In 2018 zet Bart De Wever zijn zesde jaar in als burgemeester van onze geliefde stad. Ooit was hij net als ons één van de vele studenten aan de Universiteit Antwerpen. Hij zat op kot, was actief in studentenverenigingen, organiseerde betogingen en begeleidde studentendopen. Hoe beleefde hij deze periode? We gingen met hem op gesprek en haalden herinneringen op uit zijn studententijd.
Omdat wiskundig inzicht hem ontbrak en hij een studie wilde volgen met voldoende kansen op de arbeidsmarkt, koos Bart De Wever voor Rechten aan de Universiteit Antwerpen. Hij had echter al snel door dat die richting zijn ding niet was en schakelde over naar de opleiding Geschiedenis. “De les die ik daaruit geleerd heb, hoe melig het ook moge klinken, is dat je daarin je hart moet volgen”. Na drie jaar volgde hij een licentiaat (de huidige master) aan de KULeuven omdat dit in Antwerpen niet werd aangeboden. Gelijktijdig behaalde hij ook een diploma om les te geven.
De examenperiodes waren voor hem “pure ellende in zijn kot”. Het samenvatten en vanbuiten blokken ging gepaard met veel wanhoop, cola drinken en koude voetenbadjes. Af en toe durfde hij uitstelgedrag te vertonen en dan was het hard stressen tijdens de examens. Toch liepen deze ellendige periodes goed af voor hem, want hij behaalde zijn diploma met grootste onderscheiding.
maître de ceremonie
Onze burgemeester zat in het presidium van de faculteitskring van geschiedenis en was ook actief in de politieke club KVHV. Die club bestaat vandaag nog steeds, maar elke generatie geeft er een eigen invulling aan. “Ik heb mij daar heel goed geamuseerd en ook veel geleerd wat je niet in de aula kan leren. Het heeft me op politiek vlak heel wat bijgebracht.”
Als maître de ceremonie van zijn club begeleidde onze burgemeester ook studentendopen. “We hielden een doop als opnameritueel maar het was zonder vernederingen en viezigheid. Het was een leuke avond met allerlei opdrachten die volbracht moesten worden. Ik herinner me dat ik op het podium een nieuwe ‘Berlijnse Muur’ moest bouwen en een ideologische speech moest houden over waarom dat een goed idee was. Dat was een moeilijke opgave, maar het is uiteindelijk wel gelukt.”
waarvoor gaan we betogen?
Als student in Antwerpen zat onze burgemeester vaak in café ‘t Waagstuk op de Stadswaag en in ‘t Kroegske op de Ossenmarkt, een studentencafé dat vandaag niet meer bestaat. Toch was hij geen echte caféganger. “We zaten meestal op kot allerlei plannen te smeden voor manifestaties en andere acties. Ik herinner me een keer dat we bij de opening van het academiejaar in Leuven een betoging wilden houden. We wisten alleen niet goed tegen wat we juist wilden protesteren en zaten de hele nacht op café om daarover te vergaderen. Uiteindelijk sloeg die betoging nergens op, maar we hadden wel nog nooit zoveel media-aandacht gekregen!”
Bart de Wever kijkt op zijn studententijd terug als een hele mooie periode. “Het leuke aan student zijn is dat je onnozele ideeën kan uitvoeren maar er niet op wordt afgestraft. Je kan veel uitproberen en uitspraken doen die achteraf bekeken nogal dom of radicaal zijn. Wanneer je afgestudeerd bent en op de arbeidsmarkt komt, verandert dat. Hoe ouder je wordt, hoe meer je wordt ingeperkt in wat je kan zeggen. Geniet dus zeker van die vrijheid tijdens je studententijd!”
- Log in to post comments