Gefeliciteerd! Je hebt ervoor gekozen om de eerste dwars van dit academiejaar open te slaan. Na het lezen van deze editie hopen we je blik verruimd te hebben en je bovendien kritischer te laten kijken naar de wereld om je heen, voor zover je dat nog niet deed.
Graag zou ik je meenemen naar mei van dit jaar. Op de dwarse verkiezingsavond, waar ik werd verkozen als hoofdredacteur, kwam er een oud-dwarser naar mij toe. Hij vroeg me of ik wist wat Karl Marx vertelde over journalistiek, een zogezegd bekende uitspraak. Toch haalde ik mijn schouders op, ik had werkelijk geen idee. "Schrijf niet over wat ze (de heersende klasse) willen lezen, maar schrijf juist wat ze niet willen lezen", vertelde hij me. Laten we er voor het gemak van uitgaan dat deze quote daadwerkelijk van Marx komt.
Misschien is dit de eerste dwars ooit die je te lezen krijgt, misschien ook niet, maar je moet weten dat dwars in 2001 is opgericht om kritisch te kijken naar én te schrijven over het beleid van onze universiteit. Houd dat in je achterhoofd en stel je de vraag bij elk artikel: 'Wat is de kritiek hierachter?' Hoewel, elk artikel... We hebben ook onze vaste rubrieken die in het leven geroepen zijn om onze lezers van wat luchtigere, maar niet minder interessante artikels te voorzien.
Een kritische blik als rode draad dus. Een van de artikels in deze editie gaat over het systeem van deliberatie of full-credit. Dat verschilde namelijk nogal eens per faculteit. Verder schrijven we een artikel over onze rector Herman Van Goethem die de afgelopen verkiezingen zijn stem leende aan de campagnes van twee politici. Blader door en je vindt een column over de zoektocht naar geluk, studentenhuisvesting op Campus Drie Eiken, hoe kansarmoede uit Antwerpen te verdrijven en een UA-ABC om iedere student wegwijs te maken. Er komen nog meer artikelen aan bod, maar die laten we je zelf ontdekken.
Genoeg te lezen dus. Laat ik er dit academiejaar in ieder geval naar streven om de filosofie van Marx en die van de oprichters van dwars in mijn achterhoofd te houden. Niet alleen tijdens het schrijven, maar ook in het dagelijks (studenten)leven. Dat zouden we allemaal moeten doen.
- Log in to post comments