waar kunst de hogeschoolmuren overstijgt

cultuurstrookje
10/10/2015

Klein beginnen om groot te eindigen. Zo ook voor Josja de Vree, Maxim Piessen en Sharona Van Brussel, drie Antwerpse studenten die de kans krijgen om tijdens de allereerste GATE15-expo hun creaties te tonen aan het grote publiek. Tot en met 13 december kan iedereen in GATE15 terecht. Geen torenhoge kosten voor een toegangsticket, maar een gratis voorstelling om je te laten kennismaken met wat leeft bij deze drie studenten. Ik ging alvast een kijkje nemen en werd zo ondergedompeld in de kunst van deze ambitieuze en talentvolle jongeren.

Een kleine waarschuwing vooraf: het zien van de kunstwerken brengt een zoektocht met zich mee. Zo moest ik een tijdje onwennig achter twee medewerkers gaan staan om een schilderij te bekijken. Je wordt dus niet van het ene werk naar het andere geleid zoals in een museum. De creaties van deze studenten bevinden zich verspreid in het gebouw van GATE15 en met de nodige oplettendheid kunnen ze gevonden worden. Maar het boekje dat je in het begin krijgt helpt daar zeker bij, op die manier krijg je ook een goed beeld van de betekenis achter deze werken.

 

De studenten werken met verschillende materialen. Je krijgt foto's te zien, schilderijen gemaakt met olieverf of acryl en beeldverhalen. Dit expo-bezoekje neemt niet veel tijd in beslag, verwacht dus geen uren van intense verwerking van kunst. Maar dat is ook niet waar ik van uitging: GATE15 stelt zich open om studenten in the picture te zetten en daar slagen ze met deze expo zeker in. 

 

The place to be dus tijdens een springuur of wanneer je gewoon zin hebt in een verzetje.