Zondagmorgen

Rewind
24/03/2012

REWIND Je deed je ogen open en het eerste wat je besefte, was dat het nog steeds weekend was. Geruisloos slopen mijn broer en ik naar beneden om mama en papa zeker niet wakker te maken. Van zodra zij waren opgestaan, was het namelijk afgelopen met rechtstreeks choco uit de pot eten voor de televisie. Onze biologische weekendklok leek wel te zijn afgesteld op het begin van ‘Bassie en Adriaan’. Daarna volgde ‘Samson en Gert’. Helaas werd dit programma steevast in het midden onderbroken omdat het dringend tijd was om naar de scouts te vertrekken. Snel onze kleren aandoen en als de bliksem vertrekken was dan de boodschap.

 

PLAY Met het ouder worden miste ik steeds vaker het begin van ‘Bassie en Adriaan’. Toen kwam zelfs het moment waarop ik me om 8 uur nog eens rustig omdraaide. De uren waarin we konden doen wat we wilden en ouderlijk gezag onbestaande leek te zijn, worden voortaan ingevuld met een diepe slaap. Nog moe van zaterdagavond en met minder dan een uur tijd voor het begin van de scoutsvergadering verliep het ochtendritueel van dan af totaal anders: snel douchen, ontbijten, tanden poetsen en wegwezen.

 

FAST FORWARD Nu ik zelf scoutsleidster ben, merk ik dat het ochtendritueel bij kinderen heeft standgehouden. Iederéén kijkt ‘s morgens toch naar Disney Channel? Of daar gaan in ieder geval de allerkleinsten van uit wanneer ze mij met een piepstemmetje vragen of ik die ochtend ook naar ‘Dora’ heb gekeken. De verontwaardiging en het ongeloof zijn dan ook groot wanneer ze vernemen dat ik nog lag te slapen en het programma dus jammerlijk heb gemist. Ik hoop dat mijn kinderen later ook even bedreven zullen zijn in het stilletjes naar beneden sluipen, zodat me tenminste één dag in de week gegund is om uit te slapen.