald. Hieronder vind je een samenvatting van onze conclusies, handig geordend volgens jouw persoonlijke paranoianiveau.
Privébedrijven, geheime diensten, politici of je eigen huisgenoten. Iedereen wil een stukje van jouw datataart. Het is niet altijd evident om al die snoepers op afstand te houden. Wijsheid begint ook hier met zelfkennis: van wie heb je het meeste schrik, wat is het niveau van jouw paranoia?
Niveau 0: Ik heb niets te verbergen, privacy kan mij gestolen worden (en mijn identiteit ook).
❯ Geef je ons even je naam door? Dan kunnen we misschien onder jouw naam surfen om de onze te verbergen.
Niveau 1: Ik wil mijn surfgedrag verbergen voor mijn huisgenoten.
❯ Maak je geen illusies, je moeder weet al wat je uitvoert op het internet. Maar goed, het is wel aangenaam dat de auto-aanvulfunctie zich een beetje netjes gedraagt wanneer er iemand over je schouder meekijkt. Hiervoor hebben alle moderne browsers een incognito of private browsing-functie. Doe een nieuw venster open in de privémodus telkens je twijfelachtige sites wil bezoeken. Doe dit vooral niet omgekeerd, zoals de spreker die tijdens een presentatie een privévenster opende om het publiek een website te tonen, waarop we prompt een paar heel bijzondere websitesuggesties te zien kregen…
Als je toch onzorgvuldig geweest bent, wis dan manueel je hele browsergeschiedenis.
Niveau 2: Ik zou toch wel willen beperken hoeveel info er over mij verzameld wordt op het internet.
❯ Blokkeer reclame en cookies. De Opera-browser doet dit standaard, in andere browsers zoals Chrome en Firefox kan je het zelf regelen met een combinatie van instellingen en plug-ins.
❯ Kijk af en toe je instellingen na op sociale netwerken en andere internetdiensten. Zet zoveel mogelijk op 'privé' en als je een instelling niet begrijpt, is het beste antwoord meestal 'nee'.
Niveau 3: Echte anonimiteit is mijn doel.
❯ Vergeet sociale netwerken. Met de telefoon kan je ook iedereen bereiken.
❯ Schrap 'Google' uit je woordenschat. Het bekendste, anonieme alternatief heet DuckDuckGo.
❯ Encrypteer je e-mail. Er zijn veel opties, maar de meeste zijn in handen van privébedrijven: per definitie niet te vertrouwen! Een legitiemere optie is PGP (Pretty Good Privacy).
❯ Anonimiseer je IP-adres door een VPN, het Tor-netwerk of proxy's te gebruiken. Of voor de zekerheid misschien alle drie. Uitleggen wat die dingen doen zou ons te ver leiden, maar zoek ze gerust eens op via DuckDuckGo vanop een computer in de bibliotheek.
Niveau 4: Ik vertrouw het echt niet. Google en Facebook kunnen te veel zien. De Amerikanen scannen al het internetverkeer, de Russen willen mijn computer hacken en wie weet wat de Chinezen van plan zijn?
❯ Analoog is de oplossing. Brieven boven e-mail. De bibliotheek heeft nog altijd meer informatie dan Wikipedia. Wanneer je iemand wil spreken, kan dat gewoon onder vier ogen. Mensen die Alexa, Siri of Google Assistant gebruiken, moet je wel mijden alsof ze zich al een jaar niet meer gewassen hebben, want op vlak van privacyhygiëne lijkt dat hun standaard te zijn.
- Log in to post comments