Huis Klaas. Het klinkt je wellicht niet heel bekend in de oren. Het is een kleine, Antwerpse vzw met het hart op de goede plaats, beter bekend als: de shop zonder kassa voor kankerpatiënten. Vorig jaar werd de organisatie opgericht door enkele medewerkers van het GZA ziekenhuis in Antwerpen. Ze wouden proberen het leven van kankerpatiënten een beetje aangenamer te maken. Ondertussen blijven ze groeien en zijn ze een vast gegeven geworden in de stad.
huis wat?
Vorig jaar, op 2 mei, opende Huis Klaas voor het eerst haar deuren in het Sint-Vincentius Ziekenhuis in Antwerpen. Oncologische patiënten konden er vanaf dat moment terecht voor een nieuwe outfit, accessoires, boeken of zelfs pruiken. En dat allemaal gratis en voor niets. Dat ze dit kunnen waarmaken heeft veel te maken met een groep vrijwilligers die zich wekelijks inzetten om de goede werking van de organisatie te verzekeren. Ze zorgen ervoor dat de gedoneerde spullen in het gebouw geraken, kiezen de beste stuks eruit en hangen ze dan netjes op zoals in een echte boetiek. Dit alles om de patiënten een aangenaam en veilig gevoel te bieden.
meer dan alleen kledij
Ieder jaar horen 70.000 Belgen dat ze kanker hebben. Dat is echt veel. Niet minder dan 14.000 onder hen blijken kansarm te zijn, wat de ziekte alleen maar zwaarder maakt. Verder komen veel patiënten net in armoede terecht door de ziekte omdat de behandelingen zo duur zijn. Hoewel België een redelijk goed opvangnet biedt voor dit soort ziektes, blijft kanker toch een moeilijke ziekte, zowel mentaal, fysiek als financieel.
En net om die reden werd Huis Klaas opgericht. “We merken dat de drempel vaak groot is voor patiënten om zich bij financiële moeilijkheden tot de bevoegde instanties te wenden,” aldus Amber Neefs, coördinerend hoofdverpleegkundige oncologie. “Door praktische spullen zoals kledij, boeken en speelgoed ter beschikking te stellen, kunnen we onze patiënten helpen om hun niet-medische kosten te reduceren. Daarbij gaan de gedoneerde spullen ook door een selectieproces; enkel de beste stukken blijven over." De organisatie wil zich profileren als een echte boetiek, zonder het gevoel te geven dat het een tweedehandswinkel is waar enkel afdankertjes hangen.
Bij Huis Klaas kunnen patiënten bovendien ook terecht voor een babbel. Bijna alle vrijwilligers die er werken hebben kanker gehad of zijn nog steeds patiënt. Hierdoor begrijpen ze de klanten dan ook als geen ander. Op die manier proberen ze de patiënten een hart onder de riem te steken en bij te dragen aan het genezingsproces.
bijdragen als student?
Ook als student kan je zeker ook je steentje bijdragen. Enkele masterstudenten van de opleiding Meertalige Professionele Communicatie zetten zich in om de vzw ook aan de man te brengen bij medestudenten. Zo organiseren ze op 24 april een inzamelingsactie in de Agora, waar studenten hun oude kledij, speelgoed, boeken, en nog veel meer kunnen doneren aan de organisatie. “Veel studenten hebben op kot wel wat oude kledij of (school)boeken liggen. Die kunnen ze dan bij ons doneren en zo een nieuw leven geven” verklaart Lotte Bruggeman, een van de studenten die zich achter het initiatief schaart. Het doneren van materiële zaken mag dan futiel lijken, toch kan het een wereld van verschil betekenen voor de mensen die Huis Klaas bezoeken.
Wil je helpen? Kom op 24 april zeker je spullen doneren in de agora tussen 12 en 14u.
- Log in to post comments