naar Deborah van der Schaaf
dwars slijpt het virtuele fileermes en gaat langs de graat van boeken, films, series, games, muziek, theater, haarproducten en rubberen eendjes. Deze keer verslonden we Te waar om mooi te zijn, een boek geschreven door de 19-jarige studente Roxanne Wellens. Studeren én een boek schrijven? Het kan dus echt!
Te waar om mooi te zijn is zeker een boek dat op de leeslijst kan deze zomer. Ondanks het zware onderwerp is het fascinerend en leest het als een trein. Om het ontroerende verhaal van Othello en Minthe te lezen hoef je dus maar één goede zomerse middag uit te trekken.
Het zware onderwerp waarover ik het heb is vrijheid, maar ook zelfmoord en waarom die twee met elkaar verbonden zijn. In het boek gaat de jonge protagonist Othello op zoek naar de reden voor de zelfmoord van zijn zus, Minthe. Wat drijft iemand om zoiets te doen? Die vraag leidt Othello naar boeken, nieuwe mensen en andere landen. Alles om de waarheid te achterhalen.
Othello is jong, studeert en weet zoals velen onder ons niet wat hij met zijn toekomst wil doen. Wanneer zijn zus en beste vriendin zelfmoord pleegt, stort zijn wereld in elkaar. Een tijdje zweeft hij doelloos rond. Zijn nieuwe doel wordt het doorgronden van de beweegredenen van zijn zus. Hij krijgt een verzameling brieven die ze voor hem achter heeft gelaten. Beetje bij beetje probeert ze haar verhaal aan hem uit te leggen. In de brieven raadt ze hem ook boeken aan, boeken die haar wereld gevormd hebben. Om de puzzel compleet te maken, reist Othello uiteindelijk naar een ander land, ontmoet nieuwe mensen en leert meer over zichzelf dan verwacht. Te waar om mooi te zijn is een persoonlijk, klein verhaal, maar is tegelijkertijd groots en betekenisvol.
Hoewel de personages wat dromerig zijn, zijn hun hersenspinsels zeker niet minder herkenbaar. Mijn favoriete passage speelt zich af in een boekhandel. Dit is het moment waarop het hoofdpersonage het meest tastbaar wordt – voor mensen zonder obsessie voor boeken is dit misschien minder het geval. Othello zoekt de boeken die Minthe hem aanraadde en koopt ze allemaal. Stuk voor stuk zijn ze een herinnering aan haar. Een bewijs van haar bestaan. Alsof ze voortbestaat in alles wat ze liefhad. Zoals wanneer je een liedje hoort en aan iemand denkt. Hoe mensen zo'n afdruk op je bestaan kunnen achterlaten en zich kunnen wortelen in levenloze objecten, vind ik prachtig.
De zware onderwerpen van het verhaal staan enorm dicht bij de auteur van de roman. “Drie van mijn vier grootouders kozen voor zelfdoding - allemaal op een heel andere manier. Het was me niet duidelijk waarom mijn grootouders, en meer ultiem een mens, ervoor kiest om zelf zijn leven te beëindigen”, vertelt Roxanne. “Ik wilde begrijpen wat er door hun hoofd ging, dus creëerde ik Minthe, een getormenteerd meisje dat vrij wil zijn, ten koste van alles.”
Ook de zoektocht naar vrijheid is haar niet onbekend. “De vrijheidsdrang van zowel Minthe als Othello is geïnspireerd op mijn eigen verlangen naar vrijheid. Al sinds mijn kindertijd wist ik zeker dat ik een avontuurlijk, uniek en vooral vrij leven wilde leiden. Ik kon mezelf niet terugvinden in het huisje-tuintje-boompje ideaal. Daar was ik enorm bang voor.” Ze beseft dat zij niet de enige is die worstelt met vrijheid. Het betekent veel, misschien wel alles, en mensen zijn er voortdurend naar op zoek. “De gemeenschappelijke deler van al ons zoeken is dat we buiten onszelf denken te vinden wat we missen. Al schrijvende ontdekte ik dat het daar nooit gevonden kan worden.”
Een boek schrijven vergt nogal wat creativiteit en vooral ook toewijding. Hoe kom je er dan als student bij om je tijd daarin te steken? Al toen ze vijftien was zei een leraar tegen haar dat ze eens moest deelnemen aan een schrijfwedstrijd. “Toen ik thuis kwam vroeg ik mijn moeder of zij toevallig een paar wedstrijden kende waaraan ik kon deelnemen. ‘Schrijf dan gelijk een boek’, grapte ze. Ik heb dat denk ik iets te serieus genomen …”
Boeken spelen een belangrijke rol in Roxannes leven en zijn daarom ook een terugkerend thema in Te waar om mooi te zijn. “Door te achterhalen wat iemands favoriete boeken zijn, leer je die persoon meteen beter kennen.” De naam van het hoofdpersonage lijkt ook literair te zijn geïnspireerd, maar niks is minder waar. “De naam Othello is niet afkomstig van Shakespeare, al klinkt dat beter dan de waarheid. Toen ik in het eerste middelbaar zat, was ik verliefd op een jongen die twee jaar ouder was dan ik. Hij heette Othello. Ik had hem nog nooit gesproken, en denk zelfs dat hij niet van mijn bestaan afwist. De verliefdheid ging gelukkig over, maar die naam ben ik nooit vergeten. Net zoals de namen ‘Rowan’ en ‘Minthe’, is ‘Othello’ krachtig en sprekend, alsof de naam op zichzelf al een verhaal vertelt.”
Voor andere jongeren die dromen van hun eigen boek, heeft Roxanne maar één boodschap: “Vooral doorzetten!” Het kost veel tijd en het is geen makkelijk proces. Je zal je boek af en toe wegleggen, je zit met de handen in het haar en zelfs de gedachte ‘zal ik het manuscript gewoon weggooien?’ spookt weleens door je hoofd. Maar, zo zegt ze, “er wordt vaak gezegd dat het bijna onmogelijk is om een boek uit te geven, zeker wanneer je weinig schrijfervaring hebt of jong bent. Dat is niet waar! Met een niet aflatende passie, volharding en een sterk verhaal is het zeker mogelijk. Maar je moet het wel écht met heel je hart en ziel willen.”
Als je op zoek bent naar een vlot, interessant boek dat je aanzet tot denken, is dit zeker een aanrader. En als het aan Roxanne ligt, is er na het lezen van het boek slechts één boodschap die je niet mag vergeten: “Dat er schoonheid in alles zit! In pijn, in verdriet, in liefde, vreugde, zelfmoord en het onvermogen om vrijheid te vinden. Er zijn eigenlijk geen ‘gewone’ momenten, omdat elk moment prachtig is in zijn imperfectie, in zijn eenvoud. In zijn levendigheid. Zelfs als iets te waar, te rauw is om mooi te zijn.”
Te waar om mooi te zijn spreekt veel waarheden, maar is daardoor zeker niet minder mooi. Je vindt het boek vanaf 7 juni in de boekhandel.
- Log in to post comments